duminică, 21 august 2011

Marea vânzoleală

Salut, sunt Găbiţă şi sunt dependent de fotbalul-spectacol. După cum deja v-aţi dat seama, n-o să scriu la persoana a treia, cum v-au obişnuit ceilalţi cronicari. Am aflat că trebuie să mă înham la scris abia la... cantină (căci da, de data asta am înlocuit cârciuma cu cantina - mâncare gătită ieftină şi bună, berea receee!), deci a trebuit să reconstitui echipele şi unele faze cu ajutorul celorlalţi. Am nimerit şi o etapă de pomină, cu nişte pelicani care şi-au schimbat echipa în vreo 3-4 rânduri! Să încercăm o reconstituire...

Pinguinii: Luci, Bebe, Motanu, Gabi, Mihai Tenismanu, Mitică, Găbiţă, Vasea
Pelicanii (varianta iniţială): Cătălin, Tavi, Traian, Mese, Vasea jr., Eugen, Cristi, Popică.

Ce observăm? Pinguinii, cu aproape aceeaşi formulă de data trecută, doar cu Luci reapărut în poartă şi cu Vasea obişnuit deja cu naveta între team-uri, dar fără... Stelică! Da, acel Stelică lăudat la unison de adversari, deci teoretic o formulă mai slabă pentru pinguini decât etapa trecută, când reuşiseră să câştige cu 3-0. În schimb, la echipa păsărilor cu guşă apar în plus doi jucători buni, Eugen şi Cristi. Urmarea? Nu cred că mă va contrazice cineva, o victorie a pinguinilor mai clară decât data trecută, deşi scorul a fost mai mic, 3-1.
Cum a fost posibil? Sunt mai multe explicaţii. Primele două ţin de echipa noastră. Ţinând cont că pierdusem un jucător defensiv, pe Stelică, şi căpătasem unul ofensiv, pe Vasea, aşezarea în teren a fost alta. Data trecută eu am fost cel mai avansat, cu Mihai şi Mitică la construcţie, acum Vasea a trecut în preajma porţii, ceea ce mi-a permis să joc ce-mi place, adică nici numărul 9, nici 10, ci 9jumate. Mişcare de translaţie a continuat, Mihai coborând la închidere, un post-mănuşă pentru el, unde a jucat impecabil. Cealaltă explicaţie ar fi faptul că ne-am făcut meciul uşor, înscriind destul de repede, dacă nu mă înşel chiar la prima ocazie: Vasea a primit o pasă pe stânga şi a scos din prima, cu boltă,  pe partea opusă, de unde am prins un vole cu stângul, din cădere, la colţul lung.
Explicaţiile dinspre partea pelicanilor, tot două am identificat... Accidentarea lui Cristi, chiar dacă la 0-2, a contat şi pentru jocul în sine, dar şi pentru moral. Se pare că este ceva grav, poate ne scriu aici cei care au aflat exact despre ce e vorba. Eu nu pot descrie nici faza fiindcă eram implicat direct, Cristi a făcut un efort să respingă mingea din alunecare, după care l-am simţit cum se prăbuşeşte peste mine, deci n-am putut vedea ce s-a întâmplat cu piciorul lui. Dacă pot lămuri alţii... Apoi, a doua cauză a fost faptul că Eugen a cărat mingea ca apa cu ciurul. Deşi plin de bune intenţii, s-a văzut că n-a mai jucat de mult.
Revenind la joc, golul doi a venit neaşteptat, la o pasă a lui Vasea pe Mitică, aflat cam în dreptul barei, cu spatele la poartă. Ei bine, Mitică a vut o rezolvare aeriană, deviind cu călcâiul printre picioare în acelaşi colţ lung, mingea ciupind şi bara. După aia şi-a luat-o în cap, lovind de două ori aceeaşi bară, când alţii erau mai bine plasaţi decât el. De data asta Cătălin n-a mai putut să-i salveze ca altădată pe pelicani, doar pe Vasea l-a timorat de câteva ori în preajma porţii.
La acest scor începe marea vânzoleală în echipa pelicană. Iese Cristi, dar tocmai apăruse Virgil. Dar, curând, n-am înţeles de ce, iese Vasea jr. şi pelicanii sunt cu un om mai puţin. Cum mai era o oră de joc, stabilim ca după 30 de minute să intre Vasea senior la ei, deşi nu-i prea convenea. Numai că, după vreo 15 minute, pelicanii reuşesc să convingă un spectator care se oprise să se uite la meci. Tânăr, atletic, destul de tehnic, pe nume Relu. Din păcate, dezordonat tactic sau neintegrat. Are un pic de vină la golul 3: la o pasă care mă căuta în faţa porţii, Cătălin iese şi le strigă lui Virgil şi Relu să-i lase mingea. Virgil însă aude târziu, nu mai apucă să se răzgândească şi mingea ricoşează în lateral, de unde o recuperez eu, aproape de linia de fund. Relu mă întâmpină defectuos, dinspre teren, aşa că îmi trag mingea pe la spate paralel cu linia şi ajung faţă în faţă cu Cătălin. Unghi prea închis ca s-o strecor, dar în faţa porţii oare cine bate? El e, Fortuna dragă, fiul tău iubit, el şi de pe linie iarăşi a lovit...:)
Cu asta i-am răspuns şi lui Traian, care începuse să spună că noi am dat gol/goluri când eram în superioritate numerică. În fine, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat destule, mai era loc de încă una. Spre final, apare un nene biciclist, ras în cap, îndesat, plin de energie. Se duce pe bancă, la Robert (da, între timp apăruse şi junele, dar numai pentru repriza de bere) şi îl întreabă cine e Armeanul, adică Mitică, după cum era cunoscut în vechime. Îl cheamă la margine şi fac recunoştinţă (cred că aşa se cheamă nişte oameni care nu se mai recunosc după 25 de ani). Cică jucaseră împreună prin anii '80 şi îl roagă să-l bage şi pe el să joace. În fine, deşi meciul era pe sfârşite şi toată lumea era terminată, intră la pelicani. Ei bine, acest domn, să-i zicem Biciclistu, începe să alerge şi să-i biciuiască pe săracii pelicani, ba chiar să ne facă observaţie şi nouă că nu mai jucăm!! Fapt e că din acest forcing de final, iese un gol despre care nu-mi amintesc absolut nimic, decât că a încheiat partida. Mai apoi, la bere, am aflat că l-a dat Tavi. Cum, îl las pe el să spună...

