sâmbătă, 11 iunie 2011

Acei minunaţi pelicani şi naivităţile lor înduioşătoare

Pur şi simplu, nu îmi vine să cred. O echipă într-atât de bună şi omogenă, cu individualităţi de marcă (cel puţin o dată pe lună in anii bisecţi), cu un regim de pregătire spartan şi cu o disciplină în joc exemplară să fie pentru a nu ştiu câta oară învinsă pe nedrept de o cireadă de pinguini gălăgioşi, obraznici şi cu tupeu.

Simpla enumerare de nume pelicane impune respect: Virgil, poate cel mai altruist si versatil jucător al generaţiei sale, cu travaliu imens şi joc la recuperare aproape fără reproş, Paulică Monstrul, fundaşul de fier, spaima tuturor atacanţilor centrali, capabil sa-şi scoată toţi adversarii de pe traiectorie direct pe tarla, Sudoru, cel mai bun autodribleur de picior drept cu halba în mâna stângă şi cu ţigara (evident, marca Milog) în dreapta, metronomul Traian, fercheşul Tudorică, campion la regulamente-viteză, secţiunea "acordarea de avantaje in jocul de fotbal", maratonistul Lenevilă, fuleu, dribling în cascadă, deposedări, pase englezeşti, mai puţin talentatul Cristi, care a prins echipa mai mult din cauza accidentării unui alt băiat venit pe pile, Cătălin (căruia îi dorim numai şi numai de bine şi să cunoască cât mai multe fete în timpul liber avut acum la dispoziţie) şi, mai presus de tot şi de toate, născut, crescut (şi cam trecut...) sub zodia talentului, inegalabilul, clarvăzătorul semiobscur, Mafalda din teren, geniul semipustiu, antrenorul-jucător de babaroase ruginite, Măria-Sa Popicu Marţafoiu al primulea (şi ultimul, sperăm), incontestabila vedetă a echipei şi creierul ei cel (mai) mic.

Scriem aceste modeste rânduri aproape la cald, încă sub impresia deosebitei consideraţii ce ni s-a acordat, aceea de a îngroşa rândurile vajnicilor pelicani într-una din confruntările epice cu hoarda de pinguini barbari. Scorul contează mai puţin spre deloc, importantă este onoarea, un cuvânt la care pinguinii n-au ajuns încă nici măcar la a doua literă.

PS: Uitasem de a doua mare vedetă pelicană, Sile Trăhănel, atacant de (mare) meserie, fugit prin vecini după zaibăr la proţap şi miere de trântor, dar care se va realipi cât de curând la patria-mamă.

PS2: Păreri diferite şi nu prea printre cei cinci cititori fideli ai articolelor de pe print. Mie (încep aşa din modestie...) nu-mi displac, maică-mea mă caută mai mult la gramatică şi se întreabă cum de scriu despre fotbal când eu nu mă uit la meciuri, Găbiţă de voie-de nevoie le mai rasfoieşte şi deocamdată e tăcut, există însă şi doi domni care sunt mai mult pro-contra. Unul dintre ei a şi scris redacţiei, al doilea caută hârtie şi se pregăteşte. Îi urez multă sănătate şi vigoare-n pix, dar de bine despre Ferguson voi scrie când va ieşi la pensie. Nu el, soacră-mea...

92 de comentarii:

