luni, 1 martie 2021

Gâlceava veteranilor

 Etapa de vineri a fost una tensionată dintr-un motiv mai rar invocat, dar evenimente rare sunt și erupțiile vulcanilor! Când se întâmplă, mătură tot. E vorba de sosirea cu întârziere la teren, mai ales când aceasta este cronică. Iar aici se încadrează Tavi, care între timp a postat un comentariu justificativ la gluma mea de săptămâna trecută. Nu sunt lucruri noi, le știam cu toții. Dar hai să fim analitici. Avem un om care întârzie mai mereu, dar anunță un coechipier că vine. Bun. Coechipierul transmite asta celor care fac alegeri, care trebuie să țină cont. Iarăși bun. Doar că aici intervine primul element pe care se pare că nu putem să-l controlăm: apar la teren jucători COMETĂ sau chiar NOI în absolut, ceea ce duce la INFLAȚIE de jucători (1). În astfel de cazuri, cine vine după începerea jocului întâmpină o rezistență firească din partea celor deja înghesuiți în teren. Dar să zicem că s-ar trece peste asta, dacă întârziatul a fost ALES de cei care au făcut echipele. Vineri nu s-a întâmplat nici asta (2). Eu țineam tot timpul seama de cei anunțați, dar am renunțat la a mai face alegeri în urma contestației șefului nostru de la teren, Motanu. Așa că acum au făcut alegeri Ely și Gabi3, era multă lume, s-au concentrat pe ai lor. Se pare că Gabi3 l-a uitat și pe China, care îl anunțase chiar pe el că întârzie! Și aici ajungem la elementul (3), când sunt doi întârziați cu diferență valorică între ei, care ar da peste cap alegerile. Și mai am: elementul (4) este întârzierea exagerată, pe care Tavi ne-a servit-o vineri. La discuțiile de la hidratare invoca faptul că, la sosirea lui, observase din goana mașinii că nu începuserăm meciul, deci n-ar fi întârziat chiar așa mult. Era de fapt o conjunctură, probabil ne-a prins într-unul din momentele în care așteptam mingea trimisă peste gard, pentru că ulterior, la momentul intrării sale, eu tocmai schimbasem poarta, trecusem la aia cu ochii-n soare, deci de fapt a ajuns la pauză!

Acum, coroborând toate elementele, ajungem la ceva gen National Geographic, cu înlănțuire de detalii care duc la... Dezastre în Aer! :)

Meciul era de un echilibru pregnant, 2-1 la pauză, deci echipa la care intra China urma să câștige SIGUR! Practic, un meci întreg se dădea peste cap. Nimeni nu-și dorea așa ceva, de-aia am și spus că la un vot al veteranilor, Tavi n-ar fi intrat (evident nici China, dar acesta nici nu pretindea, el stătea deja de vreo 20 de minute pe margine!). Doar Vasea și probabil Popică, din solidaritate între patroni (vedeți poza de mai jos) ar fi votat favorabil. Deci Tavi ar trebui să înțeleagă că, O DATĂ la nu știu cât timp, se poate întâmpla să strice meciul dacă intră târziu! E totuși atât de rar, încât nu s-ar face gaură în cer dacă ar rămâne pe margine. Dacă nu există înțelegere pentru așa ceva, atunci poate avea loc o izbucnire neașteptată precum cea a lui Bețe, pe care o socotesc și eu exagerată ca formă, dar justificată pe fond. Cu puțină înțelepciune și judecată la rece, sper la o reconciliere între cei doi veterani respectabili.

Ce s-a întâmplat practic la meci? Deci 2-1 la pauză pt echipa lui Eli, cu ratări mari, bare multe. Scandal minute bune la pauză, cu împărțirea celor 2 întârziați. În semn de protest, Motanu, aflat în echipa lui Ely, părăsește terenul, forțând practic intrarea lui China la ei, ca un fel de compromis: ăla mai bun într-o parte, ceilalți cu om în plus. Ca dovadă a celor afirmate mai sus, n-a contat nici măcar omul în plus, meciul a luat-o la vale, Eli și China ducându-se la... 7-1! A trebuit să trag de mine și să ies din poartă, riscând o agravare pentru o afecțiune ciudată, ceva în genul pubalgiei, doar că se manifesta în spatele genunchiului. Ceva-ceva am reușit, ne-am apropiat la 7-6, dar meciul s-a încheiat într-un car de nervi cvasigeneral.

