duminică, 31 iulie 2011

Andante, andante . . .

Nimic, dar absolut nimic nu poate sta în calea Fenomenului de ziua 5-a. Gerul, zapada, ploile, vântul, soarele dogoritor, au încercat pe rand să-l stopeze sau măcar să-l frâneze din alergarea sa spre viitorul mareţ , dar în zadar. Şi nici măcar fenomenele extra meteorologice, precum concediile de vară, apatia de pe blog, animozităţile interne, sau mai ştiu eu ce altceva, n-au avut succese mai importante. Au trecut mai bine de 17 luni, şi vineri după vineri avem etapă. Câte probleme avem fiecare de pe unde venim, câţi alţii au fost pe lângă noi şi pe rând au dispărut, dar noi nu si nu, ne-am încăpăţânat şi continuam sa venim fară întrerupere. Este colosal, nu? Asta înseamna ca acest fotbal din a 5-a zi a săptămânii, împreună cu virtuţile lui, au creeat stările vremii, vremurile, berile şi comentariile, blogul… si nicidecum invers. Hai să mă opresc, am devenit patetic. Totusi, uneori simţi nevoia să aduci osanale cuiva. Chiar sunt convins despre ce am spus, merită şi e adevărat.

Asadar, vineri 29.07.2011. A 5-a etapă din iulie , meci cu miză pentru clasamentul lunii, fiecare echipă având cate 2 victorii. Pe o vreme foarte frumoasă, la doar 31gradeC, s-au aliniat urmatoarele formaţii :

  • Pinguinii – Lucian, Motanu, Bebe, Stelică, Gabi, Mitică si MihaiTenismanul
  • Pelicanii – Şorţuleţ, Balaurul, Virgil, Traian, MihaiS, Popicu şi Cătălin .

Absenţe importante în ambele tabere. In primul rând Gabiţă, captiv al propriei dileme, pe care-l aşteptăm şi vinerea viitoare, apoi Cristi, care nu şi-a rezolvat încă problema cu inginerul-şofer, MeSe care deşi a venit nu a vrut să joace şi, evident, Milito, caruia, incredibil şi de neconceput, setea de afaceri i-a biruit pofta de joc. Au mai lipsit desigur şi altii, dar e greu să-i poţi trece pe toţi în revistă. Pe de altă parte Mitică, capitanul fără contracanditat la şefia pinguinilor, l-a convins pe MihaiT să vină şi să lupte pentru “alb-negri”, plasându-l în vârful atacului pinguin.

De partea cealaltă pelicanii, extrem de motivaţi, au început partida cu o singură vedetă autentică (Cătălin). Din motivele ştiute, el a trebuit să rămână în poartă, nefiind încă valid pentru a juca efectiv la intensitatea şi angajamentul fizic de care este capabil să se exprime în jocul de câmp , fără să rişte o nouă accidentare.

Siguri de ei, pinguinii au încercat să-şi impună jocul şi să marcheze cât mai repede, conform tacticii tradiţionale cu care nu de puţine ori s-a întâmplat să şi câştige. Au fost câteva ocazii, două dintre ele extrem de periculoase, în care totul părea pierdut, dar salvate de Cătălin în situaţia de unu la unu. Timpul trecea şi uşor-uşor pelicanii au echilibrat partida şi cu mai multă încredere, practicând un joc colectiv, au început să arate ca o adevărată echipă. Amintiţi-vă de Olanda lui Pişti Covaci. Cam aşa pot fi asemuiţi pelicanii după primul sfert de oră. Exceptându-l pe Balaur, simbolul incontestabil al apărării, toţi ceilalti jucători au trecut pe rand din apărare în atac şi invers. Elocvent pentru cele de mai sus sunt două faze de antologie.

