sâmbătă, 13 aprilie 2019

Nevăzut, necunoscut, Tavi...

articol sponsorizat

Se întâmplă rar ca problema cea mare în scrierea unui articol să fie taman titlul acestuia, mai ales atunci când ar trebui să lauzi, dar nu prea mult. Inițial mă gândisem la "După-amiezele unui băiat cu minte", potrivit (și) pentru personajul în cauză, dar oarecum discrimatoriu față de ceilalți.  "Opera de două beri" ar fi putut părea  ușor trivial, "Opera de trei parale" este deja dată, așa că ne-am oprit în registrul enigmistic, cu sau fără legătură și cu prestația eroului principal în teren. Dar să pornim cu începutul.
Operațiunea "Adunarea", nu cea cu aritmetica, CAre îl cam biruie pe bravul Căpitan, ci cu venirea mai devreme la teren a personalului activ a fost mai mult decât o semi-reușită, dat fiind că la 15.30, oră la care de obicei prezența nu atinge nici măcar cvorumul, alegerile erau făcute și meciul pe cale să înceapă. Vicleanul copil de trupă (notă: părerea editurii) a reușit și nu prea să-l îmbrobodească pe junele Ely, distribuțiile fiind:
Leii în toamnă: Virgil, Gaby, Marean, Mitică, Andrei, Găbiță, Vasilică Ciupomoting
Lupii tineri: Nelu, Luci, Răzvan, Bebe, Tavi, Hercule, Bogdan, Ely
După cum lesne se observă, plusuri și minusuri peste tot. Leii îl au pe Găbiță,  sunt mai combinativi, au un vârf bont de meserie și doi fundași centrali deciși și buni în dueluri directe. Lupii au portarul naționalei Under..., doi fundași laterali cu greutate, doi mijlocași fanteziști, plus Ely, care iese din tipare.
Leii debutează în trompă, Andrei trage (totuși moale) în bară, Nelu e ghinionist și-și marchează autogol, Găbiță zburdă pe dreapta, trage la colțul lung, exact în zona în care Ciupo sprijinea bara, autogolgeterul dă se ferească, n-apucă și mingea atinsă de el cu genunchiul se duce în gol. Lupii echilibrează meciul, au ocazii mai multe, dându-i ocazia lui Virgil să se remarce și scorul se stabilizează la 5-3 pentru Lei, moment în care la teren apare Tudorică. Lumea avea diferite păreri (se discutase în prealabil despre transferul lui Luci la Lei, FUNCȚIE DE SCOR (sper că vrea să-și amintească Căpitanul), Tudorică e însă persuasiv și intră în joc, inițial la Lei, apoi în rocadă cu Luci, la campioni.
Evident, terenul începe să se încline, Lupii sunt în suferință și ajung la un handicap de patru goluri. Când se face rocada, încep să apară ceva speranțe, dar palide, mai ales că Hercule se supără pe Ely și nu dorește să mai joace, în ciuda rugăminților coechipierilor și a câtorva adversari. Oricum, meciul părea compromis, iar Leii au câteva ratări în cascadă absolut antologice, în care mingea pur și simplu nu vrea să intre, dar acum intervine și hazardul. Ely înghesuie două goluri, primim unul înapoi, se ajunge la minus2, când are loc momentul crucial: Tavi, pe postul lui din tinerețe de rătăcitor, primește o pasă pe linia de aut, preia așa doar cum el știe, fentează un adversar așa doar cum el poate și marchează cu sete, dintr-un unghi mai mult decât imposibil și sfidând orice regulă a geometriei și a fotbalului, printre bară și bietul Virgil, ieșit câțiva centimetri pe centrare. Câteva minute mai încolo Ely strecoară și el o bobiță, iar cum timpul era pe sfârșite, combatanții obosiți și ÎNTOTDEAUNA egalul supără mult mai puțin decât o înfrângere, un băiat ia inițiativa să oprim ostilitățile. Scorul? Undeva prin zona lui 10-10, mai important este că, la fel ca de fiecare dată, nucleul dur (minus Gaby, de ce oare?) a sărbătorit la iarbă verde și bere rece. Cu atât mai mult ieri, cu cât marele Ciupo, sărbătorindu-și al 62-lea ghiocel adunat în buchetul vieții, a onorat masa. Să fie primit, la mai multe, Maistre!