  1. Motanu, narcisist ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  2. A zis mami ca nu ma mai lasa sa ma joc cu voi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi ce să spun când cronicile tale sunt pretext pentru exersarea alegoriilor?! Trebuie să te ajute publicul să treci strada, poate chiar clasa. Scorul n-o fi el important pentru tine, fiindcă a luat amploare când te-ai mutat la adversari, nu-i aşa? :) A fost 5-2, scor deschis de Vasea şi închis de Stelică, între ele fiind plasate cele 3 ale mele, dintre care două formalităţi în urma unor pase de la... Mitică! S-a întors lumea cu dosu-n sus!
    Golurile pelicanilor le las pe seama lui Tavi, ca şi echipele, tot ce pot să spun e că un sfert de oră cât am stat în poartă n-am fost deranjat aproape deloc. Drept e că nici la poarta cealaltă nu prea s-a legat nimic, a fost doar o pasă a lui Gabi peste toată apărarea, Mitică a reluat din cădere pe lângă poartă cu un splendid semiluft. Încep să mă îndoiesc de ce ziceam săptămâna trecută, că pelicanii o fură sigur şi fără aportul meu, pentru că eu îl luasem în calcul şi pe Gică în atac. Altfel, cu echipele de vineri, sunt şanse de un 0-0, un 1-1. Cu mai mult de-atât nu-i creditez, deja s-a creat "complexul Mitică", ce mai contează pe cine (nu) are în echipă! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @un chibit: ciorapii la control, va rugam!
    @pushtiu: da' mami te lasa cu fetele?
    @gabita: cred ca nici n-ar trebui sa am dialog cu cei pierduti in meandrele concretului prozaic. pe viitor, o sa-ti las programare la secretara.

    RăspundețiȘtergere
  5. uitasem. sa te prezinti cu flori la doamna, ai sanse sa intri mai repede in audienta.

    RăspundețiȘtergere
  6. @RAZVAN: Mai lasa-l pe "Sile Trahanel" si mai usor cu zaibarel!(e valabil pentru amandoi), iar cu "realipitu" nu te grabi...

    RăspundețiȘtergere
  7. Consecventa chibitului las de a-si pastra anonimatul continua.
    Vitejia cu fuga.
    Brazda van ai descris echipa papagalicana mai ceva ca pe
    cea a Barcii (sic) cea ce recunosc ca ne avantajeaza pe noi
    ,pe moment, niste pinguinasi mici si dragalasi care deocam-
    data bat tot, inclusiv covoare, sa vedem ce vom face cand
    va fi in concediu Gabita Inger si Demon-ul nostru. O sa avem
    probleme majore la nivel de echipa, mai ales ca in iulie o sa
    concediez de odihna si eu. Iti dai seama ce absente insur-
    montabile, mai ales a mea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Rectificare o sa ma concediez si eu

