sâmbătă, 1 decembrie 2018

Mitică cel Bătrân contra Găbiță Baiazid, bătălia din Câmpia Agronomiei

relatare de la trimisul nostru special la fața locului

Pe un frig crâncen, de crăpau ouăle-n omletă și n-ai fi lăsat afară nici măcar un motan, optsprezece bărbați adevărați au scris (bine, unii dintre ei după dictare) una dintre paginile cele mai glorioase din istoria recentă a Fenomenului. Evident, nici unul dintre acești cavaleri nu s-ar fi dat afară din casă, în excursie de documentare după pâine sau sifoane ("mami, nu vezi ce ger e afară, vrei să-nghețe ăla micu, nu mai bine te duci tu?"), dar tentația de-a alerga o biată mingiulică pe ghețuș  e mult prea mare și n-ai cum să i te opui. Puțini ar fi ghicit însă c-avea să urmeze o confruntare epică.
Așadar, oștirile, așa cum sunt prezentate în documente ale vremii:
Răzeșii(4): Sulică Spătaru ot Tărtășești - Bețișor Preda, Stelică Spătaru -  Gabriel3 Buzescu, un chinez, un țăran, Adi de la Vâlcea (Strehaia?), Mitică cel Bătrân - Bunică Buzescu
Turcii(2): Nelulu Bey - Bebică Erdogan, Gaby Pașa, Paulică Pașa, Bogdan cel Frumos - Ienicer Cristi, Sinan Pașa Mihai, Ienicer Andrei - Găbiță Baiazid
Lupta a început fără menajamente, iar armia otomană a făcut prăpăd, înainte ca plăieșii s-apuce să se strângă la oaste. Baiazid însuși, cel ce părea singurul fără probleme în a se ține pe picioare și a controla balonul în același timp, conduce câteva raiduri prin pedestrimea desculță, răvășind-o. Golurile înscrise, două la număr, sunt mult prea puține față de multiplele ocazii avute și doar eroismul și sacrificiul ariergărzii răzeșeșeti au făcut ca bătălia să nu fie pierdută aproape din start, mai ales că brava armie de strânsură nu s-a putut baza pe toți oștenii, un țăran fiind mai degrabă preocupat să nu rateze fasolea cu costiță și ciolan (săru mâna, doamna Firea, să trăiți, dom Onțanu, pot să iau o porție și pentru acasă, știți, eu locuiesc în parc) de a doua zi, iar destoinicul Bunică plecase cam pe fugă de acasă, fără spadă și curea. De prima poate nici n-avea nevoie, căci el luptă mai mult prin iscusința minții, dar să-i tot cadă izmenele în  vine în  toiul luptei e cam de mare  rușine. În plus, anumite izvoare susțin că însuși  bravul  Sulică ar fi declinat inițial participarea sa la biruință, dat fiind că bătălia se suprapunea cu  orele  de somn ale  Domniei-Sale  și cu greu a putut fi înduplecat să onoreze lupta.
Mulți ar fi zis că răzeșii vor ridica-n curând steagul cel alb, dar ceva neașteptat urma să se întâmple. În marea-i înțelepciune, Mitică cel Bătrân și-a atras de partea sa ienicerii, promițându-le, se pare, un album de poze cu domnițe valahe, iar tinerii au cedat ispitei, chiar dacă paginile erau cam lipite și pozele mai vechi. Surse istorice încă neconfirmate afirmă că însuși lui Sinan Mihăiță i s-a făcut o ofertă generoasă în a i se completa haremu-i de sticle, dar altă dovadă concretă nu există decât faptul că cei doi au fost văzuți îndreptându-se împreună, după bătălie, spre o bodegă din zonă. Și așa, ușor, aproape pe nesimțite, haiducii ajung să întoarcă scorul, Mitică cel Bătrân împlântând chiar el trei pumnale în inima cotropitorilor. Care cotropitori au plecat, a nu știu câta oară, schelălăind cu coada-ntre picioare, căci una e să pierzi în luptă dreaptă și alta să mai iei ca supliment de viteză și-un gol de la Bunică...

Later Edit, by Găbiță: un mod revoluționar de a face cartofi prăjiți...

