sâmbătă, 16 iulie 2011

Critica raţiunii piuré

În cea mai dezolantă zi din istoria cunoscută de mine a fotbalului de ziua 5, s-au prezentat la teren (cinste lor, la 37 de grade Celsius!), pe de o parte, Vasea, Gabi, Motanu, Mitică, Găbiţă, iar de cealaltă – Cătălin, Paul, Tavi, Mese, Popicu. Ajuns mai târziu, Virgil s-a limitat la câteva ture de teren şi n-a mai apucat să joace, aşa-zisa partidă durând aproximativ jumătate de oră!
„Pinguinii” au început în atac, au avut penalty (ratat) şi alte câteva şarje, „pelicanii” au răspuns cu o lovitură de cap a lui Popicu, numită cu îngăduinţă ocazie, şi vreo două şuturi necadrate ale lui Mese. Unicul gol a picat la o tentativă de centrare a lui Tavi, care s-a dus pe direcţia portarului, iar Vasea, foarte inventiv, în loc să respingă simplu, a încercat să se bage cu capul pe sub traiectorie şi să respingă în corner cu ceafa! Bineînţeles, mingea a intrat sub bară. Dincolo, la cealaltă poartă, la două mingi de pe extreme diferite, întoarse către Mitică în faţa porţii, acesta este blocat la prima de Cătălin, apoi şutează cu frică peste poartă, invocând faultul din capul lui.
Ce a urmat, este Antijocul... Nu se ştie de ce, fiindcă deja „Pelicanii” avuseseră ocazia de a profita de spaţii pe contraatac, începe o frecare ostentativă a mingii, orchestrată de Mese. După minute bune în care Mese îi îndemna să atace pe cei care n-aveau mingea, în semn de protest Gabi s-a aşezat în fund la mijlocul terenului, mesajul său fiind limpede: „jucaţi fotbal”! După încă un timp, se sesizează însuşi Popicu, dar, când acesta cere să se dea drumul la minge, gura îi este închisă de Mese, unul dintre puţinii care pot face acest lucru, cu mesajul: „taci, în plm”!
Cam asta a fost tot... Gabi şi Motanu au ieşit de pe teren (ultimul, fiind plecat toată săptămâna pe câmp, venise special de la zeci de km distanţă!). Eu mi-aş fi dorit să se calmeze şi să reintre, dar după ce a plecat Mese, n-aş mai fi intrat eu, fiindcă fără el „Pelicanii” ar fi pierdut cu siguranţă şi n-aş fi vrut să mă trezesc cu cine ştie ce acuzaţii gratuite. Am mai spus-o, n-am nimic cu Mese, dimpotrivă, mă simt stimulat când joc împotriva lui, o fac mai serios, mai implicat. Cred că s-a văzut şi vineri, când am atacat direct poarta, fără prea alte arabescuri. De altfel, echipa asta cu Mese, dacă nu era Cătălin în poartă, ar fi adunat la pasiv 1 sau 2 goluri în jumătatea aia de oră. Oricum, la nici un scor n-aş fi apelat la antijocul ăla ostentativ, din cel puţin două motive: sunt prea nerăbdător pentru aşa ceva, respectiv  nu-mi permit să-mi bat joc de ideea de a veni la fotbal (vinerea sau oricând/oriunde). Aş putea să mai adaug şi respectul pentru adversar, dar n-aş vrea să par populist.
Astea fiind scrise şi fără a avea neapărat legătură cu ele, am hotărât să mă detaşez puţin de fotbalul de vineri. În definitiv, e doar de ziua a 5-a iar săptămâna mai are alte 6. L-am pus mereu în faţa altor lucruri, dar poate nu strică să le acord şi lor mai multă atenţie. Aşa că până pe la jumatea lui august, când încep munca la ziar şi până când sper să mi se facă dor, vă urez meciuri cât mai încinse (nu neapărat de la temperatură), vacanţă plăcută sau sport la treabă, după caz.

PS Scuze celor care m-au sunat şi nu le-am răspuns, dar am vrut să fiu de capul meu, fără să mă influenţeze nimeni.