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am subiecte comune de conversatie cu motanii de la ceapeu desi descrierea lui Vasea chiar mi-a placut. Puteti sa-l luati si pe molusca de Tavi si daca vine la noi doar Stelica va facem cu spatele cu conditia sa joace si Mitica la voi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Magulitoare aprecierile la adresa lui Mitikcare
    este perla noastra neagra. Nu va luati de el ca nu stiti ce zace in domnaia sa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi cer scuze, dar o să fac o excepţie de la modul obişnuit de a comenta. Rândurile ce urmează sunt mai numeroase şi reprezintă punctul meu de vedere într-o anumită chestiune. Evident având la bază tot fotbalul. Sper să nu plictisesc.
    Aşadar am citit articolului scris de motanel pe...printer (jocuri logice.astăzi...). Textul mi s-a părut remarcabil dpv al realizării. După parcurgerea lui si asociind temele cu subiectele tratate în articolele anterioare, reiese fară dubiu ca autorul (termen academic, nu?) este un fan al extratereştrilor catalani (are şi motive-cum de altfel am şi eu) şi, mai mult, un fel de cronicar de curte al acestora. Fără dubii, Barca este în momentul de faţă, cea mai bună echipă din lume şi poate cea mai bună din toate timpurile. Motivele sportive, “vinovate” de această situaţie, sunt punctate excelent în articol. Dar cele extrasportive, care sunt? În primul rand cred că este miracolul apariţiei în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă geografică, a unei generaţii de tineri geniali, serioşi şi modeşti, care au îmbinat talentul cu munca, în pe fondul tradiţiei fotbalului spectacol care s-a jucat întotdeauna la Barcelona. La fel antrenorul, care e despărţit doar de o generaţie de elevii lui. Iată, acesta este alt motiv, descendenţa şi mentalitatea comune jucătorilor şi antrenorului. Şi, pentru ca totul să fie ca în romane, vestiţilor "muşchetari", formaţi şi înregimentaţi la Barca, li s-a alăturat d’Artagnan (Messi), venit de pe alte meleaguri, dar cu acelaşi sânge latin în vână, care este cel puţin la nivelul lor de performanţă. Forţa Barcei stă în unitatea acestui conglomerat de factori şi mentalităţi. Nu cred că luaţi separat , aceşti magnifici vor mai fi la fel de strălucitori. Poate în timp, se va ajunge şi aici, dar ce mai contează.
    Pe de altă parte, Mourinho este, în opinia mea, numit pe drept “the special one”. El este un formator de echipe de top, destinate să facă performanţă pe bază de metodă şi ştiinţă aplicată duse până la extrem. A demonstrat-o cu Porto, cu Chelsea, cu Real anul acesta când, cum-necum, a suflat Barcei o cupă, dar mai ales cu Inter, cu care a triumfat în toate competiţiile la care a participat. Ştiu că motănelul face alergie când îşi aminteşte de acele confruntări cu Barca. Dar este o realitate. Inter a învins Barca ! Nu prin spectacol şi virtuozitate, ci prin dăruire totală pe fondul unui joc colectiv, tacticizat până la limita suportabilului, dus la perfecţiune în această formă. Nu este la îndemâna oricui să câştige astfel. Numai apărîndu-se la sacrificiu şi contraatacând necruţător putea să bată echipa de vis. Ca peste tot, la acest nivel, victoria este finalitatea întrecerii. A subordonat totul acestui scop şi a reuşit. A încercat ceva asemănător şi dl Ferguson în recent încheiata finală de CL. Ce a ieşit, am văzut cu toţii. Mourinho este cealaltă faţă a valorii şi succesului. De aceea, ori de câte ori se vor confrunta Barca cu “The special one” spectacolul şi audienţa vor fi planetare.
    Ce vreau să spun este că ar fi poate în folosul motănelului să fie mai permisiv faţă celălalte forme ale valorilor fotbalistice. Mă refer în primul rand la antrenori . Îl includ aici desigur şi pe Ferguson, care de zeci de ani îşi face meseria fără cusur. În plus, după ce a pierdut cu MemU finala şi fiind cu orgoliul de britanic rănit, a avut totuşi puterea să declare cu fair-play ceea ce a declarat despre Barca. Să te foloseşti de spusele lui după care să-l ironizezi, nu prea este elegant, de bonton, ca să zic aşa.

    Despre comentarii referitoare la cronică în ediţia următoare a comentariilor făcute din redacţia pelicană.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am sa fac un alt gen de comentariu, ceva mai extins. Este un punct de vedere, cronicăresc, referitor la o chestiune mai veche, evident tot din lumea fotbalului şi pentru care cred că a venit momentul să-l exprim. Sper să nu plictisesc.

    Aşadar, am citit articolul motanelului, cel de pe…printer (jocuri logice.astăzi…). Cred că este remarcabil ca realizare. Asociind temele şi subiectele tratate în articolele anterioare, scrise tot de el, reiese fară dubiu ca autorul (termen academic, cum altfel?) este un fan al extratereştrilor catalani (are şi motive) şi, mai mult, un fel de cronicar de curte al acestora. Fără dubii, Barca este în momentul de faţă, cea mai bună echipă din lume şi poate cea mai bună din toate timpurile. Motivele sportive, “vinovate” de această situaţie, sunt punctate excelent în articol. Dar cele extrasportive, care sunt? În primul rand cred că este miracolul apariţiei în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă geografică, a unei generaţii de tineri geniali, serioşi şi modeşti, care au îmbinat talentul şi munca cu spiritul şi tradiţia fotbalului spectacol care au făcut întotdeauna casă bună la Barcelona. La fel antrenorul, catalan şi el, fost jucător de marcă al Barcei, despărţit doar de o generaţie de elevii lui. Acesta este alt motiv capital, descendenţa şi mentalitatea comune jucătorilor şi antrenorului. Şi, pentru ca totul să fie ca în romane, întâmplarea a făcut ca vestiţilor “muşchetari” formaţi şi înregimentaţi la echipă, să li se alăture d’Artagnan (Messi), venit de pe alte meleaguri, dar cu acelaşi sânge latin în vână, care prin tot ce arată, dovedeşte că este cel puţin la nivelul de performanţă al indigenilor şi , de ce nu , s-ar putea proba cât de curând, că este cel mai bun jucător de pretutindeni şi din totdeauna. Forţa Barcei stă în unitatea acestui conglomerate de valori şi mentalităţi. Nu cred că antrenând în altă parte, sau jucând separat , aceşti magnifici vor fi la fel de strălucitori. Poate în timp, se va ajunge şi aici, dar ce mai contează. Calitatea şi eficienţa jocului, dar mai ales frumuseţea lui, sunt realizări ale întregii echipe, în interiorul căreia cele trei , patru vedete absolute formează grupul de regizori ai spectacolului total.

