duminică, 2 decembrie 2012

Odă(m) lui Marinuș

Situație explozivă în tabăra pinguină. După un egal epopeic, smuls cu abnegație și dăruire, hoardele inamice au jurat răzbunare, punându-și în mișcare infamele mașinațiuni încă din timpul săptămânii. Astfel, balauru Paulică l-a abordat pe Mitică oferindu-i un contract maro în alb la echipa adversă, cu post de titular garantat, un kil de parizer, două belete de tramvai și două kile de cartofi la fiecare meci, bașca câte o sută de coniac la fiecare gol marcat. Din fericire, mișculația n-a funcționat, pentru că jandarmeria s-a băgat pe fir și l-a săltat pe mituitor, dar necazurile pingunilor n-aveau să se sfârșească aici. O mână ucigașă i-a șparlit ceasul lui Bebe, astfel că acesta n-a mai sosit la teren, lăsând flancul drept descoperit. Lui Ciulică i-a recomandat ginecologul somn de frumusețe și băiatului i-a fost lene să mai vină la teren, așa că s-a culcat acasă, unii zic sub masă. Caprini, una din vedetele gulerate, a fost victima unui atac prin alunecare la sticla cu pelin și s-a accidentat, bașca se pare că l-a tras curentul pe preșul-dormitor și n-a putut servi patria decât în poartă. Spiritul său de luptător nu s-a dezmințit însă nici de această dată și a șarjat de câteva ori prin gloata inamică, fiind cu greu cules de pe teren la sfârșitul partidei. Unele voci au susținut să-l împușcăm, ca să nu se mai chinuie, dar alții, mai miloși, s-au gândit că taman ce fusese ziua lui (se pare că a împletit al treișnoulea trandafiraș în buchețelul vieții, prilej cu care-i urăm la câți mai mulți la joacă) iar alții n-aveau șofer să ajungă la cârciumă, așa că respectivul a dat un rând, chiar la teren. Alți doi titulari, Gabi și Mihăiță Hănescu, au apărut distruși la teren și au plâns întruna, căci echipa lor de suflet, Cuțu-Cuțu București a capotat rușinos în Cupă, iar vă dați seama ce randament pot avea niște jucători care una-două dau fuga după batiste. Stelică vine după o operație grea și încă nu e refăcut, ăla mai mic, Claudiu, e și el cu o fată, singurul valid ar mai fi rămas Motanu, dar el se pune mai rar, că nu prea știe fotbal.
De partea cealaltă, cu excepția lui Tavi, toată floarea cea vestită. Cătălin, cu mustrare scrisă din partea șefului pentru absență nemotivată data anterioară, taman ce exersase cu văru Dănuț scheme de joc secrete, cu combinații care să-i lase singuri cu portarul, ceea ce au și reușit de câteva ori, o dată chiar cu gol, în rest blocați de portarul Tăvălici. Cristi, ca de obicei, laborios, dar ceva mai puțin incisiv. Gurile rele spun că, consumator fiind, a primit o ofertă de la bețivi, locul său nefiind la papă-lapte și de aceea ar fi lăsat-o mai ușor, dar noi nu credem așa ceva. Tot Tavi și-a băgat coada și în privința lui Eli, promițându-i acestuia că-l ajută să treacă clasa a patra, sau a câta o fi el. Copilul, credul, s-a străduit pentru pelicani, dar s-ar putea să fie dezamăgit și atunci îi va saluta din zbor. Trupa de șoc a fost întărită cu doi dintre favoriții noștri, Eugen, pe care-l prețuim pentru că iubește natura și mingea deopotrivă, și Tudorică, cel ne face bucuria și pleacă tot timpul mai devreme.
Văzând echipa adversă, o parte dintre pinguini au vrut chiar să plece, motivând că au rezervare la nea Nicu, dar lucrurile s-au întors radical în momentul în care la teren a apărut Marinuș. Acum, nu știm dacă Tavi nu i-a mai trimis guguștiucului milionul, ca să-și facă alt program vinerea, sau ipochimenul venise și el la ciuguleală, cert este însă că, după o scurtă negociere și cu buzunarele ceva mai pline,  maimuțoiu și-a luat locul în apărarea pelicană. La început, dezastru total, nimeni n-a trecut de el, minunându-ne și noi cum le lua mingea lui Mihăiță și Claudiu, îi trăgea de urechi și le da  câte un șut în (pardon) fund, de plecau amândoi schelălăind  că-i bate nenea, la fel cum s-a întâmplat și cu Caprini, scăpat singur cu magistrul și poarta goală în față. Treptat însă, omul și-a meritat banii, luând gol din orice poziție și purtându-i pe campioni spre o izbândă de antologie, scor 12-6, ceea ce ne face să-i fim etern recunoscători. De aici, și titlul...

