joi, 14 octombrie 2010

"Pelicanii care plange, scopul isi atinge" . . .

….Este parafraza agramată a unui inteligent proverb, facut parcă să rezume o tactica de joc atât de subtil şi rafinat pusă în operă de ingenioşii pelicani în cele două acte ale piesei jucate vineri 08.10.10. pe scena verde a arenei din Agronomie. Scriem asta pentru ai ajuta pe partenerii de antrenament cu mai puţină experienţă decât a pelicanilor să înţeleaga mai ezact în ce piesă au jucat. În acelaşi pliant cu vorbe înţelepte, oferit lor acum, adăugăm o nouă parafrază care a stat la temelia unei alte regii sclipitoare acum 3 saptamâni. "Inteligentul renunţă şi cedează locul omului potrivit la momentul potrivit". În ambele cazuri artizanul a fost ... şi va rămâne... balaurul Paul. Când apelează el la creaţii de acest fel? Atunci când actorii secundari (citiţi vă rog...naivii pinguini) se cred distribuiţi în roluri principale. Subit el inventează genial, ceva care întoarce complet desfăsurarea acţiunii şi o orientează în direcţia naturală a lucrurilor. Ai lui se prind ... ceilalţi ... nu suntem sigur că toţi. Vă amintiţi, cu trei etape în urmă el a ieşit în min. 85 şi a intrat pe scenă magnificul, inegalabilul, inimitabilul Popicu, căruia nu i-au trebuit decât 5min+1 de prelungiri să pună lucrurile la punct. Acum a inventat "una lacrima sol viso"(poate vă amintiţi şi de melodia lui Bobyy Solo) şi a extins piesa de la un act la două fără ca pinguinii înfierbântaţi să-şi dea seama de viitoarea evoluţie a evenimentelor. Aici nu s-a operat decât o singură mutare. Rocada mijlocie. N-aţi auzit de ea nu-i aşa? Nici noi. Gigi 0-0-0-0 Virgil. Expinguinul a găsit la sânul noii echipe tot ceea ce îi lipsea dincolo. Libertate de acţiune(s-a dus unde a vrut muşchii lui, atac-apărare-atac, a dat telefoane în toate reţelele posibile etc. ce mai), a primit muniţie din belşug de la servanţii de calibru gen Silviu, Eugen, MilitoV şi astfel s-a exprimat simplu şi precis, adică le-a dat în cioc pinguinilor atât căt le trebuia ca să piardă meciul doi şi, pe ansamblu, statistica să consemneze pentru anale împărţirea egală a punctelor între cele două grupuri de palmipedele (chiar a trebuit să mă culturalizez din DEx).
Morala : În fotbal e uneori ca în tenis : câştigi două seturi la zero şi cedezi trei la tie-break , pe ansamblu parcă nu ai prea câştigat.
PS - Meciul unu : scor 3-0 pentru pinguini
- Meciul doi : scor 2-1 pentru pelicani
Cât priveşte scorul de 4-0 din meciul unu, apărut în cronica paralelă, s-ar putea să se potrivească bancul următor:
"Plimbându-se printr-un bâlci, un barbat ajunge la cortul unei ghicitoare.
Gândindu-se ca se va amuza strasnic, omul intra în cort si se asaza.
- Vad ca esti tatal a 3 copii, spune ghicitoarea, privind în globul de cristal.
- Asa crezi tu, replica dispretuitor barbatul. Sunt tatal a 4 copii.
- Asta s-o crezi tu!, zice ghicitoarea."

13 comentarii:

  1. @tavi:vezi ca am pus mana pe manualul cu metodele voastre de antrenament. trebuie sa beau la greu ca sa nu il public.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo,Tavi,le-ai tras-o pinguinilor aroganti;cat despre Paul-"patronul",cum imi place mie sa-i spun,este,intr-adevar,diabolic,daca a planuit asa cum scrii mataluta...A,era sa uit,"LECITINA"pe care mi-o recomanda Motanul,cred ca i se potriveste mai degraba lui{apropos de scor}.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ARV:e perfect adevarat, inginerie pura Milito, asta a facut Balaurul, e mare de tot, i-a mancat pe paine. Unu n-a scapat, adica nu...Gigi a scapat.
    @Razvan-Pe ce ai pus mana frate caci invataturile noastre se transmit prin vorba tocmai pentru a le proteja.Esti sigur ca ce ai citit ne apartine?

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Tavi, proverbul pe care-l parafrazati suna "Copilul care nu plange, mama nu ii da sa suga". Sa zicem ca inlocuim copil cu pelican, mama cu pinguin, dar cu verbul ce facem?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Curiosului:D-aia este parafraza, verb schimbat si agramat,ca sa nu creeze suspiciuni. Unii curiosi este destepti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Băi nene, m-au troznit aseară artiştii şi sunt cam şifonat. Aşa că mâine e incert c-o să dau concert! Uite c-a ieşit şi rima... :)
    @Tavi: îmi place stilul fabulos în care scrii, trăieşti într-un alt univers, evident mai bun. Te-ai gândit să scrii continuarea la Dumbrava minunată?
    @Răzvan: tu ai univers-pervers, dacă ai scrie o poveste sigur s-ar numi A lins în ţara minunilor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mişto Gabiţă. Oricum ţine cont de un extraordinar proverb "Pauzele lungi şi dese cheia marilor succese". Cred că. . .Balaurul mi-a şoptit să-ţi transmit asta.Să nu mă spui.

    RăspundețiȘtergere
  8. bag seama ca nea Paulica i-a cinstit pe pehlivanii Milito, ca prea il tamaiaza.
    @tavi: excelenta ideea lui Gabita. daca e sa te apuci de scris povesti, iti sugerez doua variante: Scufita Rosie" varianta edulcorata, unde Vasea e bunica, tu insuti Scufita, Popicu lupu' cel rau si prietenu' vostru Paulica vanatorul, sau "Cei trei purcelusi", intruchipati de Mitica, Gabita si Gigel.
    in alta ordine de idei: puneti mana de la mana si cinstiti masa, sau public materialul despre Pelicani.
    @gabita: te cam mananca pielea. acum bagam de o scrisoare catre Mos Gerila, ca tot se apropie sezonul.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Razvan:Ai înnebunit, vorbeşte româneşte, iar a trebuit să iau DEx-ul (auzi tu edulcorată?).Dac-ar citii răposaţii Ispirescu şi Creangă propunerea ta s-ar întoarce în mormănt. Are dreptate Găbiţă ai idei perverse.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai sa jucam magarusul pe echipe fara porti fara scor, e bine asa?

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca tot suntem la capitolul "povesti",Motanul, care indrageste stilul perverso-mistocaresc,ar putea sa scrie povestea cu titlul care incepe cu M si in care primul personaj{poate fi oricine}"o da",iar al doilea{autorul}"o ia",adica o primeste{pasa cu mingea-sa va fie rusine daca v-ati gandit la altceva}.

    RăspundețiȘtergere
  12. Frate,ce agitatie,mai tare ca pe teren !Sincer sa fiu,asta'i farmecul vostru(si al vietii,ca la RAPID)...De steaua,dinamp(iarta-ma Paule),alta data.

    RăspundețiȘtergere
  13. Băi blogaţilor, hai să vă zic cum stă treaba, ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi...
    Eu mă duc acum la Mihai Tenismenul, în Băneasa, mai gust ceva, mă mai întremez, după care o virăm spre Agronomie. Probleme?

    RăspundețiȘtergere