    %

    RăspundețiȘtergere
  13. Continuare....

    Pe de altă parte, Mourinho este, în opinia mea, numit pe drept “the special one”. El este un formator de echipe de top, destinate să facă performanţă pe bază de metodă şi ştiinţă aplicată duse aproape de extrem. A demonstrat-o cu Porto, cu Chelsea, cu Real anul acesta când, cum-necum, a suflat Barcei o cupă, dar mai ales cu Inter, cu care a triumfat în toate competiţiile în care a participat. Ştiu că motănelul face alergie când îşi aminteşte de acele confruntări cu Barca. Dar este o realitate. Inter a învins Barca, Barca având aceeaşi componenţă cu cea actuală! Succesul a fost obţinut nu prin spectacol şi virtuozitate, ci prin dăruire totală, pe fondul unui joc colectiv, tacticizat până la limita suportabilului şi dus la perfecţiune în această formă. Nu este la îndemâna oricui să câştige astfel. Numai apărîndu-se la sacrificiu şi contraatacând necruţător putea să bată echipa de vis. La aşa adversar, numai abordarea pragmatică putea să-i ofere şanse de a evita postura de victimă sigură. Până la urmă, la acest nivel, victoria este ţinta finală. El a subordonat totul acestui scop şi a reuşit. A încercat ceva asemănător şi dl Ferguson în recent încheiata finală de CL. Ce a ieşit, am văzut cu toţii. Aşadar, Mourinho este cealaltă faţă a valorii şi succesului. De aceea, ori de câte ori se vor confrunta Barca cu “The special one” spectacolul şi audienţa vor fi planetare.
    De fapt vreau să spun este că ar fi poate în folosul motănelului să fie mai permisiv faţă celălalte forme ale valorilor fotbalistice. Mă refer în primul rand la antrenori . Îl includ aici desigur şi pe Ferguson, care de zeci de ani îşi face meseria fără cusur, la un nivel extraordinar, el având de-a face cu fel de fel de vedete, mult mai dificile decât cele de la Barca, venite de pe toate meridianele şi pe care, dacă au rămas la echipă, le-a făcut să dea tot ceea ce au avut ele mai bun. În plus, după ce a pierdut finala cu MemU, cu orgoliul bătrânului lup de mare rănit , a avut totuşi puterea să declare, cu atâta fair-play, că Barca este ceea ce este cu adevărat. Să te foloseşti de spusele lui după care să-l ironizezi, nu prea este de bonton.

    Despre comentarii referitoare la cronică meciului de vineri, în ediţia următoare a comentariilor făcute din redacţia pelicană.

    Ps. Am separat textul in două datorita numărului limitat de caractere permis pentru un comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am sa fac un alt gen de comentariu, ceva mai extins. Este un punct de vedere, cronicăresc, referitor la o chestiune mai veche, evident tot din lumea fotbalului şi pentru care cred că a venit momentul să-l exprim. Sper să nu plictisesc.