26 de comentarii:

  1. cristi eu veneam si la 42 de grade numai ca nu am fost an bucuresti si chiar nu am putut sa ajung

    RăspundețiȘtergere
  2. Asteptam un comentariu de bun simt. Ce a scris Gabita este nesimtire!! Sa vina cand l-om chema noi.Cei care au plecat pot sta acasa.. pour toujour.Ce ar fi vrut? Sa comande echipei adverse cum sa joace? Unde s-a mai vazut asa ceva? Pecanii si nu numai ar trebui sa reactioneze in consecinta.Mese si Cata puteau juca o zi intreaga si nu pierdeau.Cinste lor ca si-au impus jocul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut. Referitor la cronică, în primul rand aprecieri lui Găbiţă pentru faptul ca l-a suplinit pe Răzvan, în condiţiile în care eu ştiam de la acesta că nu poate face textul şi, într-un fel, mă pregăteam să fac ce a facut şi el pentru mine vreo 2 sau 3 saptămâni consecutive. Totuşi motivul principal care l-a îndemnat pe Găbiţă să scrie cronica este altul.
    În al doilea rând cred că trebuie să nu se pripească şi sub influenţa unei stări trecătoare să renunţe să mai vină o perioadă de timp. Pentru pelicani, o victorie cu Vitezistul în teren este cu atât mai valoroasă, iar o înfrângere este scuzabilă mai uşor.
    Privind mai detaşat faptele de vineri (şi mărite cu lupa), aş putea spune că rezultatul consemnat ar trebui să fie de 3-0 pentru pelicani. Motivul, retragerea de pe teren a pinguinilor, fără ca aceştia să aibă o justificare foarte întemeiată . Până atunci lucrurile decurseseră normal şi liniştit. Scorul era 1-0 (gol senzaţional marcat de la jumătatea terenului de imprevizibilul Şorţuleţ, încălţat cu ghete noi şi care a confirmat, pentru a câta oară, că marile descoperiri s-au făcut din întâmplare, el descoperind traiectoria ideală prin care mingea putea ajunge în vinclul porţii adverse fără a mai pasa la Popicu, colegul lui din atac), în permanenţă, de o parte şi de alta, se exprimau îndemnuri plăcute auzului, iar pe final pelicanii aplicau o tactică de atragere a pinguinilor pentru a-i surprinde pe contratac. Unde este elementul de supărare, sau de lipsa de respect? Şi mai e ceva. Departe de mine să-i iau apărarea lui MeSe. Îi judec doar faptele. Acum 3 săptămâni a jucat pentru pinguini şi ne-a ridiculizat pur şi simplu, fiind principalul autor al înfrângerii noastre catastrofale. Ce era să facem, să ieşim de pe teren? Puteam să-i reproşom că nu ne respectă şi s-o lase mai moale? După meci l-am felicitat şi pe el şi pe călăul de Sile (care, în fine, a fost şi el executat vineri într-o fază de generic). Eu zic să ne liniştim şi să ne vedem în continuare, împreună, de meciurile teribil de interesante din Agronomie. Repet, atât timp cât nu ne jicnim sau , ştiu eu, nu se petrec alte chestii urâte cu adevărat, cred că nu e nevoie să agităm lucrurile mai abitir decât e necesar. Asta cu atât mai mult cu cât în viitorul apropiat presimt confruntări acerbe, pelicanii dorind să le frângă elanul pinguinilor. Cu Cătălin în poartă, nu văd să primim gol decăt peste vreo 3-4 ani de la bravul şi talentatul Matei pe care-l asigur de toată simpatia şi aprecierile mele.

    RăspundețiȘtergere
  4. pelican indignat18 iul. 2011, 09:40:00

    Fratilor!!!!!! Unde am gresit? Trebuia sa atacam ?
    De ce? Unde scrie ? A hotarat TAS-ul?
    Nu ai mai vazut anti joc in fotbal?
    A iesit echipa adversa de pe teren?

    "Aşezaţi în sistemul 4-2-3-1, românii s-au retras deliberat cu fundul în poartă, ajungînd să se apere cu vîrful Himcinschi la 40 de metri de poarta noastră şi să reacţioneze pe contraatac."