25 de comentarii:

  1. acum pot să fac şi eu pe prostu' (nici nu e foarte greu...) şi sa-i las să scrie cronicile pe cei mai talentaţi ca subsemnatul. mai ales că ăsta mic pare nevorbit, ştiindu-se că pentru a lua cuvântul acasă trebuie să ridice două degete şi să aştepte aprobarea doamnei. tot ce pot să spun e că sunt cel mai bun fundaş central din parcul zoo, asta probabil şi pentru faptul că sunt cam singurul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Apărarea noastră se ştie că e semiimpecabilă, dar dacă este lăudată intră iar în zodia autogolurilor! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. la faza aia am facut o alunecare si picioru drept sa lasat antro gropita si mi la tras peste cap dar asta este fotbalu chiar daca ma lovea cineva tot nu eram suparat pentru ca venim la fotbal an privinta mea cat despre mine picioru este rupt trebuie sa stau 7 zile cu el an ghips ridicat sus si dupa aia vad daca ma opereaza daca se reface cat de cat pana vineri stau 75 de zile cu el an ghips asa a spus doctoru mersi la baieti pentru telefoane si va doresc jocuri placute cum pot sa merg vin sa va vad pana pot sa joc

    RăspundețiȘtergere
  4. multă sănătate, Cristi, şi te aşteptăm printre noi cât mai repede. dacă l-ai lăsa acasă pe tâmpiţel ar fi minunat! pentru voi, că alţii se distrează...

    minune mare, până şi Kopitanul Mitică m-a sunat să afle cum te simţi. cred că încă îl paşte gândul să te transfere, la schimb cu Găbiţă (pe care îl strică viaţa extrasportivă) şi Vasea, care joacă bine doar până începe campionatul, că apoi nu mai doarme noaptea pe motiv de Steaua.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna! De putin timp m-am asezat la birou. Sunt multe aspecte interesante de comentat dupa etapa de vineri si pe marginea excelentei cronici scrise de Personajul Colectiv.
    Despre toate astea putin mai tarziu, pana trece iuresul problemelor de lunea dimineata.
    Deocamdata doar atat: sanatate lui Cristi si scuze din partea pelicanilor pentru greutatile indirecte ce le va avea la servici cu inginerul lui. Daca acest inginer, atat de amabil cu baietii pe care-i conduce (inclusiv cu masina), este pasionat si de fotbal, atunci el va intelege mult mai usor cauza pentru care bravul nostru pelican a luptat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru un fundal sonor adecvat, puteţi accesa primul link de la caseta cu Twitter (dreapta, în partea de sus a paginii).

    RăspundețiȘtergere
  7. CRISTI,"reparatie" grabnica!iti ureaza Silica "spaima frunzelor ce pica".
    Razvane,hai sa ne laudam!?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Luciane,cum se explică faptul că de la un timp dau gol numai în ultima secundă a jocului? Iti aminteşti, şi acum două săptămâni am reuşit ceva asemănător cu ce a fost vineri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru Gabita si Tavi: la faza golului inscris de pelicani, mai tinerii ( si nu numai) mei colegi se certau cu Cristi Lefter (biciclistul) si cu alti pelicani si au inceput sa se retraga de pe teren.
    In acest timp o minge degajata aiurea (in cer), pica intre Relu si Tavi, bineinteles ca eu eram cu ochii la ceilalti, iar Tavi reuseste sa o opreasca. Eu reactie tarzie, el , in loc de pasa la Relu, care era langa poarta, suteaza inspirat( sau nu?) si gol. Desigur, eu port vina acestui gol care a patat blazonul pinguinilor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Insanatosire grabnica!
    Te astept cu vesti bune!