Echipele:

Doru Bețe - Gabi, Motanu/China, Mitică, Ely, Andrei, Sică, Băiatul blonduț (a mai fost, îmi scapă numele)

Găbiță - Dragoș (băiatul solid), Ciprian, Tudor, Gabi3, Vlăduț (puștiul de acum câțiva ani, între timp adolescent!), Popică, Vasea, Tavi.


A venit primăvara,
Am întâlnit și patroni fericiți...




21 de comentarii:

  1. Multumim Gabita pentru cronica si mai ales pentru analiza pe care ai facut-o "galcevei"; ca sa fac un joc de cuvinte, ai fost foarte analitic in analiza realizata.
    Referitor la "chestiune"eu cred ca fiecare are o parte de dreptate,trebuie sa fim mai toleranti si sa incercam sa respectam niste reguli...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daespre etapa de vineri s-ar putea spune: "Fotbal la 20 de grade in 26 februarie 2021!" Baiatul blondut e Alex.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, m-am luat cu altele și am uitat să spun că am jucat afară la 20 de grade, fără exagerare! Mi-era cald cu bluza cu mânecă lungă, dar pe care a trebuit s-o suport, fiind portar.

      Ștergere
  3. Mi-am notat echipele si azi pe la 10,45 deschid calculatorul cu gandul sa scriu ceva despre meciul de vineri, dar observ un draft,vizua.lizez si erau cateva randuri scrise, inchid, imi fac programul zilnic de gimnastica de o juma de ora, deschid din nou si mai trag cu ochiul, era deja la componenta echipelor, inchid din nou si peste cateva minute "Galceava veteranilor" era gata, numai buna de citit.
    Bravo si felicitari,Gabita!

    RăspundețiȘtergere
  4. B.

    Tatiii, tatiii, tu stii cat tine un tub de pasta de dinti?
    - Nu, puisor.
    - De la usa pana la dulap.

    RăspundețiȘtergere
  5. Veniti cu argumente pro sau contra la "problema" de mai sus!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu as fi scris nimic despre cele intamplate vineri. E prea urat ce-a fost. Dar la asa o cronica analitica, mi-am zis ca merita sa consemnez cateva aspecte.

    - Logica mea e simpla in privinta veteranilor, ei trebuie sa aiba prioritate in a juca fata de cei tineri, chestie de respect pentru varsata si vechimea lor in cadrul fenomenului. Daca un veteran intarzie (anuntat sau neanuntat) si vrea sa joate, el trebuie sa joace, iar daca ia locul unui tanar, in orice moment al meciului, plateste integral terenul. E nevoie ca mai tinerii nostrii parteneri sa-si insuseaca aceasta regula de la “decanii care stapanesc fenomenul“. Cum aproape niciodata veteranii nu vor putea alcatui singuri doua echipe de min.5 la 5, e loc berechet si pentru ceilalti. E f. bine sa avem tineri printre noi. O spun cu toata prietenia pentru acestia si sunt sigur ca ei inteleg ce vreau sa spun.