    Daca ai argumente valabile ok .
    Unde sunt?
    Cand echipele sunt dezechilibrate cum este ?
    Atunci ce este? Umilinta?

    Atunci de ce nu protestezi?
    Vrei victorie si nu te intereseaza restul?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pelicanule, și tu esti putin cam surescitat,ia-o mai domol. Pe mine m-ar interesa o opinie a lui Gabi, in numele caruia, sunt convins, Gabită s-a exprimat în buna masura. Si mai e ceva. Gabita joaca fotbal de placere, si aici si prin alte parti. Ca vrea sa castige, mi se pare normal, iar ca noua nu ne vin intotdeauna valorile, nu este vina lui.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabita te rog sa primesti scuzele mele pentru "contributia" pe care am avut-o la primirea golului pelicanilor(autor,"parsivul" de Tavi):initial am vrut sa resping mingea cu capul,dar crezand ca va trece peste poarta am renuntat pe moment,insa dandu-mi seama ca s-ar putea sa cada totusi in poarta am incercat s-o resping cu capul pe spate,dar din pacate era prea tarziu si n-am mai reusit; asta a fost si sincer imi pare tare rau...Sper sa ne revedem pe Agronomie vinerea viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ti-am facut-o, calaule.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pelicanilor, nu fiti rai! Daca ati fi fost voi in situatia pinguinilor, v-ar fi convenit? Sa va ascunda cineva mingea pe o asa caldura, sa alergati de colo, colo, fara nicio speranta, sa mai si primiti un gol de cascadorii rasului, ce, credeti ca-i usor ? N-ati fi iesit si voi de pe teren in conditiile astea? Eu va inteleg, dragi pinguini! Stiu ca voi puteti juca doar daca aveti avantaj numeric sau valoric.Daca nu va vin cei care pot face diferenta, atunci ori nu incepeti meciul, ori parasiti terenul daca aveti avantaj pe tabela de marcaj, ori gasiti o scuza, chiar daca penibila, si va dati intalnire la nea Nicu. Nu zic ca n-ar fi mai frumos sa strangeti mana adversarului, sa le recunoasteti valoarea, dar daca nu va sta in caracter...asta e,nu toti sunt perfecti.Asa ca, sa avem intelegere pentru slabiciunile celor apropiati noua, sa incercam sa-i ajutam sa se corecteze si mai ales sa nu facem ca ei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Luci, vezi ca Sile s-ar putea sa-ti dea cel putin o bere rece pentru a veni vinerea viitoare. Ii e teama, simpte ca Sortulet si Popicu au pus vizorul pe vinclurile portii voastre.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fiecare dintre noi are propriile sale teorii şi consideră că este cât mai aproape de adevăr. Vineri nu am ieşit de pe teren neapărat din cauza antijocului, am avut şi alte motive. Eu unul vin să joc de plăcere şi uneori fac şi sacrificii (de obicei preţul zilei de vineri este sâmbăta şi duminica la muncă, că alţii fac grătare este exclusiv treaba lor), am jucat şi la aşa-zişii pelicani şi nu cred că există vreunul de la ei să-mi reproşeze cu argumente că sunt părtinitor pe teren. Din contră, cine VREA poate să-şi amintească cum de multe ori mă cert cu coechipierii când mi se pare că sunt nedrepţi sau lacomi, lucru pe care parcă nu l-am mai întâlnit pe la alţii, care se fac Că nu au văzut sau nu se bagă şi recunosc după două săptămâni.
    Cu alegerile sunt neutru, dar dacă se supune la vot şi iese mă supun, iar când se fac pot avea grijă să fiu cât mai departe de cei doi "căpitani" ca să nu încerc jena ultimilor aleşi, oricare ar fi ei.
    Cât despre jocul de vineri, orice analogie cu o partidă între profesionişti nu-şi are locul. Acolo e vorba de bani şi glorie, la noi ar trebui să fie doar plăcerea şi eventual ideea de competiţie. Prefer de o mie de ori să pierd la 7 sau 10 goluri, cum s-a mai întâmplat şi n-am comentat (din contră, am scos meciul din arhivă)decât ostentaţia de vineri.