PS: Tavi, decât două și calde, preferăm trei și reci.

31 de comentarii:

  1. Multumesc si pe aceasta cale colegilor(Nelu, Bebe, Virgil,Tavi,Popica, Mitica, Gabita si in special Motanului pt. ajutorul cu aprovizionarea)care m-au onorat cu prezenta lor la mini-agapa de pe pajiste organizata cu ocazia implinirii a 72 de primaveri!Multumesc Razvane pt. cel de-al 62-lea ghiocel, ar fi fost bine sa fie asa.Regret ca n-au participat si Gaby,Luci, Tudor si Bogdan prezenti la meci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bancul zilei: La frizer
    Într-un mall, un bărbat intră la frizer însoțit de-un băiețel. După ce i se face tratamentul complet – ras, spălat, tuns și manichiură – îl suie pe băiețel pe scaun și-i spune frizerului:





    – Trebuie să-mi cumpăr o cravată. Vin imediat.





    Când vede că a terminat de tuns băiețelul, însă tipul nu se întoarce, frizerul glumește:





    – Se pare că tatăl tău te-a uitat aici. La care băiețelul răspunde:





    – Ăla nu era tatăl meu. Eu mă jucăm aici în față când el m-a luat de mâna și mi-a spus “Haide fiule să ne tundem pe gratis!”

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani Vasea, scuze ca n-am ramas, dar ma astepta sotia, pe o vreme instabila.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani Vasea.Scuze, dar nu am stiut ca e ziua ta.
    Mitica, am ramas dator cu banii pt.teren.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gol magnific in vinclu de la 15 m reusit de Motanu pentru care merita multe, multe felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Așa, hai că am găsit puțin răgaz să comentez unul dintre meciurile cele mai pline de ciudățenii dintre cele jucate vreodată în Agronomie.
    Când am auzit că e ziua lui Vasea, i-am zis că așa se explică evoluția lui, adică a venit ”gustat„ la teren. Între reușite și nereușite, Vasea a reușit să-și egaleze recordul de acum câțiva ani, unul care credeam că va rămâne unic: înălțarea peste transversală a unei mingi pasate la firul ierbii, de la vreo treiej' de centimetri de linia porții!!! Pe bune, aș vrea să-l văd pe Ely, considerat etalon de tehnică, dacă reușește așa ceva!

    Altă ciudățenie a fost că de fiecare dată a performat echipa cu om în minus. După juma' de oră noi aveam două goluri în față, iar pe final adversarii au recuperat vreo 3 goluri cu Hercule pe margine.

    Felul în care l-am integrat pe Tudor, pe rând la ambele echipe, cu om la schimb, poate părea unicat, dar mi-am adus aminte de vremurile când eu și Cătălin îl împărțeam pe Ely câte o repriză, tot cu om la schimb. Mai știți? Erau meciurile alea în care echipa cu Ely lua avans până la pauză, apoi noua echipă a lui Ely recupera în a doua repriză.

    În fine, dacă tot l-a pomenit Motanu pe Bronson cu un autogol întâlnit la tot pasul, ce se poate spune de un autogol cu stop pe piept și reluare din voleu, imparabilă? Autor Tudor, în poarta noastră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumva ciudată a fost și căderea noastră de pe final pusă apoi de Mitică pe seama oboselii (am jucat spre 90 de minute, pe teren împrejmuit, deci fără momentele de respiro cu care ne obișnuiserăm pe terenul din spate). Cert e că ne-am pricopsit cu o grămadă de execuții și decizii greșite, atât în atac, cât și în apărare, iar în poartă, fără a fi vina lui, Virgil începuse să încaseze tot ce era pe poartă! Pe mine mă lovise din senin o durere de burtă din ce în ce mai acută, pe final am tras de mine să nu fug de pe teren. Când conduceam confortabil Mitică începuse să tragă din orice poziție ca să marcheze și el, mare parte din șuturi necadrate, pentru ca atunci când i-am pus-o pe tavă, la un metru și ceva de poartă, să dea o telefonată care n-avea cum să treacă de Bronson.
      Încă un sec pentru Căpitan, ceea ce la 10-10 nu sună prea bine... ;)