    - % -

    RăspundețiȘtergere
  7. - Chestia cu venitul la timp este un adevar, dar ca orice lucru pamantean este si relativ. Sunt atatea elemente neprevazute care pot impiedica acest lucru. Evident, ma dau pe mine ca exemplu. Vineri am facut 45min doar pe Mihalache. Daca mai punem 15 pana la Piata Victoriei s-a facut o ora de drum, in loc de 15-20min. cat fac in mod curent tot traseul. Diferenta de timp este aproximativ aceea in care s-a jucat fara mine. Gabita, daca ai fi fost obiectiv pana la capat ai fi spus in cronica si lucrul asta, aflat de la mine tot la hidratare. Ai preferat sa spui “invoca faptul că, la sosirea lui, observase din goana mașinii că nu începuserăm meciul, deci n-ar fi întârziat chiar așa mult”. Ce intelege un citator? Paiii, cam asa: Tavi a vazut din goana masinii (in zona e restrictie de 10km/h) ca nu se juca, s-a dus la terasa, a comandat o ciorba de burta si o friptura, a dansat cu barmanita pentru preincalzire si apoi a venit cu chef de fotbal si i-a deranjat pe unii veterani pentru ca intra impreuna cu “China” si astfel se dezechilibrau echipele. Eu zic ca e fals si cititorul intelege ce i se sugereaza, nu ceea ce s-a intamplat in realitate. Adevarul este acesta : Tavi a vazut din goana melcului vitezist ca nu se juca, a dansat cu barmanita in timp ce aceasta il dezechipa pentru preincalzire si a castiga timp, apoi a venit cu chef de fotbal la teren, totul durand 7, poate 8 min.(se adauga la celalalte). In ceea ce priveste pe “Chinezu” faptele petrecute in teren arata cat de subtire este uneori logica “specialistilor nostri”. Iata de ce. La inceput, cand Gabita a fost in poarta si adevaratul Patron era in teren, scorul a luat proportii, Ely si China facand ravagii. Cand s-au inversat posturile, Patronul a fost exceptional inchizand poarta, iar atacul, cu Gabita la timona, a facut la randul sau ravagii. Au dat goluri antologice Sile, G3, mandel si evident timonierul nostru. Mai era un gol de recuperat, moment in care Bete a iesit din poarta si din teren tunand si fulgerand pe “intarzierea lui Tavi”, atentie!, China fiind cu el in echipa! Mai, sa fie al naibii de situatie! Nu mai inteleg nimic. Ce legatura o fi intre una si alta. Vis-à-vis de intrarea lui China, concluzia mea este ca totul tine in foarte mare masura de valoarea individuala dar si de oranizarea jucatorilor in teren, de asezarea lor acolo unde le este locul. Intra-adevar Gabita avea probleme fizice, dar si asa, cu acel efort demn de a fi apreciat, a demonstrat concluzia. Daca el era si Ok-100%, deduc, cum zice autorul cronicii, ca Tavi ar fi fost si batut la propriu, nu numai jignit.

    - Apropo de punctualitate si de indarjirea cu care o invoca unii din amicii mei. Iata unele constatari facute de mine in timp. La teren, intarziat fiind si cei prezenti relativ putini la numar, eram sigur invitat, rugat etc. sa intru. Daca cei prezenti ar fi fost si impari eram somat sa ma grabesc sa intru. Daca ii gaseam pe baieti repartizati 6-6, 7-7, chiar si 8-8 iar jucam fara probleme juma-juma, si la unii, si la altii, ca intre frati. Cand a fost ca vineri, nu, nu se mai poate accepta intrarea in teren!

    - Toate astea imi amintesc de replica din "O scrisoare pierduta": “unde nu e moral, acolo e coruptie”.

    - Ne vedem vineri, “...la aceeasi ora”.

    RăspundețiȘtergere
  8. Se vede treaba că te-a afectat, altfel n-ai fi scris atât tocmai tu, care ai încetat să mai scrii cronică de aproape 2 ani! E firesc, și pe mine m-a afectat, nici eu n-aș fi scris atât...
    Înțeleg că te-a deranjat expresia ”goana mașinii”?! :) Ok, schimbă cu din mașină, nu se pierde sensul. N-am înțeles-o pe-aia cu bătut, nu jignit. Sper că nu te referi la mine.
    De acord cu ierarhizarea veterani-tineri, dar se pare că nu avem autoritatea de a o implementa. În cronică eu am scris că nu putem stăpâni nici măcar fenomenul de apariție a jucătorilor noi, darmite să scoatem pe cineva afară când apare un întârziat!
    Cât despre cazurile enumerate de tine, în care intri fără probleme, nu e nicio contradicție. Eu am identificat o înlănțuire de detalii care au făcut ca de data asta (one in a million, dacă vrei) să nu fie ok. Din punctul meu de vedere, nimeni nu ar trebui să aibă dreptul să intre oricând și oricum, n-am făcut-o nici eu, nici alții în alte ocazii. Mi-am luat o bere și m-am uitat la meci. De ce ar trebui făcută o tragedie din asta?!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai sa mai si radem!
    Bancul zilei: Vloggerul la restaurant

    Intr-un restaurant select, un muzician se apropie de masa unui cunoscut vlogger, care își sărbătorea ziua de naștere, si-l intreaba:
    - Dumneavoastra ati cerut ceva de Beethoven?
    - Nu, băh, eu am cerut pui cu smantana...