    Constat că am printre voi câţiva prieteni, mai mult sau mai puţin apropiaţi. Vă mulţumesc pentru atenţia acordată şi vă asigur de respectul şi preţuirea mea. Cu domnul REVOLTAT aş putea avea un dialog, dacă ar ieşi de sub anonimat.

    PS: Domnule Somnorilă, spre marea mea uimire mi-au ieşit ardei din seminţele de la dvs. N-am uitat ce am vorbit acum câteva zile, poate nici dvs. Rămân dator cu un număr de telefon, dar soacră-mea este momentan ocupată.

    RăspundețiȘtergere
  11. revin cu o lămurire. motivele ieşirii de pe teren nu ţin direct de mine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Motane, sper ca pana vineri sa scapi de uimire, nu de alta dar, dupa Vasea, care , am aflat de la voi, a fost uimitor de uimit, s-ar putea sa ma uimeasca si pe mine Tavi c-un Guinness blak foarte rece si uimitor...

    RăspundețiȘtergere
  13. "Anul acesta, berea Guinness aniverseaza 250 de ani de cand isi bucura consumatorii din intreaga lume cu gustul sau unic. Istoria de succes a marcii Guinness incepe in anul 1759, cand Arthur Guinness semneaza contractul prin intermediul caruia concesioneaza, pe o perioada de 9.000 de ani, fabrica St.James’s Gate din Dublin care in acel moment era parasita. Astfel, cu o chirie de numai 45 de lire pe an, incepe drumul spre succes al berii Guinness. In 1869 este consemnat primul export al berii Guinness, in Anglia. In anul 1996 berea Guinness ajunge si in Romania, fiind importata de catre compania ..."
    - Extras de pe internet pentru Lucian, fanul cel mai infocat al acetei marci de bere. Sunt uimit, dar chiar are de la Beby una neagra si fara alcool.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tavi, iar mă iei cu povești!

    RăspundețiȘtergere
  15. Guinness, file de poveste. Totusi, Beby o sa fie parolist.

    RăspundețiȘtergere
  16. Oricum , mulțumesc pentru extras!

    RăspundețiȘtergere
  17. Hei, toata lumea sus, maine e vineri si afara s-a racorit. Ce e amorteala asta?

    Cristi, vezi ce program iti faci.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cat dati sa va inveselesc c-o poezie? Puteti propune si subiectul.Astept ofertele.Plata la terasa.De-a moca,nu mai merge.

    RăspundețiȘtergere
  19. Toropeala maxima,letargie totala;vorba cantecului:in gradina lui Ion toate pasarile dorm...Popicule,baga tu o "poiezie",dar una saltareata!

    RăspundețiȘtergere
  20. Iesi cu banu si bag.Altfel cum? O fac saltareata,plangaciosa, cum vrea clientul, dar cu bani.Valoarea se plateste.In scurt timp o sa va cer bani si pentru fotbal.Si pelicanilor, carora le ridic valoarea echipei si pinguinilor ca oricarui spectator ramas mut de admiratie la vederea miracolului.

    RăspundețiȘtergere
  21. Oops! Am sosit, bucurati-va coechipieri, temeti-va adversari.
    Daca scadem 250 din 2011 ne da 1761, asta inseamna stiinta
    exacta. Vasea tine-o tot asa ca sa te mentii in nota obisnuita,
    se vede ca nu a avut cine te pune in valoare.
    Motanu are ceva reptate in ceea ce zice, dar de multe ori sare
    calul fara sa-si dea seama. Se pare ca dupa vinerea de cosmar
    de data trecuta azi natura e mai permisiva, creind premisele unui joc
    de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  22. Măi Baby, ce matematician fain eşti! Se vede treaba că nu prea operezi şi cu internetul. Articolul din care s-a făcut copy-paste este de acum 2 ani, lucru mai putin interesant decât povestea în sine (de altfel adevărată).

    RăspundețiȘtergere