sâmbătă, 25 iunie 2016

Ghici cine bate la cine

A venit şi ziua în care s-a apelat telefonic la frattelly pentru cvorum. Iar "senioru" a venit pentru prima oară cu "junioru", un fel de Vălduţ mai combinagiu şi care nu ieşea din cuvântu lu senioru. Echipe au făcut futbolog-demagog cu fotbalagiu-scandalagiu. Primu şi-a luat fratelly la pachet, un foot-vălean şi-un foot-oltean, ălalalt şi-a tras driblangiţă, fotbaliator-cu-exterior, fotbalist-autist şi bedoi-teve.
Prima repriză de 25 a fost pretty mişto. Fratelly au început morişca, numai că futbolog-demagog nu prea nimerea poarta. Dar, deşi ai lu fratelly au condus mai mereu, ai lu fotbalagiu-scandalagiu s-au scos prin efort şi acoperirea judicioasă a terenului cu soare, astfel că la pauză aveau un gol în faţă, cu nu mai puţin de 5 din 6 înfipte de driblangiţă lu foot-vălean. Pentru a declanşa haosul, ca în filmele cu Norman Wisdom, a fost suficient să iasă din poartă fotbalist-autist, care are o lume a lui de geniu neînţeles şi în care reuşeşte tot ce-şi propune, şuturi la vinclu şi slalomuri uriaşe. În plus, deşi pare că înţelege ce spun coechipierii, face exact pe dos. De exemplu, repriza începe cu propoziţia simplă "hai să plimbăm puţin mingea în apărare". Imediat, fotbalist-autist o zbugheşte de unul singur în atac, pierde mingea după o cursă ameţitoare de juma de metru şi deja scorul e egal. Cu o admirabilă capacitate de a repeta aceeaşi fază în moduri diferite, fotbalist-autist intră în vizorul lui fotbalagiu-scandalagiu, care se pricepe mai ales la refec. Dar ce face fotbalagiu-scandalagiu când trebuie să dea exemplu? Păi închipuiţi-vă că aveţi un copil de trei ani căruia îi "trageţi" la poartă. Normal că-i daţi uşor, s-o prindă şi să se bucure şi ăla micu! Ei bine, aşa părinteşte i-a dat gol foot-vălean lu fotbalagiu-scandalagiu. Care a mai oferit şi specialitatea casei, luând gol din poartă în poartă, cam aşa (că tot susţinea că nu e regulamentar):
https://www.youtube.com/watch?v=suo5eHDfdp8
Aşaa... şi taman când conduceau alde frattelly confortabil, se trezeşte şi futbolog-demagog să dea cu mucii-n fasole. Cică e greu să joci fără un om! Cult la cap fiindcă citeşte ursu păcălit de vulpe a lu Cărtărescu, futbolog-demagog se referea la frattelly junior, care săracu dăduse vreo 4-5 bucăţi şi încă pe-atâtea pase decisive! Când i s-a propus să-l dea la schimb, futbolog-demagog a băgat-o pe-aia cu "în alt sens"... Şi uite aşa l-a bătut futbolog-demagog pe fotbalagiu-scandalagiu cu 3 goluri diferenţă. Pam-pam. Exit, bre.

27 de comentarii:

  1. un cititor-vasea25 iun. 2016, 11:34:00

    Gabita, alias personajul colectiv,cititorii acestui blog te roaga sa traduci ce ai scris mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu intelesei despre ce fu taina in acest meci in proportie de peste 95%, dar ce ne facem cu cei mai putin familiarizati cu fenomenuldeziuacincea?!?

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pierde farmecul prin traducere, ca la poezii. Oricum, e pentru cunoscători. Plus că se pot identifica ei singuri. Ia să vedem, care spune primu prezent?

    RăspundețiȘtergere
  4. Profesorul distrat25 iun. 2016, 21:48:00

    Cel mai mult mi-au placut caracterizarile lui Tavi si a lui Mitica. Doamne, cu cine am ajuns sa jucam!

    RăspundețiȘtergere
  5. frumaosa poveste cu eroi de bazm; la-m recunoscut pe mitus futolog si pe fotbalabagiu marin cu astia doi faci un ban lacirrc sau in tranvai. trasaca baeti si mai ales pretenul meu nea vasea/ steluta ia anu asta campionatu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa Cristi asa,sa traiesti si Steaua sa faca ce-ai zis tu!

      Ștergere
  6. Steluta sa ia campionatul tot ca anul asta !

    RăspundețiȘtergere
  7. Gabita, tradu-ne si noua celor absenti la meci, ca printre noi sunt multi fotbalisti autisti, scandalagii,demagogi si nu stim de care-i vorba in propozitii.N-am vrea sa-i incurcam si sa-i nedreptatim, asa ca ajuta-ne.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eeee, de mult n-am mai vazut un asa hazard!

    RăspundețiȘtergere
  9. Scuze, coret este : HAZARD!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ca lumea Găbiţă, haios, dar ai uitat de schimbarea efectuată la pauză de Murinho care a contribuit decisiv la stabilirea rezultatului şi de faptul că progresul omenirii se datorează individualităţilor şi nu dorinţei maselor de plimbare, de apărare sau de plimbare în apărare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se deduce din context. Până la pauză s-a consemnat că ai luat 6, după aia ai dat "părinteşte" un gol! :)

      Ștergere
  11. Imi pare cu regret ca n-am mai putut vineri sa va onorez cu prezenta mea, dar dupa participarea la doua inmormantari m-am simtit sleit de puteri...Joi am fost la cimitirul din Pipera unde familia lui Gigi Becali are doua cruci care rivalizeaza cu crucea de pe Caraiman ca marime, iar vineri la cimitirul Straulesti 1, unde e o adevarata aventura sa ajungi cu lucrarile la metrou in zona Laromet.