    RăspundețiȘtergere
  10. B.

    Un german intreaba pe un irlandez:
    - De ce raspundeti voi la orice, cu o intrebare?
    Irlandezul:
    - De ce vrei sa stii?

    RăspundețiȘtergere
  11. Am scris mai mult acum bazandu-ma pe vorba din batrani: “La evenimente festive, cand esti vizat, e bine sa tii un spici/speech, sa vada lumea ca existi”.
    La tine Gabita e foarte greu sa ma deranjeze ceva. Te apreciez si te respect din multe puncte de vedere. Daca in cronica nu ai fi omis sa spui motivul real pentru care am intarziat (am suspiciuni ca ti-a scapat) si pe care-l stiai tot de la hidratare, era aproape in regula (vezi mai departe de ce).
    Repet, nu sunt pentru a nu juca tinerii, dimpotriva, sunt sigur ca ei m-au inteles. Eu cred ca e loc pentru toata lumea pe teren. Dar regula intrarii veteranilor care doresc sa joace si nu exista alta cale decat sa iasa cineva, ar trebui pusa in aplicare. O spun si pentru mine care fac sport doar vineri si pentru oricare alt veteran al fenomenului. Daca nu e alta oferta, cel care iese ar trebui sa fie un tanar. Cel care intra plateste integral biletul. Atata tot, nu e greu de loc. Onoare celor care promoveaza aceasta solutie , apreciere si respect pentru “tanarul care se sacrifica” in acel moment. Viitorul in cadrul fenomenului ii este astfel asigurat!
    De stat, am stat si eu de buna voie pe margine, stiu situatia. De mai multe ori am luat locul oferit de Razvan sau Tudor. Deci nu statul meu pe bara este problema ci a modului cum ti se spune. Vineri a fost oribil. Vrei sa joci, anunti din timp ca vii, explicit ca intarzierea nu ti se datoreaza (tu Gabita ai spus in cronica “intarzierea exagerata pe care Tavi ne-a servit-o vineri”, ca si cum eu voiam sa se intample asa) si ti se arunca in fata fel de fel de etichete si motive discutabile ori aiuristice de unii dintre cei mai apropiati si respectabili veterani, iar intr-un final esti si jignit. Asa ceva nu e in regula.

    RăspundețiȘtergere
  12. Îmi pare rău, Tavi, din expresia “intarzierea exagerata pe care Tavi ne-a servit-o vineri” nu se înțelege nicicum că ar fi fost ceva intenționat! Eu am expus efectul, cauza/cauzele întârzierilor tuturor în general sunt banale: treabă sau/și trafic. Cel mai nasol e cu ”și”.
    OK, eu mă retrag din conversația asta. În definitiv, n-am nicio miză, eu nu m-am dat cu fundul de pământ nici vineri, doar te-am atenționat că un eventual vot al veteranilor, strict pe situația de vineri, ți-ar fi putut fi nefavorabil.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ok, ne vedem maine Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  14. B.
    - Bula, pe ce raft din biblioteca ai pus cartile de matematica?
    - Pe cel de carti horror.

    RăspundețiȘtergere
  15. Surprize, surprize4 mar. 2021, 16:11:00

    Vlăduuuț, ce surpriză, ce surpriză, cum a jucat, câte goluri a dat !?
    În plină astenie de primăvară căpitanul întoarce armele și își învinge generalul care, rănit în lupte grele seculare, se hotărăște într-un târziu să părăsească poarta sărutului, tardiv însă, pe Doru îl prinsese deja dorul de ducă cu tot cu victorie.
    În rest, pace nene, o strângere de mână, un pupic, fără limbuță, fără, fără, gurița închisă ermetic și toate trec că doar de asta sunt trecătoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu l-aș fi recunoscut nici în 1000 de ani dacă nu-mi zicea Gabi3!

      Ștergere
  16. Pe pariu ca cine stiu eu intarzie si azi.

    RăspundețiȘtergere
  17. B.

    - Ce s-a intamplat cu mine? bolborosea un tip, revenindu-si dupa o operatie chirurgicala.
    - Ati nimerit intr-un accident rutier si ati fost operat.
    - Inseamna ca sunt in spital?
    - In mare parte, da.

    RăspundețiȘtergere