luni, 19 martie 2012

Trei fraţi-pătaţi

Au fost odată ca-n poveşti (Mareane, tată, să trăieşti!) au fost ca niciodată, trei fraţi. Cel mare, timid din născare şi sfios ca o fată mare, a fost întotdeauna şi cel mai cuminte. Toată ziulica se ţinea după fustele mamii şi nu-i ieşea niciodată din cuvânt. Ceilalţi copii nici nu existau pentru el, stătea mai mult închis în casă şi cel mai mult îi plăcea la căldurică, în bucătărie. De aceea l-au şi botezat Butelie, nume de care de altfel era tare mândru. La şcoală nu i-a plăcut prea mult, iar după patru clase a plecat la oraş, unde a întâlnit şi el o fată şi s-a măritat. Şi acum o iubeşte tare mult pe mama-soacră, iar singurul său defect este că îi cam place să se uite după fuste, în special după o anumită domnişoară, pe nume Mariana.
Al doilea frate a ieşit cam urâţel, cu blană şi mustaţă, de n-au ştiut părinţii care îi este faţa şi care spatele. Iniţial au vrut să-l bage la loc în burtica mamii, dar s-au gândit că e şi el un sufleţel şi l-au cazat în dormitor cu vaca. Până la patru ani micuţul n-a fost în stare să vorbească articulat, singura lui plăcere fiind să facă turtiţe din caca de viţel, cel mai bun prieten al lui. Apoi s-a întâmplat nu ştim ce minune că puradelul s-a deşteptat şi chiar a început să dea semne de gândire. Prima dată şi-a vândut pempărşii pe sugiuc şi acadele, după aceea a început să comercializeze ouăle şi găinile de prin curte, pe coniac şi ţigări. Văzându-l deodată aşa destupat la minte, părinţii l-au botezat Prăvălie şi au încercat să-l dea la şcoală, măcar până în clasa a doua. După câţiva ani de studii aprofundate, Prăvălie a reuşit să treacă în a treia, moment în care şi-a luat traista-n băţ şi a plecat la oraş. Şcoală nu i-a mai trebuit, cu fetele n-a stat chiar rău, pe prietenele sale chemându-le Manuela, Stângelica şi sora lui Ceasu, iar acum îl puteţi găsi la tarabă, unde vinde pelicanol, leuştean şi ciungă.
Al treilea frate, pe nume Magazie, a ieşit diferit şi aşa a şi rămas. De mic i-a plăcut să înveţe, a învăţat să fie politicos şi are şcoală mai multă decât primii doi la un loc. Un singur regret a fost să fie cu el. Şi-a dorit să se facă fotbalist şi pentru aceasta încă înainte de a se naşte le-a scris părinţilor o scrisoare să se mute în Piteşti, poate aşa îl va mângâia adierea geniului lui Dobrin. Din păcate, părinţii n-au nimerit strada potrivită şi micuţul seamănă şi acum mai mult cu Bumbescu.
Mai bine sau mai rău, cei trei fraţi s-au înţeles între ei şi, chiar dacă se mai ciondăneau din te miri ce, au avut şi o pasiune comună: fotbalul. Povestea noastră este totuşi una tristă. După câţiva ani de ţurcă pe maidan au ajuns să joace şi pe un teren adevărat, iar soarta le-a fost vitregă. Au reuşit să-l supere pe stăpânul locului, Motanu cel viclean, iar răzbunarea acestuia a fost pe măsură. Împreună cu scutierii săi Mitică cel viteaz, Găbiţă cel isteţ şi Lucică cel arătos (bine, nu chiar acestea sunt calităţile lor, dar am dorit să-i încurajăm...), aprigul Motan le-a scos fotbalul din cap, i-a umplut de şorţuleţe şi le-a îndesat poarta cu goluri, de au ajuns toţi să plângă în aceeaşi batistă. Păcat!

