duminică, 13 septembrie 2020

Lupta stransa, un meci disputat

             Revenirea la fotbal a celor doi Gabi mi-a dat speranta ca unul dintre ei va scrie cronica, dar se pare ca nu se va intampla, asa ca o sa ma "sacrific" din nou si o fac eu.

            Pe o vreme destul de  placuta, cu soare ceva mai bland si cu cateva  adieri de vant, ne-am strans 16 doritori de miscare pe terenul mic de langa vestiare. Gabita accidentatul a stat numai in poarta; Ely a zis ca nu participa la alegerea echipelor,dar pana la urma a facut-o impreuna cu Gabitrei.

            Echipa 1(Ely): Mihai, Tavi, Hercule, Andrei, Ely, Popica, Sica, Vasea.

           Echipa2(Gabitrei): Gabita, Ciprian,Gaby, Motanu, Tolea, Claudiu, Mitica, Gabitrei.

           Dupa cateva sarje la ambele porti, oportunistul de Mitica deschide scorul, pentru ca Ely sa egaleze cu un sut splendid din unghi de pe partea stanga care se duce in vinclul lung.  Mitica mai inteapa o minge din apropiere si face 2-1, apoi 3-1 prin Tolea cu un sut cu spitul pe jos la radacina barei, portarul fiind mascat.Pe acest fond, Ely are cateva accese de furie, sutand cu putere mingea in partile laterale ale terenului , se descarca nervos, isi revine repede si incepe procesul de recuperare a scorului.Hercule si Popica aduc egalarea la 3-3, Tavi pierde o minge in aparare,  Gabitrei profita si echipa sa ia din nou conducerea cu 4-3;Andrei egaleaza la patru si de aici incolo echipa lui Ely se desprinde la 6-4 profitand si de accidentarea lui Mitica care iese pe margine; au mai marcat Popica si Sica cu capul pe spate. La 6-4, Gabita pleaca din poarta cu mingea la picior, face un-doi cu Gabitrei si impinge migea in poarta. La acest scor(6-5), Gaby face hent in careu, Ely intreaba cat e scorul si executa penaltiul pe langa intentionat, stiind ca meciul se incheie. Asadar, dupa o disputa stransa, meciul se termina cu scorul de 6-5 pentru echipa lui Ely. Trebuie sa remarc faptul ca in afara greselii mentionate mai inainte, Tavi a facut un joc foarte bun in aparare. De asemenea, cei doi portari de conjunctura, Gabita si Mihai(sper ca n-am gresit numele) au aparat bine. Cam asa am retinut eu desfasurarea evenimentelor, daca am gresit va rog sa interveniti cu corecturile de rigoare, bineinteles si cu alte comentarii. Ca de obicei au urmat hidratarea si comentariile de rigoare, mai mult despre tenis(Djokovic) pe peluza verde.

            S-auzim numai de bine pana vinerea viitoare cand ne vom revedea!

19 comentarii:

  1. Pana s-apara un comentariu, hai sa incepem cu traditionalul BANC!

    La psiholog:
    - Scrie o scrisoare persoanei care te-a suparat si apoi da-i foc.
    - Ok...si cu scrisoarea ce fac?

    RăspundețiȘtergere
  2. Limba romana este destul de dificila chiar si pentru vorbitorii nativi, astfel ca in limbajul uzual au intrat numeroase greseli, iar acestea nu sunt doar gramaticale. Exista numeroase cuvinte pe care romanii le folosesc cu sens gresit, fara sa stie ca ele inseamna, de fapt, cu totul altceva.

    Ziare.com va propune o trecere in revista a celor mai comune cuvinte in limba romana pe care le folosim adesea cu sens gresit.

    1. Dilema

    "Dilema" este un cuvant folosit adesea, in special in expresiile "am o dilema" sau "sunt intr-o dilema".
    Potrivit DEX, dilema inseamna: "rationament cu doua premise contradictorii si contradictionale, care duc la aceleasi concluzii sau situatie cu doua iesiri, ambele defavorabile".
    ADVERTISING

    Astfel, este corect sa folosim "dilema" doar atunci cand, indiferent de ce decizie ar urma sa ia, persoana respectiva este intr-o situatie dificila. O exprimare de tipul "am o dilema, sa cumpar ciocolata alba sau ciocolata neagra" nu este corecta.

