luni, 4 aprilie 2011

Magnolia cu flori albe

Vineri dimineaţă, ducându-mă la slujbă pe un alt drum decât de obicei, am văzut într-o curte langă parcul Grădina Icoanei prima magnolie înflorită. M-am luminat, e limpede, a venit definitiv primăvara şi, mi-am zis în sinea mea, chiar dacă astăzi este 1 aprilie, pelicanii nu vor pierde.

Dar să vedem ce s-a întamplat după amiază.
Într-adevăr, lume multă a semnat condica etapei, semn că dezmorţeala generală era în plin avânt .
Aşadar echipele :
  • Pinguinii - Lucian, Stelică, Bebe, Motanu, Gaby, Găbiţă, Paul-II, Mitică şi Gigel ,
  • Pelicanii - Şorţuleţ, Balaurul, Virgil, Traian, Mircea, Andrei, LuciMessi, Milito, Popi şi Cătă.
Meciul a început energic de ambele părţi, cu faze jucate repede şi dezvoltate pe toată suprafaţa terenului. Parcă o uşoară dominare a pelicanilor ieşea în evidenţă dar ocaziile nu aveau totuşi consistenţă. Cătă, MessiL, Milito şi Popi se zbăteau fără vreun rezultat. Mai mult, pinguinii au şarjat de câteva ori destul de periculos dar, ca şi la cealaltă poartă, fie atacanţii (Mitică, Găbiţă, Gigi şi proaspăt revenitul Paul-II) risipeau fazele cu finalizări imprecise , fie apărarea era la post. La un moment dat Gigi, în stilu-i caracteristic, execută fulgerător o lovitură liberă şi mingea intră în poartă. Cred ca din cei 6 , 7 pelicani aflaţi între Gigi şi poartă, dacă 1 sau 2 erau cât de cât atenţi la ce făcea tunarul. Au fost comentarii aprinse şi diverse reproşuri de o parte şi de alta. Nu vreau să par ipocrit dar Gigi a dat dovada a nu ştiu câta oară că el , pe fond, vine să joace fotbal de plăcere, să se relaxeze şi nicidecum să facă un scop în sine din dorinţa de a da gol sau de a câştiga în orice condiţii. El a trecut peste argumentele sale şi a acceptat să repete lovitura. De această dată nu s-a mai marcat. Vedeţi, ăsta e Gigi şi din această cauză îl respectă deopotrivă şi echipierii şi adversarii lui.
Şi cum se întâmplă de obicei, pelicanii înscriu în următoarele 10 minute de două ori prin Popi, cu o foarte frumoasă lovitură de cap şi Cătă la o fază extrem de ciudată şi înghesuită. Aici mingea a intrat pe o traectorie complet scăpată de sub control, pierzându-şi parcă sfericitatea şi echilibrul, luând-o razna în faţa porţii pinguine printre trupuri, mâini , picioare şi alte tacâmuri. Până la urmă cum spuneam, Cătă a reuşit cu un "bobârnac" scurt să o împingă în poartă.
În partea a doua s-au schimbat câteva contre extrem de puternice şi tăioase, în care şuturile puternice şi bine plasate au trezit speranţe şi au dat fiori în ambele tabere . Ghiulelele puternice şi bine plasate ale lui Cătă, MessiL , Gigi, Găbiţă, Gaby şi Mitică au nimerit fundaşii, portarii sau barele. Aici e momentul să apreciem şi câteva intervenţii pe cât de eficiente pe atât de spectaculoase ale unor apărători. Mă gândesc la Lucian, Stelică, Motanu, respectiv Balaurul, Andrei şi mai ales Virgil, care în poartă fiind, a scos cel puţin de două ori goluri gata făcute. Singura realizare a reprizei are ca protagonist pe Găbiţă. Acesta a profitat de o centrare în adâncime a lui Gigi, între fundaşii centrali şi portar şi, cu o deviere scurtă la semiînălţime, a plasat mingea în colţul lung, la vinclu. Pâna la final poarta pelicană a fost luată cu asalt , ba putem spune că a fost asediată câteva minute bune, dar nu s-a reuşit nimic mai mult .
După meci cineva era fericit, striga în gura mare "Bravo elevii mei, vitejii mei". Cine să fie? Cine să fie? Ghici ghicitoarea mea .

PS- Încă odată se adevereşte că atunci când e vorba de firescul şi naturaleţea lucrurilor, florile, fie ele şi ale unor arbori, nu îţi păcălesc niciodată sentimentele sau presentimentele .