    Aşadar, am citit articolul motanelului, cel de pe…printer (jocuri logice.astăzi…). Cred că este remarcabil ca realizare. Asociind temele şi subiectele tratate în articolele anterioare, scrise tot de el, reiese fară dubiu ca autorul (termen academic, cum altfel?) este un fan al extratereştrilor catalani (are şi motive) şi, mai mult, un fel de cronicar de curte al acestora. Fără dubii, Barca este în momentul de faţă, cea mai bună echipă din lume şi poate cea mai bună din toate timpurile. Motivele sportive, “vinovate” de această situaţie, sunt punctate excelent în articol. Dar cele extrasportive, care sunt? În primul rand cred că este miracolul apariţiei în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă geografică, a unei generaţii de tineri geniali, serioşi şi modeşti, care au îmbinat talentul şi munca cu spiritul şi tradiţia fotbalului spectacol care au făcut întotdeauna casă bună la Barcelona. La fel antrenorul, catalan şi el, fost jucător de marcă al Barcei, despărţit doar de o generaţie de elevii lui. Acesta este alt motiv capital, descendenţa şi mentalitatea comune jucătorilor şi antrenorului. Şi, pentru ca totul să fie ca în romane, întâmplarea a făcut ca vestiţilor “muşchetari” formaţi şi înregimentaţi la echipă, să li se alăture d’Artagnan (Messi), venit de pe alte meleaguri, dar cu acelaşi sânge latin în vână, care prin tot ce arată, dovedeşte că este cel puţin la nivelul de performanţă al indigenilor şi , de ce nu , s-ar putea proba cât de curând, că este cel mai bun jucător de pretutindeni şi din totdeauna. Forţa Barcei stă în unitatea acestui conglomerate de valori şi mentalităţi. Nu cred că antrenând în altă parte, sau jucând separat , aceşti magnifici vor fi la fel de strălucitori. Poate în timp, se va ajunge şi aici, dar ce mai contează. Calitatea şi eficienţa jocului, dar mai ales frumuseţea lui, sunt realizări ale întregii echipe, în interiorul căreia cele trei , patru vedete absolute formează grupul de regizori ai spectacolului total.
    . . . . . . % . . . . .

    RăspundețiȘtergere
  15. . . . . continuare . . . .

    Pe de altă parte, Mourinho este, în opinia mea, numit pe drept “the special one”. El este un formator de echipe de top, destinate să facă performanţă pe bază de metodă şi ştiinţă aplicată duse aproape de extrem. A demonstrat-o cu Porto, cu Chelsea, cu Real anul acesta când, cum-necum, a suflat Barcei o cupă, dar mai ales cu Inter, cu care a triumfat în toate competiţiile în care a participat. Ştiu că motănelul face alergie când îşi aminteşte de acele confruntări cu Barca. Dar este o realitate. Inter a învins Barca, Barca având aceeaşi componenţă cu cea actuală! Succesul a fost obţinut nu prin spectacol şi virtuozitate, ci prin dăruire totală, pe fondul unui joc colectiv, tacticizat până la limita suportabilului şi dus la perfecţiune în această formă. Nu este la îndemâna oricui să câştige astfel. Numai apărîndu-se la sacrificiu şi contraatacând necruţător putea să bată echipa de vis. La aşa adversar, numai abordarea pragmatică putea să-i ofere şanse de a evita postura de victimă sigură. Până la urmă, la acest nivel, victoria este ţinta finală. El a subordonat totul acestui scop şi a reuşit. A încercat ceva asemănător şi dl Ferguson în recent încheiata finală de CL. Ce a ieşit, am văzut cu toţii. Aşadar, Mourinho este cealaltă faţă a valorii şi succesului. De aceea, ori de câte ori se vor confrunta Barca cu “The special one” spectacolul şi audienţa vor fi planetare.
    De fapt vreau să spun este că ar fi poate în folosul motănelului să fie mai permisiv faţă celălalte forme ale valorilor fotbalistice. Mă refer în primul rand la antrenori . Îl includ aici desigur şi pe Ferguson, care de zeci de ani îşi face meseria fără cusur, la un nivel extraordinar, el având de-a face cu fel de fel de vedete, mult mai dificile decât cele de la Barca, venite de pe toate meridianele şi pe care, dacă au rămas la echipă, le-a făcut să dea tot ceea ce au avut ele mai bun. În plus, după ce a pierdut finala cu MemU, cu orgoliul bătrânului lup de mare rănit , a avut totuşi puterea să declare, cu atâta fair-play, că Barca este ceea ce este cu adevărat. Să te foloseşti de spusele lui după care să-l ironizezi, nu prea este de bonton.