33 de comentarii:

  1. MULT MAI IMPORTANT DECÂT "CRONICA": Nu uitaţi că vineri, din cauza jocurilor sportive prilejuite de ziua poliţiei, vom juca de la ora 17. Prilej şi pentru fotbaliştii de zi lungă să ne mai viziteze. Sudoru şi Virgil, gen.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eram si asa obosit după o zi plina, si acum, dupa ce am citit povestea vorbei, parcă se roteste camera cu mine, iar ochi-mi joacă-n orbite, în rest blocaj total. Cine-s fratii Butelie, Prăvălie, Magazie? Simpt cacapiez. Nu, mă duc să dorm şi spre dimineaţă să meditez în vis, să găsesc răspunsuri. Presimt că e mâncat motanu săptămâna asta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mariane, vezi dacă dai recital si apoi nu scrii cronica ! Inteleg ca iar ne-au căsăpit plăieşii motanului, fără ca noi să aflăm. Doamne, Doamne! M-am uşchit la culcare, nu mai rezist. Incredibil, incredibil!

    RăspundețiȘtergere
  4. Astazi s-a oficializat instalarea primaverii (pentru naivi , ziua e cat noaptea). Si , o data cu o gramada de asteniozitati, dupa ce-am citit halucinanta scriere(cred ca n-are legatura cu cronica etapei), m-au palit o gramada de intrebari. Si palit am ramas.
    Deci:
    - de unde a avut Motanu atata zeama-n stutz, de-a scris asa o pologhie? Motanu nu mai este in criza?(sa-i fi dat Vasea doza de extraveral, xanax si alte barbiturice subventionate/compensate, gratificate?).
    - cei trei frati cacati erau de la plafar?
    - daca iese la pensie generatia de aur, platina, diamant, argint, bronz, cositor si tabla, cine vine din urma?(m-am uitat in spate si n-am vazut pe nimeni...). Degeaba incerca Vasea sa tina paru de la steag sus, ca mai mult flutura decat se-mbatzoseaza.
    -cat tine astenia lui Mitica si de ce-anceput mai devreme?
    -pe Catalin, Ely si Danutz de ce nu-i loveste nici o astenie?
    -o fi bine sa-ncepem pe iarba, am auzit ca capusele fac victime (Serban Ionescu)?
    Cred ca pa!
    L.

    RăspundețiȘtergere
  5. Consider ca aceasta asa zisa "cronica" ar "merita" sa fie stearsa-eliminata de catre administratorul
    blogului.Totusi,din cele debitate de autor,se intelege ca echipa Motanului cel viclean,era sa scriu cel istet,dar nu e cazul,ar fi invins vinera trecuta,insa a facut-o printr-o infrangere pe teren.
    Apropos de "butelie",nu vrei sa-ti vand una bucata,d-le Motan?!?

    RăspundețiȘtergere
  6. Care te bagi la Sportul cu CFR, miercuri de la 3 jumate?

    RăspundețiȘtergere
  7. fratele mai mare văz că şi-a pus mâna în cap, ăilalţi doi mai mici se fac că plouă. or fi uitat şi ei scorul...

    RăspundețiȘtergere
  8. În ciuda motanului si a pisoilor din ceata lui, dar mai ales pentru prietenii cititori care stau de trei zile lipiti de calculatoare şi aşteaptă ştiri despre meciul de vineri 16.03.2012, punem la dispoziţie detaliile care urmează.
    - Aşadar plăieşii de carton, atât de lăudaţi de motanul încălţat, au făcut-o iar de oaie, adică n-au făcut nicio brânză, căci iar au luat-o-n freză. Aşadar scor 4-3 pentru zmeii înaripaţi, cu guşă şi tupeu.

    - continuare -

    RăspundețiȘtergere
  9. - Guşaţii : Lucian, Balaurul, Tavi, Popicu, Vărul Dănuţ, Cristi-radio şi Cătă,
    - Plăieşii Motanului : Găbiţă, Bebe, Stelică, dumnealui-Motanul, Mitică, Tudor, Ely şi Vasea.
    Evoluţia scorului:
    * 0-1, Ely, şut imparabil de la distanţă,la rădăcina barei ,
    * 1-1, El grande Popi , lovitură de cap din mişcare la o centrare în adâncime a lui Cristi, plasată magnific într-o poartă în care ultimul plăieş a rămas ca la dentist,
    * 2-1, Acelaşi Popi, cu un şut scurt şi precis din faţa porţii aceluiaşi plăieş cu probleme dentare,
    * 2-2, Ely din penalti, la un henţ ghinionist al lui Cristi,
    * 3-2, Cristi, care şi-a luat revanşa, marcănd splendid, după ce a recepţionat o pasă de la Balaur şi din preluare a săltat mingea peste un plăieş visător,
    * 3-3, Ely, gol la fel de frumos şi curat ca execuţie (şut precis şi rapid executat la o recuperare în zona careului,
    * 4-3, cine altul decât Cătă, şi el cu un şut splendid de la semidistanţă, după ce cu căteva minute înainte lansase o torpilă la îmbinarea barelor, care pur şi simplu a dislocat poarta, făcând-o să sară câţiva zeci de centimetri de pe poziţia ei naturală.