    2. Patetic


    Cu toate ca oamenii folosesc cuvantul "patetic" cu sens negativ, el are, de fapt, sens pozitiv. Este adevarat ca in engleza, cuvantul "pathetic" inseamna "jalnic", dar in limba romana a fost preluat din "pathos", care se refera la "entuziasm" si "intensitate".
    Astfel, daca spunem despre un concert ca a fost patetic, in sensul ca ne-a placut, este corect, dar daca ne referim la un om ca fiind patetic, in sens negativ, este gresit.

    3. Fortuit
    Play
    Unmute
    Fullscreen
    VDO.AI
    Skip Ad

    Potrivit dictionarului, "fortuit" inseamna "intamplator", "neprevazut". Cu toate acestea, romanii il folosesc frecvent cu sensul de fortat sau obligat.

    4. A agrea

    Sensul verbului "a agrea" este de a simpatiza, nu se refera la o intelegere. Cu alte cuvinte, "am agreat termenii si conditiile contractului" este o exprimare gresita.

    5. Facilitate

    Cuvantul "facilitate" este frecvent folosit cu sensul de "conditii bune", cum ar fi in exprimari de tipul "hotelul avea multe facilitati, inclusiv piscina". Sensul este gresit, "facilitate" inseamna "a face ceva cu usurinta".

    6. A focusa

    Multi romani folosesc "a focusa" cu sensul de a se concentra, cu toate ca acest verb nu exista in limba romana, fiind o preluare din engleza. In romana exista verbul "a focaliza", care inseamna "a face sa treaca printr-un singur punct toate razele unui fascicul".

    7. Locatie

    Toti oamenii folosesc cuvantul "locatie" cu sensul de "loc", fiind preluat tot din englezescul "location". In limba romana, cuvantul a fost preluat din latina, "locatio", avand sensul de chirie/inchiriere.

    8. Profesional/Profesionist

    Aceste cuvinte sunt utilizate cel mai des cu sensul de "bun", "de calitate", sau "competent". Adevaratul sens pentru "profesional" este "care tine de o profesie", iar "profesionist" se refera la "persoana care lucreaza intr-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregatiri corespunzatoare".

    9. A adjudeca

    "A adjudeca" nu are sensul de "a castiga", astfel ca exprimarile de tipul "si-a adjudecat premiul" sunt gresite. Sensul corecta este "a atribui (prin hotarare judecatoreasca) un bun scos la licitatie persoanei care ofera suma cea mai mare".

    10. A aplica

    Multi oameni spun ca "aplica" pentru un loc de munca, fiind folosit in cazuri precum depunerea unui CV sau a unei cereri formale. In limba romana, sensurile sunt 1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun. 2. A pune ceva in practica; a intrebuinta, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament. 3. A administra (un tratament medical). 4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular".

    RăspundețiȘtergere
  3. Patricia Tig a noastra a fost mai tenace decat frumoasa Bouchard si castiga pe deplin meritat turneul de la Istanbul intr-un final palpitant.
    Bravo si sincere felicitari, Patricia!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vasea, mulțumim de cronică și de prezența constantă, eu luna asta nu știu dacă mai am timp să vin la fotbal, darmite să mai scriu. Apropo, n-am fost accidentat, ci doar prudent.

    Nu știu de unde ai dat copy/paste la cuvintele alea, dar cred că e vorba de o pagină veche, căci între timp s-au mai schimbat unle chestii. De exemplu, uzul a impus la locație și sensul englezesc de loc. E trecut în ultimul dex. Ar mai fi unele care ar trebui verificate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scrie la inceputul textului de unde am luat"cuvintele alea".

      Ștergere
    2. Da, scuze, am văzut acum. Deci nu o sursă autorizată. :)
      Între timp, am mai verificat un cuvânt: facilitate. Și la ăsta a fost introdus sensul nou, este chiar dat exemplu ”facilități de plată”.

      Ștergere
  5. G.

    Doi ardeleni:
    - Ba Ioane, am auzit ca azi vor fi 42 de grade, la umbra!
    - Dar cine naiba te pune sa stai la umbra!?