27 de comentarii:

  1. Tavi, vezi ca pana vineri se face spanacul. ce presentimente ai?

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Magnolescu iar a făcut cronică de roman fantezist, aşa că mă văd nevoit să surprind eu esenţialul în locul său:

    - mai întâi, să spunem că pelicanii nu s-au mulţumit cu o păcăleală oarecare de 1 aprilie, ci au pus în practică o ţeapă adevărată. Astfel, ne-au promis că la pauză vor transfera la noi omul în plus care, până atunci, urma să joace la ei. Când colo, la pauză, un pelican se trezeşte că are treabă şi trebuie să plece, aşa că balanţa nu s-a mai putut echilibra, pelicanii rămânând cu avantajul omului în plus din prima repriză. PERIOADĂ CÂND AU MARCAT AMBELE GOLURI!

    - că Gică avea şuruburi în degete şi juca ţinând mâna la spate nu mai spun nimic, că doar tot aşa v-a dat o căruţă data trecută, dar eu am jucat numai cu stângul, deci fără şuturi sau centrări cu piciorul de bază, doar mingi aşezate cu latul. Pentru că săptămâna asta nu avem meci dincolo, sper să-mi treacă complet întinderea şi să repetăm ceea ce s-a întâmplat în martie - 3 victorii după o primă înfrângere de conjunctură (ba ar putea fi chiar 4, că aprilie are 5 zile de vineri!)

    - de golul anulat lui Gică nu pot să spun nimic, eram groggy după un cot al lui Paul. TOTUŞI, la cererea publicului patronal, specialistul în probleme de arbitraj va scrie un articol pe temă. O să-l citiţi vineri, dar până atunci o să vi-l rezum eu aici.

    - cele mai mari ratări în repriza a doua au fost ale lui Paul Guvern care a pasat la portar din poziţii centrale, la două mingi întoarse de pe dreapta.

    - am ajuns şi la cel mai plăcut moment, descrierea golurilor reuşite de pelicani... La primul ai scăpat repede, gol cu capul Popicu, ignorând o posibilă execuţie a anului! S-o vizionăm... Apărarea noastră rezolvă un atac advers, mingea ajunge la mijlocul terenului la Mitică, iar acesta are o astfel de execuţie încât Popicu poate lovi mingea cu capul din apropierea porţii noastre!!! Nu e fabulos?! Pentru celălalt gol, cel mai bine vă duceţi la meciul filmat în toamnă când chiar Motanu, unul dintre actualii protagonişti, vă recomanda o scenetă la poarta voastră cu Silviu şi Cocorul în roluri principale. Doar că atunci n-a ieşit gol, însă măcar e rândul vostru să râdeţi de Motanu...

    RăspundețiȘtergere
  3. bai Tavi, fasole la borcan, pana cand o sa mai tin toate babele in spate? daca ma mut la fraierii ailalti zece va dam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Popică, dar trebuie să se mute şi Mitică dincolo, ca să aibă cine să-ţi paseze! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Tavi, schimba televizorul ( fara suparare). La golul doi, mingea l-a lovit pe Vasea si s-a dus in inaltul cerului, de unde mi-a cazut in cap si de acolo in fata Motanului(de aceasta data el a fost Somnorila) , care era pe linia portii si astepta metroul. Deci, Gabita avea dreptate, tu vezi alt meci si nu se face... Nu de alta dar bagi natiunea in eroare. Altfel, apropos de ce scrie Gabita, in urma cu trei saptamani, la o faza identica si exact din acelasi loc, un pelican a pasat rapid lui Catalin, care a plesnit-o sanatos in poarta subsemnatului, in timp ce pinguinii se gandeau la vinul de Paste. Dar, cinste lor, nici unul nu a carait(pe limba pinguinilor), deci vezi cum sta treaba... Pentru conformitate consulta-te si cu Catalin.
    Oricum, bravo voua!
    L.

    RăspundețiȘtergere
  6. Voi ii dati premii lui Popicu si el, baiat recunoscator,va da goluri.Continuati asa, ca e spre binele tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bai, liric-romantat e doar laitmotivul cronicii, nicidecum continutul. Acum pe real.
    -Motane, urzicile au acelasi parcurs cu spanacul,... mai comentam pe joi, vineri ;
    -Gabita, aproape tot ce ai scris este perfect adevarat si detaliaza textul cronicarului. In plus e interesant ce va spune specialistul în arbitraj si astfel sa aplicam si noi regulamentul. Singura rezerva este cea referitoare la primul aliniat. Nu a fost nimic premeditat, a iesit teapa din pura intamplare. Oricum, cine citeste cronica fara sa stie ce s-a intamplat poate sa afirme ca pelicanii au fost papagali in repriza 2a avand un om in plus si un gol in minus.
    -Lucian, la golul doi eram la poarta cealalta si imi cer scuze daca nu am retinut exact desfasurarea evenimentelor. E foarte greu sa faci bine doua lucruri simultan, sa joci si sa faci stenograme. Sper sa fiu inteles de toti cititorii nostrii. Evident, chestia este valabila si pentru Razvan. Descrierea mea este generica si are un sambure de adevar care se potriveste si celor spuse de tine. In problema cealalta, cronica nu da verdicte ci doar consemneaza cele intamplate. E foarte posibil sa ai dreptate, aici pot conta si unele detalii care diferentiaza conjunctura executiei lui Cata de cea a lui Gigi. Marturisesc ca eu eram cu spatele la Gigi cand a tras.
    Popi, tu sa taci, Papa Lapte care esti. Acum ma supar si-ti dau una dupa ceafa ca sa-ti amintesc unele detalii din repriza 2a care ar fi trebuit sa le pun in cronica. O sa pleci de la noi cand o sa-mi vad eu ceafa mea (iti place, nu? ).