    RăspundețiȘtergere
  10. De fapt, Cătălin a dat golul 3, iar Cristi Radio golul victoriei, după ce l-a făcut varză pe Motanu. Mă pot lăuda şi eu că n-am luat niciun gol în cele 35-40 de minute cât am stat în poartă, cea mai grea fiind o situaţie de unu la unu cu văru' Dănuţ. După aia, în câmp, m-am confruntat cu o problemă neaşteptată, către final n-am mai avut suflu şi de unde nu eram mulţumiţi cu egalul, am primit goluri pe contraatac. Şi era normal să nu fim, Vasea a irosit vreo 3-4 pase de singur cu portarul, unele fără ca măcar să şuteze, iar la altă fază a colaborat antologic cu Mitică: nu se ştie cum, la un atac poziţional, apărarea pelicană i-a lăsat singuri pe cei doi în faţa porţii şi am profitat imediat cu o pasă filtrantă, pe jos. Ce credeţi c-au făcut cei doi con-fraţi cum-pătaţi? Au reuşit să se deposedeze unul pe altul!
    Pe final, cu puţin noroc, puteam egala totuşi la singurul meu şut periculos, care a lovit ambele transversale, din aia mică ducându-se în aia mare.
    Un lucru e sigur, vineri nu mai stau în poartă. Ori la bal, ori la spital. Preferabil la cârciumă.

    RăspundețiȘtergere
  11. Aoleu, acum văd, Cristi Radio şi văru' Dănuţ au furat-o rău de tot în competiţie! Aşa le trebuie dacă au risipit orzul pe pinguini... :)) Iar artiştii i-au bătut cu 4-1 pe ăia de pe locul 2, mai rău decât pe noi, săptămâna trecută!

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi se pare eronata observatia de mai sus. Intotdeauna meciul vedeta al saptamanii este ultimul, restul sunt un fel de antrenamente mai mult sau mai putin oficiale. Cine nu realizeaza acest aspect, pierde in toate meciurile. Meciul din ziua 5-a nu are echivalent, el este supremul eveniment fotbalistic al fiecarei saptamani, fara intrerupere. Ca dovada, toate celalalte asa-zise competitii "se sufocă" periodic, de fiecare data pret de cateva luni. Si atunci ce sa comparam? Cei doi pelicani stiu ce fac si cum trebuie sa procedeze.

    RăspundețiȘtergere
  13. Apel către umanitate: nu-l mai eronați pe bravul nostru Tavi!
    L.

    RăspundețiȘtergere
  14. Lucii..., esti oricand binevenit pe la redactia noastra !

    RăspundețiȘtergere
  15. Aveți o hidroredacție etilică?
    L.

    RăspundețiȘtergere
  16. Timeo Danaos et dona ferentes.
    L.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ah, prudenta asta! La redactie, pentru vizitatori, singurul pericol posibil il reprezinta secretara, care e grecoaica, citeste din Vergilius si bea ouzo. Uneori se uita si pe Bigi Tv la cursele de cai. Cand ne viziteaza cate un amic, fie el si din ceata plaiesilor, inchide Tv-ul si devine foarte, foarte amabila cu noul sosit.

    RăspundețiȘtergere
  18. Băbăieţi, dacă tot daţi limbi, măcar nu le daţi moarte!

    RăspundețiȘtergere
  19. Aţi văzut ce băieţi deştepţi sunt scutierii mei? Luci ştie citate şi locuţiuni birmaneze, a încercat chiar să citească Căderea Troiei, da l-a luat somnul pe la pagina 5, ăla mic e doctor în descifrat hieroglife de pe etichete, Mitică saracu stă mai prost cu literatura, da-n schimb e viril!