    RăspundețiȘtergere
  6. Vasea,ai perfectă dreptate, însă ti-ai dat cu stangu-n dreptu.
    De teama de a nu gresi,tot mai puțini vor fi aceia care se vor încumeta să mai scrie ceva si atunci vei rămâne singurul cronicar.Ti-ai facut-o cu mâna ta !

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, cam toate au intrat in uzul populatiei si cu timpul vor fi si autorizate prin introducerea lor in dictionare, oricum limba noastra se "englezeste"tot mai mult, este in "trend".

    RăspundețiȘtergere
  8. Dobre vecer момчета (ca tot va baturati pe romana- ce aveti bre cu ea?)!

    RăspundețiȘtergere
  9. B.

    - Ce inaltime are nevasta ta?
    - 1,50 m.
    - Ai ales raul cel mai mic.

    RăspundețiȘtergere
  10. B.

    Intuitia este o calitate a femeii care o ajuta sa-si contrazica barbatul inainte ca acesta sa apuce sa deschida gura.

    RăspundețiȘtergere
  11. O portocală optimistă17 sept. 2020, 17:03:00

    Ăstora nu le întocmește nimeni dosar penal pt. zădărnicirea măsurilor de calificare, nu bagă în carantină toată Finlanda și eventual Austria, ălora de la Lyon, PSG, Bayern, etc. nu le întocmește nimeni dosare pt. câte pupicuri pe obrăjori, pe creștet, pe gâtuț și-au tras, pt. câte îmbrățișări matrimoniale au aplicat coechipierilor, pt. câte mânuțe și-au băgat în șorturile adversarilor ? Oricum băbăieți m-ați dezamăgit profund, nu v-ați oferit niciunul să-i completați lotul lui nea Gigi, ori nu vă lasă Nicușor și Găbița, ori v-ați gândit să nu riscați să pierdeți etapa de mâine. Nea Gigi v-ar fi recompensat Piperește, ca pe Planici sau Soiledis. Nu-i nimic, câștigăm și așa.
    Aveți grijă, ocupați-vă din timp, să nu plouă mâine la ora H sau, dacă e nevoie, acoperiți terenul, în caz contrar sunați la testări gratuite și cereți cu Mitică.

    RăspundețiȘtergere
  12. Maine se anunta o vreme ideala pentru fotbal. Mai mult ca sigur se vor incumeta sa vina la teren mai multi veterani care au absentat, fie datorita caldurii excesive, fie ca o reactie anticovid.
    Ar fi minunata o revedere cu oricare dintre ei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Vineri a fost un meci frumos, mult mai linistit ca atmosfera decat altele. Pacat de accidentarea Capitanului. Poate ca a influentat ceva rezultatul dar eu spun astea de teama ca piciorul afectat este recidivist in aceasta speta. Lipsa marelui Capitan Mitica ar priva jocul si atmosfera generala de un "parfum" aparte. Sper sa fie ok si maine sa fie printre noi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Hai sa va spun de ce cred ca jocul meu de vineri a fost "pozitiv" in aparare.
    1. Nu am avut sefi-specialisti langa mine care sa ma bata la cap. Am jucat asa cum am crezut de cuvinta, liber in gandire si fapta.
    2. L-am avut in apropierea mea doar pe tanarul Mihai, cu care m-am inteles si ne-am reglat jocul reciproc incredibil de eficient prin vorbe scurte si . . . frumoase, as zice. El a aparat extraordinar de bine avand interventii la risc sau plasamente nemaipomenite la multe suturi periculoare venite pe poarta.
    Simplu, nu?

    RăspundețiȘtergere
  15. V-am zis că ne calificăm și fără ajutorul vostru, ați pierdut primele din spate ale lui nea Gigi. Vă dați seama cum ar fi fost cu Bronson în poartă, Stelică, Tavi, Paul sau Gaby în apărare, cu Găbiță înlocuitorul lui Moruțan (care era topit) în prelungiri și cu Hercule vârf împins ? Dar voi, tot cu ziua 5.
    Întrebarea e, cine intră acum în carantină, Man, mingea căreia i-a băgat limba în supapă, sau portarul sârb care voia să o ia acasă ?

    RăspundețiȘtergere
  16. B.

    - Ai spus ca o sa ma iubesti pana la sfarsitul lumii!
    - Sfarsitul lunii, iubito, sfarsitul lunii...

    RăspundețiȘtergere