sâmbătă, 3 octombrie 2015

Prânzul cel de taină

A plans și a plâns săracu' de sărea tricoul made in China pe el! Om al muncii cu răspundere, fotbalist de viță, cum să pățească el o așa o nefăcută, să-l bată maimuțoii de Popică și Motanu și dup-aia să-l și ia la perpulis, de-i fugea pământul de sub picioare și nu știa unde să se mai ascundă? Și asta n-ar fi tot: nu se știe cum, mai toată lumea a aflat de pocinog și l-a tratat pe măsură. Doamna casei i-a făcut meniu permanent de ciorbă de fasole cu antricot de ștevie (friptura-i pentru premianți, nu pentru luzeri), ăla mic nici nu l-a mai băgat în seamă și i-a cerut înapoi ăia doi poli cu care-l împrumutase să-și ia o litră de coniac pentru bărbați puternici. Mai rău, mireasa l-a scos complet din programul artistic: că doarme mama la ea, că se vede cu o prietenă, c-are de pus murături (altele decât el...) și că i-ar găsi un locșor în schemă de 1 martie anul viitor, da' să nu se mai prezinte ca până acum cu un mărțișor de tablă, că găsește ușa închisă. Nici cu vecinii n-avea s-o ducă mai bine: nea Pandele, cu care mai trăgea din când în când o tablă în spatele curții, s-a făcut că citește ziarul când l-a văzut, dar nu se uita nici măcar la poze, că-l ținea invers. Tanti Maricica, de la șapte, de la care mai lua pe datorie sare, ulei sau făină, nici măcar nu s-a învrednicit să-i răspundă la salut, trecând țanțoșă pe lângă el, pufnind furioasă că o să-i povestească ea lui bărbată-su depre unii prost-crescuți care profită de întuneric și-o ciupesc de fund, la cei șaptezeci de ani ai ei. Puradeii din bloc, care până mai ieri îl venerau, l-au simțit slab și cum copiii sunt răi, i-au blocat liftul la etaj, de-a trebuit să urce până la zece pe scări, auzind în spatele lui chicoteli și strigături gen "plângaciosul" sau "pensionarul". Bomboana pe tort a pus-o însă Vasilică, pechinezul lui tanti Doina de la patru, care l-a prins neatent și și-a făcut treaba mică pe manșeta de la cracul stâng, de-a trebuit să stea trei ore pe balcon la ghenă,  numărând la  stele, până a venit apa caldă pe streașină și-a putut să mai scape de miros.
Ce să facă? L-au luat gânduri rele și negre, dintre care retragerea era chiar cel mai blând, dar prea era de rușine să facă așa ceva. S-a gândit ce s-a gândit, preț de vreo trei sute de tărie, și-a luat inima în dinți și-a pus mâna pe telefon, în căutare de întăriri. Primul sunat, Mihăiță tenismanul, a răspuns cu greu, cam pe la al paișpelea apel și i-a spus pe șleau că-l credea piesă, nu găină la număr și că nu-l poate ajuta anul ăsta. Al doilea, Cătălin, era foarte ocupat cu un proiect, "hai te pup, pa, pa, pa, pa, sună-mă tu luna viitoare, (c-am acum numărul tău și știu să nu-ți răspund), ce mai face băieții, transmite-le din partea mea...". Cu Eli conversația a fost mai contondentă, s-au auzit pe fir cuvinte gen "panaramă" (sau panoramă, da nu credem), "ești slab, ești cel mai slab", apoi zgomotul de la închis. O variantă ar fi să apeleze la dușmani, dacă prieteni nu mai are, așa că l-a sunat într-o doară pe Popicu. Culmea, aici a găsit ceva înțelegere, dar totul s-a împotmolit când Marean a încercat să-i vâre la schimb pe gât o duzină de papuci  roz expirați, rămași pe stoc de la o nuntă care nu s-a mai ținut, c-a fugit nașu' cu mireasa. Următorul pe listă era Motanu și-și tot făcea curaj cum să-l abordeze, când, hopa, sună telefonul: Găbiță, în viziunea lui Chiftelaru zis și Prințul Cartoanelor. Bonjur, bonjur, ce mai faci, cum o mai duce doamna, hai c-am o afacere cu niște covoare peste vreo două săptămâni și tu te pricepi... Acum, știa că Găbiță e ca și retras din lumea derbedeilor ce aleargă o minge în scopul ca s-o chinuie și dup-aia dau fuga la băutură: a venit toamna, Bacovia, must, pastramă și inimioare pe parbriz, metafizică aplicată, plus că se pare c-ar fi îndrăgostit de una dintre colegele lui Matei. Oricum, stabilesc un prânz de afaceri, poate o ieși ceva. De aici avea să-i sară și norocul, după cum aveam să aflăm de la NeLuțu, prezent și el la discuție, dar discret ca de obicei, de a trebuit să depunem eforturi mari în a-l convinge să vorbească. Planul a fost de-a dreptul simplu prin ingeniozitatea sa: urma să vină separat la teren, Găbiță chiar spre ora începerii partidei, neechipat și oarecum din întâmplare, plecat fiind el în drum spre bibliotecă, dar cu permisul uitat sub pernă și hai să-i salute pe băeți. Zis și făcut, dar mai urma un pas, și poate cel mai greu, cum să facă să joace în aceeași echipă? S-a dovedit mai apoi c-a fost chiar floare la ureche, pentru că l-au găsit pe cel mai visător altruist cu putință cu care să facă alegerile: Bețișor blajinul. Iată cum a ieșit la zar:
Martorii lui Mitică: Găbiță, Bebică, Stelică, Biciclistu, Virgil (salutăm cu mare plăcere revenirea sa!), Tavi, Mitică însuși
Cavalerii lui Bețe: NeLuțu, Paulică, Motanu, Gabi, Bețișor, Marean. Bogdan, Silică.
Scor final, 4-2 pentru martori, pentru detalii tehnice apelați la Vasile Ilie Dobre, trimisul special al revistei Viața Satului la meci. Noi ne rezumăm în a comenta doar două aspecte: Mitică și-a mai spălat din blazon, prin două reușite de cant-autor, avem însă mari dubii în ceea ce-l privește pe Marean la ultimele trei goluri ale martorilor, mai ales că la sfârșitul partidei l-am văzut bot în bot bine-merci cu căpitanul, de unde pe față cei doi se urăsc sincer. Rămâne de văzut cine va apărea la teren în papuci, atunci vom avea mai multe indicii care și cum și-a apărat șansele.

