luni, 29 decembrie 2014

Exces de zel şi de mezel

În a doua zi de Crăciun, în ciuda unor absenţe de ultim moment, fotbalul de ziua a cincea a fost la datorie. Joaca a început mai devreme şi s-a întins până la limita obişnuită, rezultând, poate, cel mai lung meci al anului. Ely a ales primul, eu (Găbiţă) al doilea:

Echipa 1: Popică, Gabi, Bebe, Motanu, Eugen, Ely
Echipa 2: Bronson, Paul, Beţe, Tavi, Mitică, Găbiţă + Luci (sosit la ora obişnuită, adică... mai târziu)

Componenţa echipelor s-a modificat mereu, după cum veţi vedea. Să remarcăm revenirea lui Eugen, care poate apărea numai de Sărbători sau în concediu. Echipa 2 începe exuberant, ia un avans de vreo 4 goluri, dar care se dovedeşte un foc de paie. Din această perioadă, se remarcă FAZA CARIEREI pentru Tavi:

Degajare Bronson, mingea îi aterizează în faţă lui Tavi, aflat la câţiva metri în afara careului, lateral dreapta, care prinde un voleu a la van Basten în finala Euro '88! Mingea îl survolează pe Popică şi coboară în vinclul opus!

Reversul este un exces de autoîncredere pentru Tavi, care un timp nu mai vede nimic în jur, încercând să rezolve numai pe cont propriu. Apare Luci şi decidem să-l împărţim câte 40 de minute. Numai că superioritatea numerică durează doar vreo 20 de minute, timp în care oricum Echipa 2 pierde din turaţie. Motivul principal este... Mitică! După două săptămâni de pauză forţată, Căpitanul a crezut că poate, dar n-a fost aşa. Problema la genunchi s-a suprapus peste vechea accidentare de la metrou, astfel că Mitică n-a mai participat la joc, apoi s-a retras în apărare, pentru ca, până la urmă, să se retragă de tot! Aşa că rămân fără omul ales primul şi în acelaşi timp fără niciun om la construcţie. Trendul devine clar, Echipa 1 ne egalează, apoi trece la conducere, moment în care Motanu produce o zicere aberantă, care mă umple de spume şi aşa rămân până la sfârşit: "Hai Mitică, trage de tine şi stai măcar în poartă, că vreau şi eu să joc cu om în plus!"...

Totuşi, jocul în sine e spectaculos, se dau goluri multe şi frumoase. Un scenariu se repetă supărător pentru Echipa 2: când aceasta reuşea să se apropie la două goluri, Ely lua mingea în terenul propriu şi trăgea la poartă din frustare. Nu e chiar ceva nou, dar de data asta rata de succes a fost incredibilă, a dat vreo 5 goluri, dintre care două la firul ierbii (!), lângă colţul din dreapta portarului (o dată Luci, o dată Bronson). Prin comparaţie, eu am dat un singur gol de la distanţă comparabilă, şi ăla cu noroc, Popică respingând în bară-gol. În schimb, norocul s-a întors într-un moment important, când, ajuns singur cu Popică, acesta plonjează, bag scăriţă, dar mingea îi şterge capul şi sare la două degete peste bară!

La goluri din faze fixe, cele două echipe ies cam la fel:
- 3 goluri din corner pentru EI (Motanu întoarce frumos o minge cu capul, de la nivelul şoldului, Eugen - cap la vinclu, Bebe - gol foarte important, pe final, reuşit cu latul la o centrare cu boltă a lui Ely), două pentru NOI (cap senzaţional Bronson, "de unde vine mingea", şi parcă Beţe, din apropiere)
- 0 goluri din 2 penalty-uri EI (Ely şi Gabi), 1 gol NOI (bară-gol eu)

Alte goluri interesante pe care mi le amintesc:
- Bronson, şut neaşteptat, la vinclu, din afara careului
- Motanu se închide intenţionat în tuşă, tentându-l pe Bronson cu un şorţuleţ, ceea ce se şi întâmplă, numai că iese şi gol, mingea strecurându-se pe jos în colţul lung.
- Beţe se descurcă pe spaţiu mic, trage din pivotare, Popică respinge, Beţe recuperează şi înscrie
- Emblematic pentru Tavi, care a ratat nişte mingi simple în faţa porţii, reuşeşte un gol abscons, cu o minge întoarsă la "fie ce-o fi", de pe linia de tuşă! Deşi a fost un fel de centrare slabă, nu se ştie cum a trecut pe sub doi fundaşi, strecurându-se la colţul scurt, neglijat de Popică...

Cândva, în partea a doua a meciului, iese şi Motanu şi suntem iar în superioritate, dar asta nu ne ajută cu nimic, la ce oboseală se acumulase. Dincolo, Eugen îi enerva pe coechipieri prin faptul că ţinea prea mult mingea, la un moment dat, din teribilism, Ely atacându-l şi deposedându-l! :))
Mărturisesc că mă uitam cu jind la Eugen cum conducea mingea la nesfârşit, se ducea pe stânga, se întorcea, încerca pe dreapta, se întorcea iar etc... La noi ar fi fost chiar binevenit, pentru că dacă nu participam o fază la joc ca să-mi trag sufletul, mingea se pierdea sau se degaja la fiecare a doua atingere.