48 de comentarii:

  1. Multumim din inima(era sa scriu partidului)d-lui Razvan Banciu pentru frumoasa cronica, mai ales ca a infruntat frigul de pe marginea terenului, refuzand sa joace din motive numai de domnia sa stiute…
    In zi de mare sarbatoare, La multi ani ROMANIA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oare fraierii s-or fi prins ca si atunci cand sint laudati sint luati de fapt la misto?

    RăspundețiȘtergere
  3. Steaua e numai una1 dec. 2018, 23:54:00

    De doua ori pe an tin cu catelusii, cand joaca cu CFR-ul. Poate fac si ei mierucuri ceva, ca altfel retrogradeaza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. și eu țin miercuri cu ei, să nu mai ia cfr-ul campionatul. cred însă că degeaba, craiova face prea multe prostii, viitorul la fel, iar gigi-pușcărie ar fi ultima variantă.

      Ștergere
  4. Parerea mea este ca gaby a ales jucatori nepotriviti pt terenul acoperit cu gheata

    RăspundețiȘtergere
  5. BANCUL ZILEI!
    - Salut, colega! Vai, de cand nu ne-am mai vazut, au trecut cinci ani de la bacalaureat! Ai terminat Dreptul?

    - Da, sunt licentiat!

    - Bravo, ma bucur! Vreau si eu un meniu Big Mac mare...

    RăspundețiȘtergere
  6. Profesorul distrat2 dec. 2018, 20:57:00

    La cate greseli gramaticale am numarat,nu m-ar mira ca Mitica sa fi scris chiar el cronica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Posibil să fie adevărat și ce-a zis Gabi mai sus despre jucători potriviți pentru terenul cu gheață, dar dacă alegeam eu primul ar fi fost la noi unul dintre Doru și Stelică și se termina povestea.
    În rest, rezultatul a ținut de hazard, eram și mulți pe teren, apoi dacă o luai de-a latul terenului, dinspre balon încolo, găseai porțiune de zăpadă, de polei și de sintetic!

    RăspundețiȘtergere
  8. Întrebare cât se poate de rezonabilă: ce se întâmpla dacă vineri juca Motanu, veneau Tavi, Virgil și Tudor?

    RăspundețiȘtergere
  9. Încă și mai mult: de 1 Decembrie am sărbăutorit România cu Robert și Cornel, care au zis că vor să vină și ei în perioada Sărbătorilor la fenomenul de ziua 5. Cred că măcar o dată o să-l aduc și pe Matei (vineri a avut liber de la școală, dar nu l-am luat eu că a fost prea frig). Deci: cum procedăm?

    RăspundețiȘtergere
  10. Facem patru echipe si jucam pe doua terenuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai în glumă, mai în serios, dacă ne trezim 11 la 11, haideți să ne asumăm fotbalul mare care se joacă pe terenul mare, nu? Ar fi o premieră.

      Ștergere
    2. Gabita, fi serios! Unii dintre noi nici nu vad dincolo de mijlocul terenului, daramite sa mai si joace pe el.

      Ștergere
  11. Sa zică cineva ca rugăciunile n-au efect.M-am rugat să-i dea Cel de Sus minte miorlaitului să stea acasa, ca fotbalul nu-i de el.Isi rupe piciorusele, sau își sparge dovleacul,încercând să arate că poate si el ce pot eu.Vinerea trecută am rămas fără cuvinte când am vazut ca miorlaitul si-a ocupat locul care i se potriveste cel mai bine, acela de a lustrui banca de rezerve.Si era asa frumos! Nu tu gălăgie pe teren, nu tu chifle marca înregistrată MOTANU.Multumesc, Doamne, ca mi-ai ascultat ruga !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. domnul primar onțanu3 dec. 2018, 19:03:00

      băi dreptcredinciosule, nu ești tu ăl de stătu de trei ori la coadă la fasole? mi-au raportat bodiguarzii că ai încercat să șparlești scobitorile și muștarul, pe care-l aveau pe inventar, și acu se roagă să se mai întâlnească o dată cu tine, că le-ai căzut cu tronc.