    RăspundețiȘtergere
  11. Raman la parerea ca lipsa lui Paul este un handicap important pentru pelicani. Prezenta lui in aparare inseamna un plus de siguranta, dar si un imbold pentru ceilalti fundasi. Cu el in teren se poate observa de la o posta cum li se taie maioneza catorva pinguini cu aere de atacanti. Apoi "marea vanzoleala" , nu stiu de ce, dar de fiecare data isi face simtita prezenta in echipa pelicanilor. Ce aduce ea? Pai, neomogenitate,lipsa unor relatii de joc, nesiguranta, etc. Nu ii acuz pe pinguini, ei nu fac decat sa speculeze aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar si la 2-0, daca Cristi continua sa joace, scorul final era incert. Asa s-a improvizat cum s-a putut, lipsind forța și valoarea necesare intoarcerii rezultatului.
    Sincer, nu mi-a placut de biciclist. Un pachet de muschi vorbitor, aterizat in mijlocul nostru de pe alta planeta.
    Remarcabila schimbarea la fata a lui Sile, care daca nu da gol, paseaza magistral pentru altii care marcheaza. Enervant e ca toate astea se intampla cand joaca la pinguini si nu la cei care i-au dat peste poaspat din belsug si l-au propulsat spre marea glorie. Asa cum il stiu, sunt convins ca foarte curand va reusii sa aiba evolutii de mare exceptie si in echipa noastra. Daca nu, sigur va devenii capitanul pinguinilor, in locul lui Mitica. Din punctul asta de vedere, Gabita, asa cum spune si el, e preocupat mai mult de spectacol decat de sefia echipei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Golul nostru l-am dat din greseala, fara nicio intentie. La mingea inalta venita in fata portii, motanelul a vrut sa respinga, dar besica l-a lovit in spate pe Relu si a ricosat spre poarta, in fata mea. Vazandu-l pe Lucian ca nu era cuplat, am vrut sa dau sportiv afara. Nu am reusit, am lovit mingea gresit .... si uite ce a iesit. Sa-mi fie rusine! Am patat blazonul jingasilor pinguini.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu cred ca este cazul sa intru in discutii cu Tavi, remarca insa ca sint mai putine scandaluri de cind nu mai vine Paul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Poate interesează pe cineva, azi jucăm tenis de picior de la 6, tot în Agronomie.

    RăspundețiȘtergere
  16. Lui Lucica, care inteleg ca-l cunoaste

    Biciclistul Cristi Lefter e cumva Cristi revolutionarul? Si daca da,a spus ca mai vine?

    RăspundețiȘtergere
  17. Tenisul de picior s-a anulat din lipsă de cvorum. Din partea mea, m-aş fi dus şi doar ca să mai văd o confruntare de-aia epică între Mitică şi Chiftelaru, care să se termine la 2-2 din frică reciprocă! ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Vad ca se doarme in grup. Sa nu care cumva sa uitati ca maine este vineri si aveti agenda de lucru blocata dupa ora 15.

    RăspundețiȘtergere
  19. Păi dacă te-ai uitat la Dinamo, normal că ai senzaţia asta! Şi stai, că abia a început... Vasea abia acum se pregăteşte să doarmă. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Dinamo iar a servit cu brinza!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Dragii mei colegi de miuta...,de fericire nu prea am mai apucat sa dorm; bravo Steaua,Rapid si Vaslui! In schimb,Dinamo dezamageste din nou.

    RăspundețiȘtergere
  22. vad ca sile e in localitate. o sa-l sun sa-i amintesc sa ma cinsteasca.

    RăspundețiȘtergere
  23. Dar Gazul ce cusur are? Merita toate aprecierile , cu putin noroc ar fi mers si ea mai departe. Oricum a adus puncte fotbalului romanesc si a lasat o impresie excelenta. Pe cand altii cu pretentii infinit mai marii.... zero pe linie
    In fine, e si Motanu mai devreme in Bucuresti. Asta inseamna ca vine ceva mai odihnit. S-a marcat, schimbam tactica.

    RăspundețiȘtergere
  24. Pentru Nicu: da; nu stia nici el daca mai vine azi.

    Resapatii de la Dinamo (Danciulescu, Munteanu & co) s-au umplut iar de ciocolata. Totusi ucrainenii sunt in crestere si pot face surprize.

    RăspundețiȘtergere
  25. La Poltava s-a incurcat cu faimoasele sale ostiri si marele regele suedez Carol, care in 1709 a incasat o crancena batuta de la rusii lui Petru cel Mare. Acest moment istoric a declansat ascensiunea ruseasca, ca mare putere europeana. Ce ar fi fost daca suedezii invingeau? Eii...

    RăspundețiȘtergere