48 de comentarii:

  1. Motane, esti genial! Felicitari! M-am distrat copios, chiar eram putin abatut cand am dat de cronica ta, cautand-o de fapt pe cea a lui Tavi.
    Aduc un singur detaliu tehnic: daca vinerea trecuta eu am luat un gol de la Piata Matache, Popica a "reusit" sa incaseze doua GOLURI de la POARTA ALBA, adica din poarta-n poarta. Sa fie primite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Motane, vezi ca piticii tai nu si-au luat pastilele si au furat-o. Luati si voi locul trei anul asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Steaua e numai una3 oct. 2015, 20:58:00

    Catelusi cu parul cret, au sparlit-o in cotet. Ei se jura ca nu fura, dar le-a dat-o Sumi in gura!
    Putem sa le dam un punct la moldoveni sintem deja multumiti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Plauzibilă partea cu Tenismenu, ăla la două fraze rosteşte cuvântul "piesă"! :)
    În rest, fără să lăsăm adevărul istoric să strice o ficţiune bună, la prânzul cel de taină eu am spus că nu vin la fotbal, lucru repetat şi lui Stelică, el sunând taman atunci. Dar vineri, după prânz, am buşit maşina vecinului de la casă, care avea vina de a fi fost parcată în unghiul mort. Brusc, am simţit nevoia să las toate şi să beau ceva, iar la ora aia singura soluţie era să trec prin supliciul fotbalului. :) Se pare că meritat, deşi nu mi-am depăşit recordul de 3 goluri marcate ca portar...

    RăspundețiȘtergere
  5. Si cu covoarele cum ramine, ca Mitica e pregatit?

    RăspundețiȘtergere
  6. cota 5 pentru cine merge contra lui halep, ar merita banii. mai vorbim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. putoarea mică e accidentată și s-a retras, la ultima mea postare conducea cu 3-2, dar mirosea a fraier, nu știu dacă or onora băieții pariurile. oricum, bebică, bine că nu prinzi dolce.

      mea culpa, golurile trei și patru ale martorilor îi aparțin lui găbiță, de la el, din poartă, așa că mai scădem din meritele lui căpitanu și i le punem lui. ca unul care are și el la activ câteva bucăți d-astea știu că fără "ajutorul" portarului nu prea ai cum să le dai. mingea face cam o săptămână în aer, poți să te duci la coafor, să bei o cafea, să-ți plimbi cățelul (ham-ham, vasilică!) și tot îți mai rămâne timp. de data asta, marean a recunoscut că a comis-o, bravo lui, dar n-a fost singura lui poezie, l-a mai testat și pe șorțuleț, noroc că baiatu e domn și nu acceptă pomană.