      Ștergere
  12. Fotbalul mare se joacă pe teren mare, dar cu oameni care stiu.Altfel iese leapsa pe ouate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasă că și vinerea asta tot cam la fel a fost, leapșa pe plouate! :)

      Ștergere
  13. Gabita,nu-i pedepsesti pe Mitica si Motanu?Primul cred ca nici n-a vrut sa te bata,dar al doilea, cu cronica?

    RăspundețiȘtergere
  14. BANCUL ZILEI!
    In autobuz, un tanar se ridica de pe scaun si ofera locul unei batrane. Femeia se asaza si il intreaba:

    - Ia spune-mi, tinere, nu-i asa ca esti din Cluj?
    - Da! Cum v-ati dat seama?
    - Esti politicos.
    - Dar dumneavoastra sunteti din Bucuresti?
    - Da! Dar tu cum ti-ai dat seama?
    - Pai... nu ati spus "multumesc"!

    RăspundețiȘtergere
  15. https://www.bbc.com/sport/football/46279815
    VAR use in Champions League & Europa League 2018-19 knockout games confirmed

    https://www.bbc.com/sport/football/46357035
    VAR: How video assistant referees will benefit the Premier League
    Who better to answer those questions and more than former Premier League referee Howard Webb, who was in charge of the 2010 World Cup final.
    "The obvious change is we have had fewer important mistakes," said Webb. "The ethos is to benefit the game without interfering with how it is played...
    "Now with VAR, within 10 to 15 seconds you get a colleague who has been able to check it and let you know if it was the right decision and then you can move on to the next one and not worry about the last one.

    "That is a real benefit that people don't realise - that officials will perform better because they have that safety net."

    după cum spuneam: numai hoții, proștii și săracii n-au. deocamdată pentru prietenu lu nea onțanu e bine. da dacă bagă madam firea VAR pe reatebe, cam rămâne băiatu nemâncat.

    RăspundețiȘtergere
  16. Un dreptcredincios intreaba despre un strâmbfotbalist4 dec. 2018, 02:29:00

    Dacă te-ai nascut si ai crescut in Ferentari, ca nea motanu, se cheamă ca esti din Bucuresti ? Intreb si eu, ca vreau sa inteleg bancul lui Vasea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Gabita,ai întrebat " ce se intampla daca vineri juca motanu ?"
    Iti raspund: era comedie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Vineri a fost un alt meci aglomerat, chiar nu stiu nu mai merge asa.Dupa ce a fost un teren greu am fost si multi ,ce sa mai joci ? turca curat turca .E clar ca ce trece peste 14 oameni nu prea se mai joaca A fost destul de greu de controlat mingea care aluneca rau .Nu era de driblat ,de construit te scoteai cu sutul de la distanta, daca prindeai poarta ,sau asteptai greseala adversarilor .A fost un meci de lupta mai mult, dar chiar si asa am jucat conteaza asta . Motane ,data trecuta ai fost CARAGIALE , acu ai fost GRIGORE URECHE, cu acest LETOPISET AL LUPTEI DIN AGRONOMIE,meriti o bere pentru talent .Eu am fost MITICA CEL VITEAZ , asta e titlul corect ajutat de VASEA JDERUL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capitanu Zacusca4 dec. 2018, 10:41:00

      Ce se umfla mititelul in pene!Presimt ca il incalt cu o poezie!

      Ștergere
    2. băi pușlama, te-am făcut deștept și frumos, da nici chiar așa, că nu ne mai ia lumea în serios. auzi la el , mitică cel viteaz! ca să nu mai spun că ți-ai găsit și scutier...

      Ștergere
  19. Sa copiezi un text e usor.Sa-l înțelegi,mai ales daca e in limba lui Chaucer,e mai greu, iar daca te cheamă motanu e imposibil.Eu, suflet mare, minte luminată am sa-l ajut, sa inteleaga si el ce scrie acolo.Printre altele se spune că prin introducerea var au fost mai puține greșeli importante si ca arbitri vor putea performa mai bine.Nu spune, asa cum spera, în infantilismul sau motanu,ca prin introducerea var-ului vor fi eliminate toate greșelile cavalerilor in negru.De fapt var-ul si-a demonstrat deja limitele.Intrebarea nu era daca var-ul poate corecta unele erori ale arbitrilor, ci daca spectacolul nu va avea de suferit prin fragmentarea jocului datorat analizării fazelor litigioase si daca per total introducerea noului sistem va fi un castig pentru fotbal.