39 de comentarii:

  1. Motivul real al neprezentarii la datorie a fost o gripa rebela ,de mai bine de o luna, care acum si-a
    facut de cap progresiv. Maine ma duc la dr. sper sa
    nu am ceva sechele la plamani. Daca am inteles bine
    scorul a fost favorabil magnificilor pinguini, in acest meritul lor fiind amplificat de faptul ca au aliniat o echipa improvizata. oricum cinste lor ca au tinut sus stindardul. Stilul de mai sus nu va duce aminte de cronicarul de servviciu de la onor pelicani, mie da.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intre acest si meritul in text trebuie introdus
    cuvantul caz.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am prea inteles cu "datul"lui Marinus,dar chiar sa i-o dati toti e prea de tot!

    RăspundețiȘtergere
  4. lui marin ii cam place sa o fure

    RăspundețiȘtergere
  5. Ati incurcat-o !S-a intors Popicu si va face-n versuri.Aveti si voi ce citi, ca fara el...numai glume de tractoristi.Zi-le, maestre, una sa te tina minte! Poti si sa-i ignori, si asa iti poti arata superioritatea. Oricum, cred ca va fi o saptamana pe cinste!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alba ca zapada2 dec. 2012, 23:45:00

    Motanu matol a ridicat mana sa cea murdara impotriva stapanului si va fi pedepsit cum se cuvine.Asa se intampla cand lasati toti neterminatii sa scrie!

    RăspundețiȘtergere
  7. aoleu, ce m-am speriat. acu nici nu știu cum își arată Marinuș superioritatea. o vorbi, n-o vorbi...

    RăspundețiȘtergere
  8. albă ca zăpada, primești bre cu poșta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Văd că oricine ar scrie, tot eu trebuie să fac cronica. Meciul a fost mult mai echilibrat decât se poate înţelege din poantele Motanului. Ely a deschis scorul cu o ghiulea pe care nici n-am mirosit-o, apoi Claudiu şi Mitică au înscris din faţa porţii la pasele lui Mihai de pe dreapta. Golul egalizator la doi cred s-a dat la fel, pasă Dănuţ pentru Eugen, scăpat din marcaj de Mitică. Dacă n-a fost ăsta golul de 2-2, atunci a fost de 2-3 sau 2-4, fiindcă până aici s-au dus pelicanii, pe fondul unui joc încâlcit al pinguinilor, dar şi al apariţiei lui Tudor, care a adus echilibrul numeric.
    Perioada de până la 4-4 poate fi considerată una din cheile meciului. În primul rând, am scos nişte mingi pe care scria gol, din poziţii de singur cu aversarul sau chiar cu adversarii: intervenţii prin alunecare la Ely şi Eugen, dublu plonjon în faţa a doi pelicani, ultima dată scoţând cu capul de jos, de lângă bară! În al doilea rând, Mihai ne-a scos cu două torpile după două curse pe dreapta.
    La 4-4 am ieşit în câmp mai mult pentru a-l retrage pe Mihai la mijloc, asta fiind în mod evident aşezarea în care pinguinii dădeau cel mai bun randament. N-am dat gol (Popică mi-a scos o minge de pe linie, ca fundaş), dar am dat o pasă decisivă pentru Claudiu, după care m-am băgat din nou în poartă.
    Terenul s-a înclinat din nou înspre partea noastră, mai ales că a ieşit şi Cătălin din poarta pelicanilor. Dar, părerea mea şi nu numai, aici a fost alt moment important al meciului. Până atunci Popică se descurcase onorabil ca unic fundaş, iar Cătălin scosese destule mingi care puteau fi goluri, başca un gol marcat din postură de portar, după ce a plecat cu mingea la picior pe contraatac şi a ajuns până în poartă după două combinaţii (am încercat şi eu pe final o astfel de extravaganţă, dar n-am primit ultima pasă şi am luat gol pe contraatac, însă diferenţa era deja confortabilă)! Cu Popică în poartă a fost dublu avantaj pentru noi: pelicanii se apărau cu cine se nimerea, iar Popică a luat vreo 3 goluri care nu trebuiau să fie! Pe urmă pelicanii au încercat s-o dreagă cu Dănuţ în poartă, dar n-au mai putut reveni în joc, a mai plecat şi Tudor cu vreun sfert de oră înainte şi asta a fost tot.

    RăspundețiȘtergere
  10. De la elevul Gabita ar trebui sa ia exemplu si talambul Motanu poate trece si el clasa la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere
  11. O face sau no face Geniul o poezie?