      Ștergere
  7. Bayern Munchen4 oct. 2015, 19:57:00

    Ce frumos joaca Dormundul, chiar mai tare ca Barcelona. Cred ca o sa tin cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fata de echipele de saptamina trecuta la primii a venit Gabita in locul lui Tudor si Virgil in al lui Vasea, care a trecut la ceilalti. Cum puteati sa credeti ca obtineti ceva chiar cu om in plus?

    RăspundețiȘtergere
  9. - Costuri mici la incasarile de dupa meciul de vineri. Motivul? Cel firesc, adica prezenta foarte buna la teren. Dupa alegeri a rezultat ca numar un 8 la 7 pentru Cavaleri. Omul in plus a aparut chiar la ”fluierul de inceput” cand echipele erau deja alcatuite si meciul da sa se urneasca. Cin-sa fi fost el? Pai a fost Popi, pe care noi, Martorii, il socotim cavalerul Cavalerilor , caci fara sponsorizarea lui, rezultatul ar fi fost cu siguranta altul si ne-ar fi obligat sa tragem mult mai mult ca sa castigam sau, poate asistam, ca martori de suferinta, la o noua drama a lui Mitica, precum cea de saptamana trecuta.

    RăspundețiȘtergere
  10. - Meciul a fost unul foarte echilibrat. La modul general, pot spune ca cei 8 au avut chiar o usoara dominare, cu momente de presiune la poarta lui Gabita si au ratat destul sau acesta a respins de cateva ori mingi grele (jucad aproape tot timpul in fata, am retinut de acolo vreo 3 sau 4 interventii salvatoare). De altfel primul gol ei l-au marcat la o faza frumoasa si cursiva. Mingea a circulat pe traseul Gaby-Motanu-Popi (care a si pasat decisiv in careu) si Doru care a marcat din centrul careului cu un sut din prima, perfect plasat in dreapta lui Gabita. Au urmat cele doua goluri fulminante ale Capitanului, ambele marcate pe contratac si finalizate fulgerator cu suturi imparabile la vinclu. Primul dat lui Nelu, al doilea lui Popicu care trecuse de curand in poarta. Sunt sigur-sigur ca cei prezenti au apreciat la prima sarja castigatoare calitatea preluarii mingii respinse de aparare, driblingul scurt pe langa un adversar si pasa magnifica, in cross, la intalnire, data de mandel necrutatorului capitan. A fost o faza tipica pentru un contraatac pursange. Mai departe a fost golul de 2-2 marcat de motanel, calaul lui Mitica (si nu numai) de vinerea trecuta. Nu imi amintesc prea multe, doar sutul l-am vazut, de data asta din careu, usor stanga, dupa un dribling reusit pe metru patrat.

    RăspundețiȘtergere
  11. - La 2-2 plutea incertitudinea. Apararea noastra lupta bine cu Bebe si Virgil in jurul lui Cristi, ca baza, cu Stelica om de travaliu si de legatura intre ei, Mitica si mandel. La 2-2 cred , Sile, ghinionistul lunii septembrie, ne salveaza la un sut de gol al aceluiasi motanel, ”suntand” traseul mingii atat cat era nevoie ca dansa sa ajunga in plasa. La acest scor critic pentru noi apar cele doua degajari sclipitoare ale lui Gabita, din poarta in poarta, printre mainile parca hipnotizate ale cavalerului Popi, care prin miscari nefiresti au mangaiat de fiecare data mingea transformand in goluri valabile degajari care nu ar fi insemnat nimic daca ajungeau direct in poarta. De altfel , pana la golul de 3-2 Gabita mai lansase asa ceva de vreo cateva ori. De unde se confirma treaba ca repetitia este cheia succesului. Nu vreau sa fiu inteles gresit de cititori. Chiar si asa Popicu a aparat bine, dar asa se intampla cand tii prea mult la balon si vrei sa-l ai tot timpul sub control. Putina libertate nu strica sa-i lasi si lui. Si in viata e uneori la fel.
    In mare cam asta a fost!

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumoasa cronica, un fel ”Suferintele tanarului Werther” intr-o transpunere damboviteana cu iz sportiv.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tavi, golurile alea direct din aut de poartă ar fi fost valabile chiar dacă Popică n-ar fi atins mingea. Primul care le-ar fi validat ar fi fost Motanu, el însuşi autor a 2-3 astfel de goluri. Se uită prea uşor precedentele.