Dar iată şi MARELE FINAL, care merită povestit de-a fir a păr... Pentru că puteam juca la nesfârşit, la un moment dat am hotărât să stabilim o limită. Eram conduşi cu trei goluri, neştiind nimeni scorul exact, estimat pe la 9-12 sau 10-13. Am stabilit să jucăm până la 15 goluri, pornind de la 9-12, ca să avem şi noi o şansă. Ne-am mobilizat, am tras de noi, reuşind o modestă reducere a scorului, 11-13, scor la care Luci cedează şi iese. Lucrurile nu păreau prea roz, pierdem un fundaş pentru că Bronson reintră în poartă, acolo unde se descurcase binişor la începutul meciului. Totuşi, stăm bine în teren, ne apărăm cu ambiţie şi reuşim, pentru prima dată după mult timp, să ne apropiem la un gol, 12-13 (nu-mi amintesc autorul). Ce-mi face Ely la faza asta? Ia mingea şi şutează din propriul teren, reuşind unul din cele două goluri pe jos de care spuneam mai sus! Şi în ce moment! Îi spun lui Bronson să fie alert, că astfel de şuturi sunt de apărat. Ceea ce şi face, la următoare tentativă a lui Ely, tot în acel colţ preferat, Bronson se duce cu piciorul din cădere, alunecă pe minge, cade pe ea, se răsuceşte, o prinde! :) Era 12-14 şi se prefigura forcingul final. Adrenalina învinge oboseala, fac o cursă pe dreapta, pun o minge pe tavă sau pe Tavi, totuna, dar Popică iese şi îl blochează. Mă lamentez, îi spun lui Tavi că nu ne permitem să ratăm astfel de faze, mai ales la scorul ăsta, apoi fac o recuperare în cercul de la centrul terenului şi mă "prăbuşesc" către poartă: Gabi vrea să mă faulteze din spate, rezist, Bebe vrea să-mi taie calea din lateral, trec în fuleu, Popică îmi bagă alunecare şi îmi prinde uşor piciorul, dar tentaţia golului e prea mare, ajung mingea şi înscriu: 13-14!
La scorul ăsta, adversarii fac o mutare aparent greşită, chiar am crezut că ni se deschide o portiţă nesperată pentru a câştiga meciul: Popică iese din poartă! Asta însemna că rămâneau într-un singur fundaş (Gabi), plus un portar care nu plonja (Bebe). Faptul că plusau în atac cu Popică nu părea să echilibreze balanţa. Era ca şi cum, într-o urnă cu 10 bile, noi aveam două-trei câştigătoare, iar ei numai una! Dar ce folos dacă la prima extragere iese chiar aia?! Ely, normal, mai trimite o minge din terenul lui (aproape un şut, aş putea spune...:), pe acelaşi colţ, de data asta o minge mai săltată, care bate în careu şi sare la nivelul burţii lui Bronson, care era deja acolo. Dar ce folos că o prinde, dacă o scapă în faţă şi Popică o împinge în poartă?! 13-15, end of story, end of 2014!

24 de comentarii:

  1. Bebe magnificul, unul din cei 7 samurai29 dec. 2014, 12:30:00

    In modestia mea deja clasica nu m-as fi bagat la comentarii daca nu as fi fost primul si pentru mine are o semnificatie deosebita golul meu prin superbetea lui si prin faptul ca nu am mai inscris de ani de zile. Trebuie sa dau ce e al Cezarului ce merita, Ely a dat o centrare de zile mari si nu la brodeala a ridicat capul si a pus-o ca cu mana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bebe, vezi că, în modestia ta clasică, ai mai dat goluri chiar anul ăsta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sut cu stangul fara preluare dintr-un careu supraaglomerat, ce vreti mai antologic de atat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Superba cronica de final de an. Felicitari!
    Imi pare rau ca n-am putut participa.

    RăspundețiȘtergere
  5. noroc la baieti si un an nou plin de bucurii,gabita la cronica ai gresit ceva ,una este sa aperi si alta este sa te inpiedici ca bolovanu si sa te loveasca mingea in cap,ca si asa este el batut in cap

    RăspundețiȘtergere
  6. a dat mortaciunea golu de final,bai ce bucurie pe papucaru