    Tăviţă, să înţeleg că ţi-a plăcut mult cronica. Mai mult decăt lui nea Butelie?

    RăspundețiȘtergere
  20. hopa, văz că ăla mic a deschis sezonul la inimioare!

    RăspundețiȘtergere
  21. Da, dar tot nu te vad bine. Frate-meu celalalt, zis Pravalie, vaz ca tace in continuare. Coace el ceva.

    RăspundețiȘtergere
  22. da, coace turtiţe din alea de le-am pomenit! io cred că este peste puterile lui să se logheze singur şi poate o să vorbesc cu dom profesor să scoată parola. iar de va scrie cineva nasol de Mitică (oricum, pe blog nu te poţi baza pe el, aşa că pierderea e zero!) poa să şteargă comentariul. părerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  23. E foarte buna parerea ta. S-o scoată odată, aşa vom afla adevarul daca frate-meu Pravalie e suparat, sau are probleme cu netul. Chestia cu logatul nu tine, caci are secretara, iar el e tare logat de ea.

    RăspundețiȘtergere
  24. Sper că veniţi şi voi mai devreme, pe la 4, ca să gustăm ceva la terasa de lângă teren.

    RăspundețiȘtergere
  25. Tavi,tot cotită o dai: nu ai spus nimic de hidroredacție...
    L.

    RăspundețiȘtergere
  26. Găbiță, o limbă virilă găsești la Popicu( ai văzut ce logoree are), Motanu a pomenit ceva și de Mitică, care, înțeleg că ți-e vecin...
    L.

    RăspundețiȘtergere
  27. Lucii, la redactie avem vinoteca, ceainerie, spirt medicinal, baie cu hidromasaj, Elena, secretara de care-ti spuneam, etc. Ce mai vrei? E adevarat ca totul e pe protocol, dar tu faci parte din el. Hai,... lasa-te ademenit !

    RăspundețiȘtergere
  28. PelicanRaduTanase22 mar. 2012, 19:14:00

    Sefu, sefu, a disparut "cenzura"!!! Nu mai e valabila treaba cu logarea! Nu trebuie sa va mai deranjez ca sa-mi postez si eu opiniile. Traiasca domnul Sef "ala mic" !

    RăspundețiȘtergere
  29. inteligenţa sa motanu22 mar. 2012, 19:32:00

    am auzit că Silică mă cinsteşte dacă nu pierde Steaua. accept şi dacă ia bătaie...

    RăspundețiȘtergere
  30. acelaşi milostiv23 mar. 2012, 00:37:00

    ce se bucura vita de Jiji înainte de meciul Stelei! Silică, nu fii supărat, dai tu vinul şi eu apa...

    RăspundețiȘtergere
  31. Deci, bem şi noi ceva înainte, ca să sărbătorim cum se cuvine poliţia?

    RăspundețiȘtergere
  32. Silişor tată, am uitat, io nu beau cu apă, aşa că-ţi fac economie. uite-n schimb la ăsta micu, mă face pe mine varză (bine, mă fac şi singur..) şi e cu gandu numai la pileală. Ţuţi, tragem o tablă la iarbă verde?

    RăspundețiȘtergere
  33. E ora 14-15 si privesc calm si relaxat pe fereastra. Mai este destul pana la meci. Imi trec prin minte toate tertipurile de care sunt capabili pisoii motanului pentru a face ceva care sa-i ajute cat de cat sa castige si ei un meci. Au adus gazele africane, s-au inteles cu politistii sa-si serbeze ziua jucand turca in locul nostru pana la ora 17, acum vad ca ne ademenesc la bautura si table in aer liber in numele acelorasi dragalasi sarbatoriti, etc. In loc sa vad la ei putina mobilizare pentru antrenamente suplimentare si ore de sedinte sau seminare pe teme de tactica, constat ca apeleaza numai la metode de-astea, cum sa le zic, nesportive. Pai asa vreti sa invingeti cea mai tare formatie care a existat in intorie? Halal. Asadar, majoritatea pelicanilor vor poposi la locul faptei la ora 16, 16-30. Marele Popi este asteptat in forma maxima pentru a face si astazi spectacol si dresaj cu plaiesii motanelului. Am zis!

    RăspundețiȘtergere