      Ștergere
  7. Interesant ce spune Gabita si foarte frumos descrie Motanu in cronica.
    Iata cateva pareri ce vor sa faca oarece legatura intre spusele celor doi.
    Daca omul in minus a insemnat mobilizare si angajament pentru Lei, pentru Lupi a insemnat descatusarea fata de un joc in doi (Ely si Hercule), placut ochiului uneori, in realitate stereotip si previzibil. Iesirea lui Hercule (cu tot respectul si aprecierea pentru un tanar deosebit, care din pacate joaca numai cu vedetele de langa el) a insemnat intrarea in joc si a celorlalti lupi experimentati, adica Bogdan, Razvan si mandel, mai mult spectatori si luptatori de rutina care pe unde apuca. Rezultatul s-a vazut, ambitia si punerea in valoare a celor 3 a condus la rasturnarea unui scor defavorabil net. Evident Ely si Tudor au tras dupa ei tot timpul echipa, dar la finalizare a fost altceva, a fost devastator pentru adversarii. Gol magnific pentru motan (cu modestie, pasa i-a venit de la mandel), apoi golul naucitor, nepamantean al lui mandel, datorita imposibilitatii stiintei actuale sa explice cum s-au intamplat faptele in acele cateva secunde magice ale exeutiei, a doi aparatori (altfel foarte buni amandoi)+sutul (ole-ola-ha-ha!) si nu in ultimul rand interceptia sclipitoare a lui Ely, cand abia se mai tinea pe picioare dupa efortul depus, gol ce a insemnat si nivelarea rezultatului. Norocul leilor (usor devalorizati pe final) a fost lupul-motan care a dat stingerea la un scor de 10-10, altfel . . .

    RăspundețiȘtergere
  8. Sponsor oficial , catre Motanu :14 apr. 2019, 21:40:00

    Pentru doua beri, meritate cu prisosinta, a treia e gratis! Ole!

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari leului Sile care desi ne-a dat si bobite si bere, nu ne-a devorat prea tare pe teren, etalandu-si tehnica stralucitaore printr-o ”ratare” cum numai un supertalent poate sa o faca.
    Felicitari si celui mai reputat Bebe din Agronomie, a carui prestatie exemplara i-a adus distinctia suprema pentru un aparator, ”Nasul lui Gabita - cu spade” !

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce bătălie și-a luat PSG în ultima etapă! Pe Juve și Barcelona le înțeleg că se menajează, dar PSG...

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi pare cu regret ca l-am dezamagit pe Gabita chiar de ziua mea(de fapt a doua zi).
    Sa nu creada cineva ca am ratat intentionat, dar sa nu cadem in cealalta extrema si s-o consideram un capat de tara, doar venim la fotbal sa ne destindem, chiar sa ne distram si ratarea ne-a dat prilejul.
    La acea faza mingea mi-a venit/am lovit-o chiar in/cu bombeul incaltarii, luind o traiectorie ciudata pe care nici eu n-am inteles-o. Asta e,dar recordul la ratari nu-mi apartine, chiar saptamana trecuta am vazut o ratare chiar de pe linia portii si asta in fotbalul mare. Recordurile,atat in sens pozitiv cat si negativ sunt facute pentru a fi depasite.

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai sa mai si radem!
    Un cersetor statea zilnic cu o palarie in mana langa o biserica, dar intr-o zi vine cu doua palarii.

    Un domn se apropie de el si-l intreaba:

    - Nu va suparati, de ce aveti doua palarii?

    Cersetorul raspunde:

    - Adevarul este ca mi-a mers atat de bine in ultimul timp, incat m-am hotarat sa-mi deschid o sucursala.

    RăspundețiȘtergere
  13. Vasea, n-ai înțeles, eu te-am lăudat! :) Ai reușit ceva ce eu nu cred că aș reuși și aș vrea să văd dacă ar reuși Ely.

    În povestea asta e și un alt paradox. În timp ce veteranii se lamentează că aștia noi joacă numai între ei, ultimul fiind Tavi (vezi mai sus), mie mi se reproșează că exagerez cu pasele! Numai în meciul ăsta Mitică mi-a strigat de câteva ori ”nu-i mai da, dă-o tu”! Cum o fi mai bine?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai linistit, Gabita, ca am inteles!Te sfatuiesc sa nu incerci ca s-ar putea sa reusesti.
      Referitor la paradox, e bine sa fie un echilibru intre cele doua,eventual plusezi in partea care vezi ca-ti functioneaza in ziua respectiva, dar asa cum se zice, calea de mijloc e cea mai sigura.