    RăspundețiȘtergere
  20. chiar dacă e tălâmb, nerespectuos cu domnii și are un simț al umorului discutabil, câteodată e de preferat un prostănac amuzant, unuia care tace înțelept. mai dai un bună ziua, mai schimbi o impresie, ai cu cine nu te plictisi până vine tramvaiul.

    acu, pe fond:
    - e neelegant ca taman unu din sectorul lui vanghelie care este să facă vorbire despre un nobil din sectorul 1.
    - mulțumesc de observație, greșeli gramaticale face aproape oricine, mai ales la un text lung și cu fonturi neprietenoase. chiar și deșteptul de deasupra o comite
    - când toți trec la var, să vii să spui că suferă spectacolul e din filmele cu gâgă. presupun totuși că teama cea mare a respectivului e c-o să bage var și pe reatebe, și atunci o să-i fie mai greu la cules de portofele.
    - baiazid, nu degeaba zis și fulgerul, are simțul umorului. vorba aia, nu mă supăr io, care sunt apelat mai mereu pe poreclă, darămite un domnitor. oricum, dacă mă prinde, n-o să mă ierte.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cum s-a votat la Balonul de aur:

    https://onefootball.com/en/news/the-weirdest-votes-for-the-2018-ballon-dor-en-23006356?variable=20181204&fbclid=IwAR2iz0hXdMWlt5In9O4dw9sP8qSIyHKCkCYR2e7Ew1hlqxKcjo-wkX21szU&_branch_match_id=598531493665053064

    Altfel, se pare că Paulică împlinește niște ani. Să fim pregătiți, zic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum s-a votat la Balonul de tabla:
      1.Bogdan
      2.Tavi
      3.Bebe
      4.Mitica
      5.Motanu
      6.Luci
      7.Vasea
      8.Stelica
      9.Bronson
      10ElY

      Ștergere
  22. Steaua e numai una5 dec. 2018, 15:05:00

    https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dinamo-cfr-cluj-0-3-note-gsp-i-au-ingropat-din-nou-3-dinamovisti-au-fost-penibili-in-dezastrul-cu-cfr-554631.html
    Daca la anul joaca Dinamo cu rapid in campionat,promit ca ma duc sa-i vad.

    RăspundețiȘtergere
  23. BANCUL ZILEI!
    O femeie a furat un compot de piersici dintr-un magazin si este prinsa de politie. Este dusa la tribunal, iar judecatorul o intreaba:

    - Cate piersici erau in borcan?
    - 6.
    - Atunci vei sta pentru fiecare piersica cate o luna la inchisoare...

    Din spate, sotul ei:
    - Domnule judecator, a furat si un borcan de mazare...

    RăspundețiȘtergere
  24. Motanu încă n-a aflat ca RATB e istorie ? Sa-i spuna si lui cineva ca acum RATB de numeste STB.Doamne, cate nu stie omul asta !

    RăspundețiȘtergere
  25. am vorbit cu hercule, vineri e ultimul lui meci, pleacă la engleji(sâc), să muncească cu ely. dacă punem mână de la mână, poate-l ia la bagaje și pe surinam, poa să-l și piardă pe drum, că-l declar io nul.

    interesant top10 al lui benzema. bag seama că-i mai bine să fii mai pă la coadă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci să-i facă Mitică echipa, să bată și el ca Ely, cu 7-8 diferență! :)

      Ștergere
  26. Intersanta cronica valaho-turca compusa de Motanu'nost drag.
    La primul nostru gol, chiar daca cronicarul radea de mine, pot sa-i spun ca am reusit cumva sa directionez mingea cu "cocoasa"catre Mitica care a strecurat-o in poarta. Ceva mai tarziu a ajuns la mine balonul, in careul suprapopulat, pe care l-am trimis in gol dupa o executie precisa la coltul lung.Am mai avut un sut la coltul scurt la care unii au strgat gol,dar a fost unul turcesc, ca doar jucam contra lor.Oportunistul de Mitica a avut grija s-o mai bage de doua ori in ate si sa ne asigure o victorie nesperata.Cred ca avansarea lui Mihai in atac a fost o greseala.