    RăspundețiȘtergere
  7. Etapa de vineri a adus cu sine 3 lucruri carora cu greu le poti gasi echivalent in timp si spatiu.
    Primul si cel mai important e cel al grupului nostru de neoprit. “13 gospodari”ai fenomenului au gasit de cuvinta sa renunte la placuta amorteala din a 2-a zi de Craciun si, pe o vreme urata, sa vina la teren, sa incinga un meci de zile mari si sa asigure astfel continuitate. Unde erau ceilalti “mari pasionati” care bantuie de regula vinerea prin Agronomie? Erau imprastiati ca pulberea, adica pretutindeni, iar aici . . . pustiu.
    Daca cineva din afara balonului doar ne-ar auzi cum urlam, cum ne lamentam sau cum invartim in jurul gurii “expresii academice” ar jura ca dupa meci gasca asta zgomotoasa se va despartii pentru totdeauna, nimic nemaiputand sa-i mai reuneasca vreodata. Si totusi fenomenul (gasca) exista de atatia zeci de ani. Explicatia? Pai noi detinem SECRETUL, la care ceilalti nu au acces. Vineri a fost dat un exemplu in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  8. Al doilea lucru iesit din comun este cronica. Cronica fluviu. Inainte de a o citi invarteam la rotita mouse-ului si textul nu se mai termina. Imi ziceam: cine o fi scris-o? Sa fie Robert care vrea sa recupereze restantele? Sa fie Capitanul, care, de ciuda ca a parasit terenul, s-a decis sa scrie “amintirile unui mare fotbalist”? Nu, era chiar el, Personajul Colectiv, care a scris dintr-un foc cat ar fi pus pe hartie toti ceilalti cronicari la un loc. Cum a fost posibil asa ceva? Pai totul are o explicatie. Cine a venit vineri ca un torent la vale , pe Arges in jos, numai ca sa fie prezent la meci? El. Cine avea Tuica de Dantela in buzunar? El. Era deci normal sa duca tot el lucrurile pana la capat . Si le-a dus. Un capat indepartat. Suna misto, nu? Da , dar pana acolo aflii tot ce vineri a pulsat cu adevarat in balon, sub tropaitul stopilor de ploaie care nu au contenit sa cada pe menbrana protectoare. Dar sa nu ma lungesc si eu. Cronica este cea mai vasta si frumoasa dintre toate cel consemnate pe anul 2014, cam asta socot a va spune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Al treilea lucru iesit din comun, cu toata modestia o spun, este “golul lui Van Basten” cum frumos compara in cronica Personajul nostru. Intr-adevar o “bijuterie” care de regula iti iese in cale o sigura data in viata.
    Despre eroii de vineri, care au fost nenumarati, probabil maine

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut Cristi ! Ce mai faci? Ai venit pe acasa? Daca da, atunci ramane sa ne vedem pe 2?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am ramas aici, trebuie sa ma mut in sttutgart in ianuarie

    RăspundețiȘtergere
  12. Fraţilor, aţi observat că şi-a tras Cristi-Ga(o)z secretară ? Nu mai face o sută de greşeli gramaticale într-o propoziţie de cinci cuvinte. Sau poate o fi primit un ciomag în diblă şi i-a venit mintea la cap. Încurcate mai sunt căile Domnului ! Să înveţi românica, în Germanica.

    RăspundețiȘtergere
  13. Are dreptate Tavi cu cronica, ştiind că o scriu eu îmi întipăream diverse faze în minte, ca să le pot descrie mai târziu. Şi cum am jucat din belşug, s-au strâns din belşug.

    Dar, spre ruşinea mea, acum mi-am adus aminte: ştie cineva ce s-a întâmplat cu ţuica de 14 ani? La sfârşitul meciului mai era jumate, după care am pierdut-o din vedere şi din minte. Oare s-o fi uitat prin vestiar sau pe la nea Nicu?!

    RăspundețiȘtergere
  14. Şi... Ein Gutes Neues Jahr! pt cititorii din Germania :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Tuturor, inclusiv lui Cristi-neamtu, va urez "cu multa caldura", LA MULTI ANI !

    RăspundețiȘtergere
  16. Avem confirmarea ca vineri e cineva la balon?

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, Bebe. Ne revedem pe 2!
    La multi ani tuturor! Petrecere frumoasa!
    PS- Ar fi bine sa se intereseze cineva daca vineri e cineva de la gazde si daca balonul va fi Ok.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pe lângă la mulţi ani, să spunem şi la mulţi ani pentru Ely, care noaptea trecută a împlinit ultima vârstă cu unu înainte! Sau poate prinde suta, mai ştii...

    RăspundețiȘtergere
  19. Şi tot pe lângă la mulţi, un la mulţi ani şi pentru sf. Vasea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gabita pentru urare. Sa dea Domnul sa fim sanatosi si sa putem duce mai departe fenomenul fotbaluluideziuacincea.

      Ștergere
  20. Bebe scepticul1 ian. 2015, 19:51:00

    Ar fi interesant de stiut si daca ne strangem noi suficienti.

    RăspundețiȘtergere
  21. Bebe e convocat de la ora 11 şi de grupul lui din IOR, deci vrea să ştie cum să se împartă. În locul lui, aş juca ambele meciuri, e o ocazie mai mult unică decât rară! La noi, după o bună bucată de vreme, se anunţă Stelică.

    RăspundețiȘtergere
  22. Anunt oficial -Cata si Ely vin sigur.
    Dorulet si Nelutu, autori de goluri senzationale in etapa trecuta,nu au motiv sa absenteze!
    Ne vedem incepand cu 2-30. Ciao !

    RăspundețiȘtergere
  23. Fără Mitică azi. Mai bine, răbdarea niţică nu strică.

    RăspundețiȘtergere