Prima este cea a golului marcat de pelicani. Astfel MihaiS a recuperat o minge în faţa porţii sale, dupa care a trimis scurt în lateral stânga la Traian, pentru a scăpa de pressingul unui adversar. Ghepardul a preluat din zbor , l-a fixat în iarbă pe MihaiT cu acea mişcare a piciorului de “du-te / vino”, cum numai el ştie să o facă, după care a înaintat fulgerător câţiva paşi şi a pasat central la Şorţuleţ. Acesta “greşeşte” şi agaţă mingea perfect, după care-i dă drumul rapid, din nou pe partea stângă, la întâlnire, lui Popicu. “Profesorul” vine, preia splendid, păcăleşte doi fundaşi şi plasează, dragii noştrii, un cross ideal pe “dreptul” lui Virgil. În p(e)lină viteză, pelicanul catapultează beşica în portiţa lui Lucian, rămas simplu spectator. Nu trebuie acuzat bravul portar, dar la o aşa bijuterie de fază nu poţi avea decât statut de spectator. De fapt, a fost o întreagă lojă plină cu pinguini spectatori. Pentru mai multă concizie reluăm traseul mingii, parcurs în câteva secunde: MihaiS , Traian, Şorţuleţ, Popicu şi Virgil. Ce apărare putea să reziste acestor magicieni ? Răspuns corect: “aşa ceva nu există” .

A doua fază i-a avut drept protagonişti pe Mitică şi Balaur. Nu mai ştim exact cum s-a declanşat, dar ne-am pomenit deodată cu Mitică alergând să oprească o minge, dar şi cu Balaurul pe urmele lui. Fugea bietul căpitan precum un căţeluş căruia coada şi labele din spate tind să o ia înaintea picioarelor din faţă, de frică să nu primească un şut in the popou. Şi toată scena s-a desfăşurat “curat”, fără fault sau piedici şi s-a întins, fără exagerere, pe mai bine de 50m. Într-un final electrizant Balaurul a câştigat mingea. O fază simbol pentru subiectul cronicii. Pentru a fi corecţi, Mitică a avut totuşi pe ansamblul meciului o prestaţie foarte bună . El a pasat şi decisiv catre MihaiT la golul de 1-1 , după ce aproape întreaga a doua parte a jocului pelicanii au avut un om în minus, după accidentarea lui Traian la o intrare aspră a unui adversar.

Înainte de golul egalizator, Cătă a ieşit din poartă, prevestind parcă revenirea lui la conducerea echipei, desigur cu prudenţă şi măsură pentru a evita recidivele la piciorul cu probleme.

De la pinguini remarcăm pentru a nu ştiu câta oară evoluţia foarte bună a lui Stelică . La fel Bebe. Motănelul. . . . cam obosit, munca în exces vlăguindu-l vizibil. Ne lipseşte acel motănel din primăvară. Gabi, departe de ceea ce a arătat în ultimile etape, dar plin de bune intenţii. MihaiT. energic în prima parte, a pierdut din turaţie spre final şi, ce e mai interesant, a căzut şi el în capcana tacticii de joc impuse de strategii pelicani, cunoscută deja în literatura de specialitate sub denumirea de …” Andante, Andante “ şi rezumată atât de plastic şi sensibil de formaţia ABBA în cele câteva versuri de mai jos :

“Take it easy with me, please

Touch me gently like a summer evening breeze

Take your time, make it slow

Andante, Andante

La, la, la , trala,la ........ “

PS - Mingea … e cea care cântă .

- Pe vinerea viitoare! Vă aşteptăm cu drag, …andante, andante …la, la, la ...tralala .

24 de comentarii:

  1. BEBE atoatecunoscatorul,31 iul. 2011, 17:50:00

    Profit ca sunt iar deschizator de partie si remarc comentariu
    pertinent al lui Tavita de vie. In rest despre vii numai de bine.
    Numai e mult pana cand ne vom putea reuni in toata splend-
    oarea in plen. Vasea rusine sa-ti fie, sa ne faci tu noua una –
    ca asta. Vineri trebuie sa joci de doua ori ca sa recuperezi,
    daca joci la noi bineinteles. La golul peimit de noi a fost o gre-
    seala de plasament, a lui Virgil tot bineinteles.

    RăspundețiȘtergere
  2. La golul primit de ...mine , a fost greșeala mea. Am încercat să blochez și șutul lui Virgil și pasa la Popi, care era singur în gura porții. Și cand alergi după 2 iepuri....
    În rest , numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari lui Mitica. A scos un egal muncit,desi nemeritat.E clar ca are un complex in fata lui Catalin.De cate ori joaca impotriva lui,de atatea ori pierde.Asta e,valoarea isi spune cuvantul! Din cronica lui Tavi reiese ca altii ar fi fost eroii meciului.Fals.Prezenta lui Cata i-a hipnotizat pe pinguini care au intrat pe teren gata batuti.