    RăspundețiȘtergere
  14. Exceptiile nu trebuie sa devina regula. Pana la urma care este regula-regula aplicata la noi pentru situatiile astea?

    RăspundețiȘtergere
  15. UN prieten de-al meu , s-a razbunat literar, ca mi-am permis sa scriu citeva fraze de la un meci. Numai ca el a plagiat AMINTIRI DIN COPILARIE, si cu niste adaugiri, uneori filozofice, sau paralele fata de natura blogului, a scris o cronica. Adevarul este ca acest blog de sport, tine loc si de REVISTA LITERARA de publicatii: ROMANE ,ANALIZE LITERARAE, POEZII si multe altele care nu au treaba cu fenomenul fotbal S-a umblat si la intimitati, vorba vine etc etc... parca am scrie pe FACEBOOK Apreciez totusi talentul de scriitor, jurnalist, al prietenului nu sunt suparat . Cel mai mult m-a deranjat faptul ca s-a scris de tricoul meu ca ar fi made in CHINA, mare FALS. Nu l –am cumparat de la POPICU, o sa arat etichetele de la mai multe tricouri. In rest raminem prieteni, ne vedem VINEREA , ca-i mai buna decit toate. Oricum pentru multi VINEREA este mai importanta, mai bogata in evenimente, decit simbata si duminica ... .Ca o surpriza... sa enervez dusmani , sunt in negocieri , tratative cu GABITA SA- L CUMPAR CA PORTAR, pretul e mare dar merita. Ca atacant nu se poate, e scump si nu se vrea .

    RăspundețiȘtergere
  16. Trebuia sa scrie si cum Mitica vorbeste singur pe mijloacele RATB in zilele cind maninca bataie la fotbal.

    RăspundețiȘtergere
  17. A disparut POPICU de pe blog si a aparut alt frustat, care sta acasa vinerea de frica nevestei, si scrie din fotoliu. Astia sunt anonimi,sunt penibili vorba lui GABITA.

    RăspundețiȘtergere
  18. Mitica are dreptate( acum nu ma refer la anonimi, ci la celebrii): pe blog, s-ar putea organiza ceva legat si de cacarea Romaniei, ca e multi amatori profesionisti.

    RăspundețiȘtergere
  19. P.S. Ma duc acasa si ard, prin incendiere tati tricourli chinezasti, de bumbac, mai ales ca bumbacu' asta a fost crescut in zone industrializate(poluate) si face rau la creier.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pretenului din capitanie: uite-acus, acus, acus, te suna si Lacatus, c-are si el niste tricoaie, cam uzate de la ploaie si cam rupte pe la coa..-te, si sunt chinezesti chiar toate.
    Ce chestie: in dex, definitia la snob este: persoana care poarta tricoul pe dos, ca sa se vada eticheta si ce marca e...

    RăspundețiȘtergere
  21. Un fin observator6 oct. 2015, 15:26:00

    De unde se vede ca s-a milostivit cineva de Luci si l-a omenit cu niste zaibar productie proprie iar baiatul s-a intins mai mult decit il duc balamalele. Marimea Ta, ai auzit cumva de Decretul 400? Nu cred ca s-a abrogat asa ca ai grije cu fiola.

    RăspundețiȘtergere
  22. LUCI a fost o gluma frate .

    RăspundețiȘtergere
  23. poșta emisiunii:

    -mitică, chiar ai talent, te paște cât de curând o cronică. ascute pixul, repetă abecedarul, alege-ți deja clienții. dacă te supără vreun comentariu, vorbim și le șterg
    - tavi. găbiță știa bine că degajarea din poartă e gol valabil. nu însă și repunerile din lateral.
    - fane bayern. dortmundul a fost într-atât de slab că nici măcar nu te poți supăra c-a pierdut. m-a mai bucurat ceva atletico, de două ori pe an țin cu ei și acu și-au făcut treaba.
    - luci, te rugasem și eu ceva. să-ți fac rost de lecitină?
    - silică e prietenul meu, a purtat noroc în meciul cu canada, s-a ales cu două pase de gol pentru vineri, bașca îi fac reducere la beri.

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu intamplator am mai intrebat despre regula cu repunerea de catre portar. Am dorit sa se poata citi in clar de catre toti, pentru ca vineri, in careul cavalerilor, parerile erau impartite, in sensul ca i s-a reprosat lui Popi ca trebuia sa lase mingea sa se duca direct in poarta. Deci nu toata lumea era la cunostinta cu aceasta regula de la noi. Oricare ar fi situatia, ”meritele” celor doi implicati in fazele respective raman aceleasi.