    RăspundețiȘtergere
  12. Motanu vrea să-l cinstesc fiindcă mă menţine la o vârstă fragedă care începe cu 3, dar ar avea mai mult succes dacă mi-ar mai scădea din kilograme, nu din ani! :)

    Să nu uităm să ne minunăm: în ultima zi din noiembrie am avut parte de 16-17 grade Celsius!

    RăspundețiȘtergere
  13. dom profesor e-n vacanță? sau își dă corijența la limba română...

    RăspundețiȘtergere
  14. Virgile, intra urgent pe www.publicjob.ro.
    Deocamdata este singura informatie pe care o am .
    L.

    RăspundețiȘtergere
  15. Luci, Virgil nu intră aici!

    Mi-e ciudă că am terminat turul în competiţie cu o înfrângere la limită... Mi-e ciudă şi că am ratat o foarfecă la 1-1, ce-i drept, la o minge cam joasă, mi-e ciudă şi că tocmai acum au fost alţi arbitri decât ăia consacraţi, aşa că au făcut varză meciul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Cine are telefonul lui Virgil?
    L.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am vorbit cu Motanu să-ţi trimită sms.

    RăspundețiȘtergere
  18. Are numai numaruL asta, ca nu raspunde?
    L.

    RăspundețiȘtergere
  19. De miine ninge,nu stiu daca mai jucam.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dacă ești un anonim, uită-te-n buletin.
    L.

    RăspundețiȘtergere
  21. Era şi timpul, aţi văzut ce frumos ningea aseară la Zagreb? Ăia, fraieri, au întrerupt meciul. Păi noi am fi jucat şi pe o vreme ca la Moscova! Apropo, ca să ne adaptăm mai bine la timpul Moscovei, ar trebui să dăm limbile cu două ore înainte, da?

    RăspundețiȘtergere
  22. Oricum tu numai cu limbile ramai.

    RăspundețiȘtergere
  23. Şi ce, ţi se pare puţin? :)

    RăspundețiȘtergere
  24. vai, ce rușine, ăla mic se gândește numai la prostii. înțeleg, dacă ai fi fost Ciulică sau Marinuș, dar așa...

    RăspundețiȘtergere
  25. Ba, sa va faceti ghetele!

    RăspundețiȘtergere
  26. banu la pauză, la Braga. Clujul a sărit cu el mai devreme, dar ce folos! și tare mi-e teamă că și Steaua o palmează, tot cu zece puncte.

    RăspundețiȘtergere
  27. Io spun că n-are rost să ne mai încurcăm cu ora 3, că mulţi nu intră pe-aici şi n-au cum să afle. Şi oricum se aprind lampioanele. Dar cine vine înainte de 3 jumate îşi va putea testa aptitudinile la un nou sport, pentru care tocmai am primit echipamentul necesar. Se va vedea.

    RăspundețiȘtergere
  28. Aflu şi eu, printre ultimii, că pe 21 cică e sfârşitu la lume. Evident, ca să ne facă nouă-n ciudă, pică taman vinerea. Atunci chiar c-ar trebui să începem mai devreme să nu ne prindă sfârşitu nejucaţi...

    RăspundețiȘtergere
  29. motanu neparior6 dec. 2012, 11:25:00

    sunt vreo doi aici care cică știu ceva fotbal, Gabiță și cu Băsilică. trei întrebări scurte din liga campionilor:
    - ce echipă a avut raportul la cornere 11-0?
    - ce echipe au făcut doar 4, respectiv 5 faulturi tot meciul?

    indicii, eventual, mai încolo.

    RăspundețiȘtergere
  30. Vineri nu pot veni, deoarece plec din Bucuresti.Urez succes pinguinilor.Ne vedem vinerea urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ai pus plug de zăpadă în fața mașinii?
    L.

    RăspundețiȘtergere
  32. LA MULTI ANI,NICULE! Dan.

    RăspundețiȘtergere
  33. Dane,multumesc! Boier ai fost si asa ai ramas.

    RăspundețiȘtergere
  34. Luca, iarta-ma nu am vazut si urarea ta. Iti multumesc si va urez tuturor sanatate si meciuri cat mai multe.Vinerea asta am programare la dentist, dar saptamana viitoare incerc sa vin si eu, daca mai am loc, bineinteles.

    RăspundețiȘtergere
  35. Nae, ma mai strang eu putin si-ti fac loc.
    L.

    RăspundețiȘtergere
  36. Am auzit ca face cinste Mitica de Mos Niculae.

    RăspundețiȘtergere
  37. Motanele,stiam de mult ca tu o palmezi,pe cand STEAUA,niciodata! La intrebarile tale nu raspund pentru ca nu stiu.

    RăspundețiȘtergere