    RăspundețiȘtergere
  4. vam spus mai de mult ca paul e capul rautatilor si strica jocul. vineri l-a injurat si pe motanu

    RăspundețiȘtergere
  5. Tavi,bag seama ca scorul egal ti-a dat aripi sa scrii cronica(f.reusita,de altfel)sambata noaptea spre duminica dimineata...
    Te asigur ca "pohta" de joc este mai presus de afaceri,care de fapt nu exista pt. mine,din pacate.
    MeSe s-a si intors deja din G.sau nici n-a ajuns acolo?
    Bebe,scuze pt. neparticiparea mea,dar eu am anuntat pe blog si pe Motanu la telefon.

    RăspundețiȘtergere
  6. - Lucian, tu esti cel mai putin vinovat. Problema este cum de au ajuns doi pelicani singuri cu tine.
    - Evident Cata a dat incredere echipei si a ridicat nivelul mediu de joc al echipei. El este superstarul nostru, iar lipsa lui s-a cunoscut. Acesta este adevaratul motiv pentru care echipa a pierdut destule meciuri in perioada aprilie-iunie. Nu vreau sa-l laud prea mult din prudenta, in sensul ca el fiind pasionat de fotbal, l-as putea determina indirect sa joace nerefacut pe de-a-ntregul si astfel sa-l am pe constiinta, ca sa zic asa. El trebuie sa decida cand va intra la potential maxim in angrenajul echipei.
    -Merci Bebe, merci Vasea. Sile pastrand pasiunea pentru miscare si fotbal ai facut cea mai mare afacere din viata ta.
    -Balaurul si Motanul sunt prea destepti si prea buni prieteni ca sa dea importanta unor cuvite spuse asa ... in iuresul jocului. Sa fim seriosi anonimule, astia doi nu se cearta din fleacuri. La viata mea si eu cate am "incasat" pe teren. Totul e sa nu se depaseasca o anumita limita care desigur e ceva mai permisiva in Agronomie decat in...viata cealalta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Colțul ,,scurt,, este al portarului...

    RăspundețiȘtergere
  8. Lucica, practica te omoara.La teorie esti beton mai trebuie sa exersezi la de-alea cu mingea. Cine stie, poate-ti iese.Anonimule, nu baga strambe.In ...zeci de ani de fotbal, Motanu si nu numai el am devenit imuni la injuraturi.Daca nu-ti place,stai acasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. De-ar fi toti ca tine Luciane si sa recunoasca ...
    - Am uitat Vasea. MeSe a renuntat in ultimul moment..."la scara avionului".

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca nu sunt eu sa va intarat,nu iese nimic din voi. V-am lasat cateva saptamani sa vad ce puteti.Uitati-va in urma si spuneti-mi daca va place.Ati adormit de tot.Nu reactionati decat daca va impinge cineva de la spate. Parca ati fi... stiti voi cine.Treziti-va, gloabelor!Ce, ati ajuns ca Mitica, sa nu fiti in stare sa scrieti doua cuvinte? Ala saracu n-a avut parte sa fie dat la scoala dar voi, degeaba ati batut drumul pana la scoala din marginea satului? Ha,ha,ha.Behehe, tu poti sa taci ca stiu deja ce vrei sa spui.Repeti ce ai mai spus, asa ca lasa-ne.Vreau sa-l aud pe Lucifer.N-am mai ras demult de cineva si el e cel care ma bine dispune.Maestre,ai cuvantul.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Tavi:...Ma' Maestre,permite-mi sa-ti atrag atentia ca Pisti Covaci nu a antrenat niciodata OLANDA ci pe AJAX AMSTERDAM...Ca "nationale" a antrenat ROMANIA si FRANTA. Salutari tuturor,si vorba lui Popicu(un clasic in viata desigur!):mai cu viata pe Blog.