    RăspundețiȘtergere
  25. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ha,ha,ha, Mitica, si-a mea, care va sa zica(buna gluma).

    RăspundețiȘtergere
  27. Bă, da prost administrator are blogul asta !

    RăspundețiȘtergere
  28. Lupul paru'si schimba da' naravu' ba.

    RăspundețiȘtergere
  29. ciulică, te rugasem de vreo zece kile de pământ extra, trăiască familia lui matele. îți dau la schimb produse.

    nu suntem la biblioteca academiei (eu unul nici nu știu unde este) așa că se admit anumite libertăți în exprimare, inclusiv tentative de pamflet. cine nu dorește să-și asume paternitatea celor scrise se poate ascunde sub pseudonim, ÎNSĂ oricare altul decât cele deja consacrate, altfel vine un nene cu guma...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica eu daca spun ca Motanu e un papagal, Tavi un pinguin si Mitica un pacalici si ma semnez inseamna ca e in regula?

      Ștergere
    2. în primul rând, tavi e (sau măcar era) pelican...

      Ștergere
  30. Vorbim saptamana viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  31. Steaua e numai una8 oct. 2015, 10:40:00

    Generalul Cascheta l-a sarit din schema chiar pe Stanciu, cel mai in forma mijlocas. Asa ca un 0-0 e chiar un rezultat bun diseara, asta daca nu da gol Torje.

    RăspundețiȘtergere
  32. Daca si Stanciu merita la nationala...N-ai gasit unul mai pricopsit ?

    RăspundețiȘtergere
  33. Tavi, maine ai nevoie de un insotitor, un copilot in bolidul tau?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da, Sile. Am si scaun special pentru copil-oț(-ul meu)! E pe bancheta din spate. Candva l-a folosit si marele capitan Mitica caruia i s-a potrivit perfect. Am si o poza cu el, candva o s-o fac publica, atunci cand voi veni cu dovezi irefutabile ca el intinereste pe zi ce trece, evoluand de la scaunul cu rotile (a fost intr-o poza, candva) la scaunul pentru baietei.

      Ne auzim maine!
      Pana atunci - Hai Romania ! Mai e doar un pas pana la turneul final. Decat alti fraieri din grupa, mai bine sa fie ai nostri.

      Ștergere
  34. se pare că vreo trei ani va trebui să țin cu liverpool. putea să fie mult mai rău: city, man. united, napoli sau chiar realul, mai bine mă sinucideam singur.

    RăspundețiȘtergere
  35. În sfârşit, am scăpat de 0-0!

    RăspundețiȘtergere
  36. Administratorul de blog
    E maidanez, nu e buldog.
    Simţul umorului e zero,
    Iar creieru-i… spălat cu dero.
    Se crede autorizat
    Sa cenzureze nencetat.
    N-a auzit de pseudonim,
    Eşti interzis ca anonim
    Dar de semnezi, totu-i O.K,
    Poti insulta pe cine vrei.
    Să-mi spună care-i logica,
    Că, zău, m-apucă oftica.

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu-i bine ce faceti; stati acasa, sa nu raciti.

    RăspundețiȘtergere
  38. Sfatul medicului9 oct. 2015, 11:33:00

    Cei ce sufera de caldura sint rugati sa nu se deplaseze la teren.

    RăspundețiȘtergere
  39. In primul rand pentru cei care vin astazi iata exercitiul de preincalzire.

    Asadar, succesul cel mai mare la Woodstock 69-70 l-a avut nu un grup, ci un solist. Indragit si apreciat zeci de ani pe toate meridianele, a fost respectat de toata lumea buna a genului, motiv pentru care a si concertat alaturi de cei mai mari interpreti, compozitori si grupuri rock-pop. Din fericire, ne-a vizitat acum 3 sau 4 ani si a cantat la Bucuresti in fata a zeci de mii de admiratori. Din nefericire, anul trecut ne-a parasit fizic pentru totdeauna. Asadar . . . Joe Cocker !!! Melodia are titlul identic cu o alte compozitie celebra a formatiei Beatles si este o replica de suflet a acestui mare artist, in spiritul prieteniei si solidaritatii umane, lucruri care au si animat festivalul de la Woodstock.

    www.youtube.com/watch?v=POaaw_x7gvQ

    RăspundețiȘtergere