    Despre comentarii referitoare la cronică meciului de vineri, în ediţia următoare a comentariilor făcute din redacţia pelicană.

    PS. Am rupt textul în două datorită numărului limitat de caractere permis pentru un comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am sa fac un alt gen de comentariu, ceva mai extins. Este un punct de vedere, cronicăresc, referitor la o chestiune mai veche, evident tot din lumea fotbalului şi pentru care cred că a venit momentul să-l exprim. Sper să nu plictisesc.

    Aşadar, am citit articolul motanelului, cel de pe…printer (jocuri logice.astăzi…). Cred că este remarcabil ca realizare. Asociind temele şi subiectele tratate în articolele anterioare, scrise tot de el, reiese fară dubiu ca autorul (termen academic, cum altfel?) este un fan al extratereştrilor catalani (are şi motive) şi, mai mult, un fel de cronicar de curte al acestora. Fără dubii, Barca este în momentul de faţă, cea mai bună echipă din lume şi poate cea mai bună din toate timpurile. Motivele sportive, “vinovate” de această situaţie, sunt punctate excelent în articol. Dar cele extrasportive, care sunt? În primul rand cred că este miracolul apariţiei în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă geografică, a unei generaţii de tineri geniali, serioşi şi modeşti, care au îmbinat talentul şi munca cu spiritul şi tradiţia fotbalului spectacol care au făcut întotdeauna casă bună la Barcelona.
    . . . . . . . % . . . . .

    RăspundețiȘtergere
  17. Am sa fac un alt gen de comentariu, ceva mai extins. Este un punct de vedere, cronicăresc, referitor la o chestiune mai veche, evident tot din lumea fotbalului şi pentru care cred că a venit momentul să-l exprim. Sper să nu plictisesc.
    Aşadar, am citit articolul motanelului, cel de pe…printer (jocuri logice.astăzi…). Cred că este remarcabil ca realizare. Asociind temele şi subiectele tratate în articolele anterioare, scrise tot de el, reiese fară dubiu ca autorul (termen academic, cum altfel?) este un fan al extratereştrilor catalani (are şi motive) şi, mai mult, un fel de cronicar de curte al acestora. Fără dubii, Barca este în momentul de faţă, cea mai bună echipă din lume şi poate cea mai bună din toate timpurile. Motivele sportive, “vinovate” de această situaţie, sunt punctate excelent în articol. Dar cele extrasportive, care sunt? În primul rand cred că este miracolul apariţiei în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă geografică, a unei generaţii de tineri geniali, serioşi şi modeşti, care au îmbinat talentul şi munca cu spiritul şi tradiţia fotbalului spectacol care au făcut întotdeauna casă bună la Barcelona.

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi cer scuze dar am probleme cu numarul de caractere admis intr-un comentariu. Dupa ce mi-a afisat ca a fost publicata prima parte constat contrariu. Nu fiti emotionati, continui sa feliz textul.