      Ștergere
  14. Vai de capul astora de la fcsb.Acu cativa ani ii eliminau pe Ajax,acum olandezii sint departe in Liga Campionilor si ei o freaca tot cu alde Chiajna si Voluntari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Steaua e numai una17 apr. 2019, 14:58:00

      Cred ca ne confunzi cu Dinamo, asa ca mai bine ai grija de ai tai.

      Ștergere
  15. Bancul zilei!
    Proaspat casatorita, tanara sotie se plange sotului:

    - M-am saturat! Eu fac mancare, eu spal, eu calc, eu fac curat in casa! De parca as fi o Cenusareasa!

    Sotul:

    - Ei, vezi draga mea! Nu ti-am zis eu ca o sa iti ofer o viata ca in povesti?

    RăspundețiȘtergere
  16. Voua va place Var-ul si Cimentul?Nici mie!

    RăspundețiȘtergere
  17. Baieti, miine ne vedem la ora 15. sa putem juca in balon ca ploua.AM vorbit cu Ionut,veniti la timp

    RăspundețiȘtergere
  18. Daca cronica nu apare, macar sa va delectez cu un BANC!

    Un tip bate la poarta unei case! Un caine se ridica in 2 picioare si-i spune:

    - Stapanul nu e casa!

    Tipul lesina de spaima. Cand isi revine, il intreaba pe caine:

    - Pai, daca esti caine, de ce nu latri?

    - N-am vrut sa va sperii!

    RăspundețiȘtergere
  19. Dacă îmi garantati ca nu apare cronica,va spun bancuri pana la ziuă.

    RăspundețiȘtergere
  20. Îi așteptăm pe Tavi, Mitică sau chiar pe eroul etapei, Bogdan!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asteptati, asteptati, ca oricum e in van!

      Ștergere
    2. În definitiv, trebuiau forțate o dată lucrurile, am rămas doar câțiva pe baricade. Tavi l-a luat pe NU în brațe și nu-i mai dă drumul, nu mai are timp să scrie nici măcar o dată pe an!

      Ștergere
    3. Cu regret Gabita, ultima cronica imi apartine prin sponsorizare reala (se vede si din titlu). Adica, daca nu pot efectiv, am gasit alta solutie, deci imi pasa.Asa ca . . .lasa-ma din vizor si pune mana la scris, Vasea te-a scutit de un rand, plus ca esti invingator de etapa. Hai, la treaba, lumea asteapta!
      PS- Sugestie: mergi si tu solutia mea!

      Ștergere
    4. Mersi, mersi Găbiţă, dar nu uita zicala "cine zice ăla e", tu ai fost hero, eu doar o pală de ecou, bagă şi tu ceva scurt cu Pusycat against Hotdogs, nice game, shame score, 6-6, una, două, trei şi-a patra, linie, marţi, partidă, lucky number sliven.

      Ștergere
  21. Chiar daca nu prea-i convine anonimului de Popica, va mai delectez cu un banc.

    Trei betivani stateau intr-un bar dintr-o gara. Trenul suna de plecare. Unul din ei zice:

    -Mai avem timp de un rand.

    Mai comanda ei un rand si pana sa-si dea seama, trenul porneste. Cei trei fug dupa el. Primul se agata si il ajuta si pe al doilea sa se urce. Al treilea se opreste, isi trage rasuflarea si incepe sa rada in hohote. Un om care trecea pe acolo il intreaba:

    -De ce razi, omule? Urmatorul tren e abia la 4!

    La care omul raspunde:

    - Pai aia doi care s-au urcat in tren au venit sa ma conduca la gara!

    RăspundețiȘtergere
  22. 2 blonde in discutie despre astronomie:
    - Draga, zice una, astia au fost pe luna, vor pe marte, eu ma duc pe soare.
    - Cum tu , draga, vrei sa mori in flacari, n-ai vazut ce arde soarele?
    - Taci tu, nu fi proasta, ca ma duc intr-o noapte de iarna!

    RăspundețiȘtergere