    RăspundețiȘtergere
  12. Vedeti cum ma faceti voi s-o dau pe poezie? Cu vorba buna nu reusesc sa va trezesc. V-am invatat prost. Nu reactionati decat la arta.Ciumpalacilor, v-ati ajuns!Ca maine nu mai gustati maneaua si vreti muzica culta.Vreti sa fiti ca mine si nu e rau, dar va trebuie educatie facuta in ani si ani, iar multi dintre voi nu mai apucati, ca vine aia cu coasa sa va adune.Unde dai si unde crapa! Am vrut sa va invat fotbal si v-ati spurcat la altceva.N-am ce sa fac,o sa va bag niste catrene,sper sa va recunoasteti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai ca va considerati mari fotbalisti.Se urca mingea pe voi si nu va dati seama.Popicu urla la voi si el sta pe teren ca un belfer.Chiar va da lectii de fotbal, desi el este un analfabet.Va umflati in pene ca a-ti scos un rezultat de egalitate.A-ti spus(Tavi) ca acest rezultat va decide palmaresul lunii iulie.Iata care este acesta:2 victorii de fiecare(nu mai zic cum le-ati obtinut voi pelicanii) si un meci egal, deci trebuie sa decida golaverajul. Pinguinii au castigat net la golaveraj, ceea ce inseamna ca atunci cand isi doresc sa castige o fac la un scor concludent.A-ti spus ca fara Mese si Gabita, pinguinii nu vor castiga niciodata. Iata ca pinguinii au castigat fara acestia acum doua saptamani cu 2-0.Sa vedem ce se va intampla in saptamanile urmatoare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Popi, o stii p-aia a fostei trupe "Vama veche" - " N-am chef azi"?
    Cantati-o pentru tine din partea mea. Mai ia si niste chibiti(se stiu ei) , sa faceti un cor, poate va iese... Dar aveti grija la versuri si, mai ales, NU FALSATI!
    Ma lesi?

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonimule, corecteaza-ti gramatica si poti reveni.A-ti spus,a-ti scos,sunt greseli de analfabet. Corect e ati spus, ati scos.Acum sa nu crezi ca nu stiu cine esti.Esti sigur Lucica. Te-am recunoscut dupa cata gramatica stii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Esti in eroare...
    Eu ma semnez intotdeauna, cat despre gramatica de care vorbesti, mai bine reciteste ce-ai scris tu...

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut. Am lipsit mai bine de doua zile si sunt dator cateva raspunsuri la unele comentarii. Revin putin mai tarziu. Pentru toata lumea: maine e etapa! Miza e in crestere, a nu se uita.

    RăspundețiȘtergere
  18. cristi o sa ancerc sa ajung maine

    RăspundețiȘtergere
  19. - N-am putut sa-mi cred ochilor, dar sincer m-am bucurat enorm, vazandu-l pe Dan C. revenind pe blog. El este unul din magnificii care pe 19Nov.2010 a facut parte din marea echipa pelicana, care in fata camerelor de luat vederi a facut istorie. Evident ai dreptate Cocorule, pelicanii au jucat vinerea trecuta precum Ajax-ul lui Pisti C. Sa stii ca si maine se poate face istorie. Asa ca te asteptam.
    - Anonimule, sa ajungi tu sa incerci sa ne convingi de superioritatea pinguinilor numarand golurile? E umilitor. E tare umilitor. Mi-e mila de tine.
    Chibitule, sigur nu e Lucian anonimul, el chiar semneaza, are stil, verva si imaginatie in exprimare. Fiecare dintre noi mai gresim pe text din viteza. Mi s-a intamplat si mie. Eu sunt convins ca si anonimul nu o sa mai greseasca data viitoare. Acum era prea emotionat si stanjenit ca trebuia intr-un fel sa acopere slabiciunile pinguinilor, care intr-un fel sunt ca si el, total anonimi. Daca e sa contabilizeze ceva, Lucica face chestia asta doar pentru golurile primite si nu pentru cele date.
    -Cristi, inteleg ca inginerul vostru a plecat in concediu?

    RăspundețiȘtergere
  20. da a plecat dar raspund de ce este la munca

    RăspundețiȘtergere
  21. Sunt convins de asta, Cristi. Fa bine si vino, e nevoie de tine, te asteptam.
    Mai sunt si altii care ar putea reveni, dar nu-i nominalizam pentru ca ne-ar dezavantaja. Nu vi se pare ca sunt exagerat de sincer?

    RăspundețiȘtergere
  22. Nicule, anonimicule, dacă tot vorbeai de practică, vino azi să-mi demonstrezi cum stai la acest capitol.

    RăspundețiȘtergere
  23. Bai,iarba o uda mama Ploicica, dar mustele cine le alunga? Cu furnicile cum ramane? ...Ori ne bagam printre ele?

    RăspundețiȘtergere