    RăspundețiȘtergere
  12. Trebuia sa se dea in stamba tiganul cocalar tatuat Ramos cu penaltiul lui ratat si Spania se carabaneste acasa. Macaronarii au culoar greu dar daca ajung in finala inseamna ca merita.
    Dincolo de ocean, piticul de gradina rateaza si el penalti si acum plange ca se retrage.

    RăspundețiȘtergere
  13. Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Lucica. Se pare ca esti cam singurul care se gandeste si la altii. Te asteptam la teren cat de curand.

      Ștergere
  14. De ce oare nu-i merge lui Messi cu chilienii ? Ori fi de vina arbitri care nu cad pe spate de faima lui, ori fi adversarii care vor sa arate ca argentinianul ia prea multi bani pentru valoarea sa, cine stie ? Cert e ca dupa fiecare competitie unde participa cu echipa Argentinei se intoarce in Europa sa-si linga ranile.Aici i s-au facut statui si oamenii se uita la el ca la un zeu, el fiind doar un biet muritor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Se vede treaba ca driblan-ghita nu stie sa piarda (a cata oara!), mai ales in fata lui futbolog-demagog. Noroc cu cronica, asa am aflat si noi ce ii trece prin cap. Numai frustrari, nimic despre meritele apararii si a portarului-autist in intoarcerea rezultatului pana la pauza, perioada in care fratele-senior era in teren si, impreuna cu jr. si futbolog-demagog, tragea din toate pozitiile. Nimic despre golul de 5-5, poate cel mai interesant dintre toate, al aceluias autist. Nimic despre miscarea strategica, castigatoare in fapt, pe care adversarii lui au facut-o in repriza secunda prin intrarea in poarta a fratelui-senior, care a retezat parca drumul nostru spre gol, nimic despre jocul realmente combinativ si eficient al tripletei foot-vălean, jr. si marele futbolog-demagog din aceeasi parte a meciului, nimic despre faptul ca i se muiase complet vana tot in aceasta perioada.Nu, el isi aminteste despre niste vorbe spuse la prima repunere a mingii in repriza 2-a, cand la o inaintare de incalzire a lui autist, dupa o repriza de stat in poarta, s-a pierdut mingea in terenul adversarilor si, un singur om de la ei, in fata a trei aparatori, inclusiv caraghiosul+plus portarul, a marcat pentru 6-6. Nu, el era preocupat sa zbiere, in loc sa joace ca un profesionist/specialist cum se pretinde si sa rezolve faza si abia dupa aceea sa faca observatiile de rigoare. Halal. Acolo unde autist a gresit cu adevarat si a influentat scorul, sportiv a recunoscut , nefiind nevoie de destepti suplimentari care sa-l ajute pentru chestia asta.
    Asa . . . , pentru a ramane totusi consemnat in istoricul etapei, autist, adica mandel, a contribuit in repriza 2-a si la obtinerea unei lovituri de pedeapsa, din care papagal-ghita a si marcat. In rest , mi-a facut placere.
    Pe maine .

    RăspundețiȘtergere
  16. Profesorul distrat30 iun. 2016, 21:44:00

    Nu pot sa cred ca s-a revoltat autistul si-a bagat de un proces verbal de imputare la adresa stapanirii. Oricum, nu ma mir ca scrie mai bine decat joaca, nici nu e greu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Cine o fi Papagal-Ghita? Mitica?

    RăspundețiȘtergere
  18. :) Deh, atât s-a putut. În lumea aia perfectă se câştigă meciul dacă iese o fază sau chiar o repriză. Şi într-adevăr, mutarea câştigătoare a fost schimbarea portarului, dar la noi, nu la ei. Asta ar putea fi şi o laudă. Cât despre "vână", nu văd ce mare găselniţă e că scade pe măsură ce meciul avansează, valabil pentru oricine. E adevărat că ar fi fost nevoie de una suplimentară pentru a compensa unele veleităţi (eufemism). N-are tata.

    RăspundețiȘtergere
  19. In lumea perfecta de care vorbesti, castigul nu este un scop in sine, desi nu este exlus, in schimb atitudinea si respectul, da, sunt. Fiind o persoana cu pretentii e bine sa fi mai atent la epitete si mistouri. Las deoparte persoana mea, ti se pare onorant modul cum l-ai comentat pe Mitica?
    Cu stilul asta de exprimare, nu cred ca ai avea garantat un loc de rezerva in echipa-concept.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident, textul de mai sus este adresat lui Gabita.

      Ștergere
  20. Cred că te referi la expresia a da cu mucii-n fasole, că altceva n-are ce. Nu mi se pare nimic ieşit din comun, o pot folosi fără probleme şi în legătură cu mine. Iar Mitică nu cred că e aşa sensibil ca tine, care ai luat-o personal, deşi, ca admirator al lui Vadim, ar fi trebuit să ştii ce e ăla pamflet.

    PS. Eu vin astăzi. Poate am să-ţi explic de ce coechipierii nu pot fi pe poziţii defensive clasice atunci se pierde neaşteptat posesia.

    RăspundețiȘtergere