    RăspundețiȘtergere
  19. Capitolul - 1

    Am sa fac un alt gen de comentariu, ceva mai extins. Este un punct de vedere, cronicăresc, referitor la o chestiune mai veche, evident tot din lumea fotbalului şi pentru care cred că a venit momentul să-l exprim. Sper să nu plictisesc.
    Aşadar, am citit articolul motanelului, cel de pe…printer (jocuri logice.astăzi…). Cred că este remarcabil ca realizare. Asociind temele şi subiectele tratate în articolele anterioare, scrise tot de el, reiese fară dubiu ca autorul (termen academic, cum altfel?) este un fan al extratereştrilor catalani (are şi motive) şi, mai mult, un fel de cronicar de curte al acestora. Fără dubii, Barca este în momentul de faţă, cea mai bună echipă din lume şi poate cea mai bună din toate timpurile.

    RăspundețiȘtergere
  20. Capitolul - 2

    Motivele sportive, “vinovate” de această situaţie, sunt punctate excelent în articol. Dar cele extrasportive, care sunt? În primul rand cred că este miracolul apariţiei în acelaşi timp şi în aceeaşi zonă geografică, a unei generaţii de tineri geniali, serioşi şi modeşti, care au îmbinat talentul şi munca cu spiritul şi tradiţia fotbalului spectacol care au făcut întotdeauna casă bună la Barcelona.

    RăspundețiȘtergere
  21. Capitolul - 3

    La fel antrenorul, catalan şi el, fost jucător de marcă al Barcei, despărţit doar de o generaţie de elevii lui. Acesta este alt motiv capital, descendenţa şi mentalitatea comune jucătorilor şi antrenorului. Şi, pentru ca totul să fie ca în romane, întâmplarea a făcut ca vestiţilor “muşchetari” formaţi şi înregimentaţi la echipă, să li se alăture d’Artagnan (Messi), venit de pe alte meleaguri, dar cu acelaşi sânge latin în vână, care prin tot ce arată, dovedeşte că este cel puţin la nivelul de performanţă al indigenilor şi , de ce nu , s-ar putea proba cât de curând, că este cel mai bun jucător de pretutindeni şi din totdeauna. Forţa Barcei stă în unitatea acestui conglomerate de valori şi mentalităţi. Nu cred că antrenând în altă parte, sau jucând separat , aceşti magnifici vor fi la fel de strălucitori. Poate în timp, se va ajunge şi aici, dar ce mai contează. Calitatea şi eficienţa jocului, dar mai ales frumuseţea lui, sunt realizări ale întregii echipe, în interiorul căreia cele trei , patru vedete absolute formează grupul de regizori ai spectacolului total.

    RăspundețiȘtergere
  22. Capitolul - 4

    Pe de altă parte, Mourinho este, în opinia mea, numit pe drept “the special one”. El este un formator de echipe de top, destinate să facă performanţă pe bază de metodă şi ştiinţă aplicată duse aproape de extrem. A demonstrat-o cu Porto, cu Chelsea, cu Real anul acesta când, cum-necum, a suflat Barcei o cupă, dar mai ales cu Inter, cu care a triumfat în toate competiţiile în care a participat. Ştiu că motănelul face alergie când îşi aminteşte de acele confruntări cu Barca. Dar este o realitate. Inter a învins Barca, Barca având aceeaşi componenţă cu cea actuală! Succesul a fost obţinut nu prin spectacol şi virtuozitate, ci prin dăruire totală, pe fondul unui joc colectiv, tacticizat până la limita suportabilului şi dus în această formă la perfecţiune.

    RăspundețiȘtergere
  23. Capitolul - 5

    Nu este la îndemâna oricui să câştige astfel. Numai apărîndu-se la sacrificiu şi contraatacând necruţător putea să bată echipa de vis. La aşa adversar, numai abordarea pragmatică putea să-i ofere şanse de a evita postura de victimă sigură. Până la urmă, la acest nivel, victoria este ţinta finală. El a subordonat totul acestui scop şi a reuşit. A încercat ceva asemănător şi dl Ferguson în recent încheiata finală de CL. Ce a ieşit, am văzut cu toţii. Aşadar, Mourinho este cealaltă faţă a valorii şi succesului. De aceea, ori de câte ori se vor confrunta Barca cu “The special one” spectacolul şi audienţa vor fi planetare.