    RăspundețiȘtergere
  27. La Multi ani de Sfantul Nicolae!!

    RăspundețiȘtergere
  28. BANCUL ZILEI1
    Anunt important:

    "Salut, am nevoie de ajutorul vostru. Am un Saint-Bernard alb, de doi ani, dar nu pot sa-l mai tin, deoarece prietena mea e alergica la par de caine. Deci care aveti suflet bun si vreti sa ma ajutati, o cheama Ramona si are 21 de ani".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un motan n-ai?C-as vrea sa-mi fac o haina de blana.

      Ștergere
  29. ATENȚIUNE, un mesaj important pentru țară!

    Din cauză de competiție juvenilă, mâine nu e loc în Agronomie, decât tot afară, adică acolo unde unii dintre combatanți oricum nu serveau. În consecință, Mitică a rezervat în balonul de la Cora, de la ora 16. Vedem cât ne întindem, o oră sau o oră jumate, adica 100 sau 150 de lei, în funcție de câți suntem.
    Sunt confirmări neașteptat de multe, de aia rugămintea este ca Gabi3, dacă apucă să citescă sau dacă îl anunță cineva, să nu vină decât cu ”sărbătoritul” Hercule, că acolo nu merge cu 18 inși pe teren.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat să spun că sunt câteva confirmări și pentru Moromeții, cei care n-au fost la prima vizionare. Se ajunge imediat în mall, e timp și de o bere, filmul e la 18.

      Ștergere
  30. pariu găsit de gsp, un băiat a pus o liră și a luat 501. "Norocosul parior a jucat o liră pe următorul pariu: Martial și Mustafi înscriu, scor exact 2-2, ambele echipe vor avea cel puțin câte 4 cornere, iar Matici și Torreira primesc cartonaș galben.

    Practic aici sunt 7 pariuri pe un singur meci. Cota totală? 501".

    și totuși, omul a luat foarte puțin. un 2-2 scor exact nu cred să fie sub 20. căte patru cornere/căciulă inmulțite n-are cum să fie sub 2.5. 2 cotă la gol martial și 5 la gol mustafi sunt minimale. la galbene nu văd cotă sub 2.5/bucată. înmulțite dau minimum 4000!!!


    https://www.gsp.ro/international/campionate/asta-e-pariul-lunii-un-singur-meci-pe-bilet-cota-501-superlovitura-data-de-un-parior-inspirat-554779.html

    RăspundețiȘtergere
  31. Mâine dragi colegi sunt absent motivat.Gaby3

    RăspundețiȘtergere
  32. Bai "Steaua nu-i niciuna' vad ca nu mai esti asa vioi. Iar a cheltuit oierul banii degeaba si ramaneti cu buza umflata.

    RăspundețiȘtergere
  33. Vasea, ți-a sosit concurența! BANC prea tare ca să nu vi-l spun, ușor prelucrat, ca pentru voi... :)

    - Aici e clubul fotbaliștilor nostalgici?
    - Da, dar nu mai e ce-a fost...

    RăspundețiȘtergere
  34. Iţic şi Strul întălnesc pe un drum o "formă" , Iţic zice I "un cacat" , Strul, "nu-i cacat" ,Itzic gustă un pic şi zice " Cacat" , Ştrul gusta şi el şi zice " nu-i cacat" .Mai gustă un pic Strul şi zice "este cacat , măi" , Mai gusta şi Strul şi zice " nu-i cacat" ...şi tot aşa pănă se termină cacatul , dupa care Strul recunoaşte " bă , este cacat, bine ca nu am călcat în el ".

    RăspundețiȘtergere
  35. Se pare ca Mitica a vrut sa scrie despre Motanu-cronicar ca este un fel de Grigore dupa Ureche!

    RăspundețiȘtergere