    RăspundețiȘtergere
  8. Tavi,poti sta linistit in privinta transferului lui Popicu,nimeni nu cumpara gloabe oarbe,schioape si urate iar tu Popica cred ca esti marele si singurul fraier de pe teren

    RăspundețiȘtergere
  9. astept oferte, chiar si de la Mitica. despre uriti, cine scrie, ala este!

    RăspundețiȘtergere
  10. Popi calmeaza-te, esti deja la cea mai tare echipa din sud-estul Europei si asta trebuie sa-ti ocupe tot timpul. Mai bine compune ceva si de miercuri la somn, adica la odihna.

    RăspundețiȘtergere
  11. am auzit ca a facut cinste Mitica si nu i-ati luat si voi macar o floare. altadata nu mai vedeti asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  12. a facut ciste mitica si baiatu celalalt mihai dar nici macar un sprit lui nea nicu. lasa ca ii ia geta o matura.

    RăspundețiȘtergere
  13. @nea nicu: cui ii ia, bre, tanti Geta o matura? matale sau lui Mitica? ca v-ar fi de folos la amandoi.
    @gabita: pentru ca ai ras de mine, vei fi din nou exclus de la urmatorul rand de premii. putintica rabdare, acusica se dau.
    @luci: faci parte din categoria "domni fara de voie", intri la premiere. valabil si pentru Tavi.
    @P(opi): buna aia cu "fasole la borcan". ma lasi s-o folosesc?
    @un rapidist: salutari lu' Sumudica de la marius constantin si tie la fel!

    RăspundețiȘtergere
  14. Tocmai am terminat de citit materialul de arbitraj. Pentru mine nici o surpriză, în schimb pelicanii vor avea una!

    RăspundețiȘtergere
  15. Tavi ar trebui sa-si ia cu el caietul cu notite, ca nu le prea nimereste. Catalin nu a dat nici un gol. E valabil si pentru Gabi. La golul lui Popicu Mitica a pus o contra la mijlocul terenului la o pasa a lui Tavi care se ducea aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  16. mai lasa ghioceii, panselutele si traista ciobanului si joaca si tu ceva Tavi, ca m-am saturat sa va tin in spinare cu golurile mele.

    RăspundețiȘtergere
  17. cred ca ar trebui sa ne luam cate un cronicar-adjunct. io ma mai descurc, da' de Tavi e cam nasol, trebuie sa astepte sa-si termine Popi cele patru clase ca sa-si ia bacu'.

    ps: broscoi, complimente de la Hagi. cica am doua randuri la tine. DA SI TU ADUNAREA PENTRU CONCURS.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pt. Motanu: bine ma, asteptai soferul cu limuzina , nu metroul( e bine asa?)!
    L.

    RăspundețiȘtergere
  19. Luci, mai vrei o poezie? Vezi ca sari rindul lui Vasea.

    RăspundețiȘtergere
  20. Prima victorie a pelicanilor pe luna in curs a fost obtinuta cu oarece noroc chiar pe 1 aprilie,deci se poate spune ca v-am pacalit putin...

    RăspundețiȘtergere
  21. PelicanRaduTanase5 apr. 2011, 13:35:00

    Sefu are de lucru, nu poate sa raspunda la toti papagalii insensibili, e ocupat cu corespondenta de la admiratoarele fermecate de metafora cu magnoliile. Are totusi un mesaj :"Lasati-l pe Popi in pace, nu-l mai ironizati, el este vedeta pelicanilor, joaca fotbal ca nimeni altul, ridiculizeaza apararile si compune versuri cu o usurinta neegalata - Invidiosilor " .

    RăspundețiȘtergere
  22. @Ştirile de la ora 5: Nu ştiu de la cine o fi venit mingea, oricum dinspre apărarea noastră, dar contră n-a fost sigur!

    @Concurs: working, working...

    RăspundețiȘtergere
  23. BEBE green & fresh5 apr. 2011, 21:46:00

    Gabita vezi comentariul meu de la articolul lui Razvan. Da-mi tel.-ul aici sa te pot contacta.
    Popy ai un succes nebun cu stilul tau satiric asa ca iti sugerez sa-ti faci o lista de prioritati in
    abordarea persoanelor luate in colimator pentru a nu isca invidii.

    RăspundețiȘtergere