    RăspundețiȘtergere
  24. Capitolul - 6 (... şi ultimul )

    De fapt vreau să spun este că ar fi poate în folosul motănelului să fie mai permisiv faţă celălalte forme ale valorilor fotbalistice. Mă refer în primul rand la antrenori . Îl includ aici desigur şi pe Ferguson, care de zeci de ani îşi face meseria fără cusur, la un nivel extraordinar, el având de-a face cu fel de fel de vedete, mult mai dificile decât cele de la Barca, venite de pe toate meridianele şi pe care, dacă au rămas la echipă, le-a făcut să dea tot ceea ce au avut ele mai bun. În plus, după ce a pierdut finala cu MemU, cu orgoliul bătrânului lup de mare rănit , a avut totuşi puterea să declare, cu atâta fair-play, că Barca este ceea ce este cu adevărat. Să te foloseşti de spusele lui după care să-l ironizezi, nu prea este de bonton.

    Despre diverse aspecte referitoare la cronică meciului de vineri, şi nu numai, în ediţiile următoare ale comentariilor făcute din redacţia pelicană.

    RăspundețiȘtergere
  25. Nici Balzac n-a scris atit cit tine!

    RăspundețiȘtergere
  26. Bai P, toate bune, dar textul ai reusit să-l citeşti până la capăt?

    RăspundețiȘtergere
  27. Tavi, ar fi bine să ştergi primele două mesaje, alea identice, că mai mult derutează.

    RăspundețiȘtergere
  28. ia uite, nene, audienta crescuta cu 20%! si eu credeam ca folositi hartia doar pentru impachetat salamul...

    RăspundețiȘtergere
  29. @tavi: revin mai incolo cu un raspuns mai serios. am probleme cu netul.
    @vasea: cum o tipa draguta se cupleaza cu una ceva mai boccie pentru a iesi in evidenta, asa fac si fotbalistii, fie ei amatori. capisci?
    @P: balzac? de la bordeaux sau de la lyon?

    RăspundețiȘtergere
  30. Gabita, ma ajuti cu stersul? La comentarii, nu reusesc sa-i dau de capat si mi-e teama sa nu fac vreo prostie. Merci.

    RăspundețiȘtergere
  31. Domnule Tavi, nu il mai lasati pe motanu sa bata campii si scrieti dvs. cronica.

    RăspundețiȘtergere
  32. Motanu face prea bine ce face. Esti intolerant Chibitule, avea dreptate Gabita.

    RăspundețiȘtergere
  33. OK Tavi, le-am şters eu. Dar măcar cu echipele poţi să-l completezi pe Motan?

    RăspundețiȘtergere
  34. Mai Razvane mai, bati saua sa priceapa...! Mai pisicherule!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. la talentul şi pregatirea mea am ajuns să fiu portar de noapte. singura consolare e că se pare că voi fi în tură cu Mitică.

    RăspundețiȘtergere
  36. Era momentul să-i evaluăm potenţialul lui Mitică pe sintetic! ;)

    RăspundețiȘtergere
  37. Potential zero, ca nu e incarcat!

    RăspundețiȘtergere
  38. Razvane macar esti portar de noapte la un bar de zi?

    RăspundețiȘtergere
  39. Ati fost destructurati, demantelati, denominalizati, dezradacinati, derutati, deturnati,descalificati, etc! Pentru o buna reusita a tratamentului, vineri trebuie sa continuati cu dezpopificare, detoxifiere, destrabalare, dezsurubare, dezintoxicare, dezpapalificare ( si mai vedem). Apelati cu incredere la firma pinguinilor ! Servicii complete ( ras, tuns si cearat). Program 15,45 - pana pleaca Paulica.
    L.

    RăspundețiȘtergere
  40. azi noapte am jucat pe sintetic cu gabita, gabi, catalin spania, mihai si... mitica. pe mine m-au luat in poarta si, spre marea mea rusine, mi-a dat robert doua goluri, plus ca nu-mi mai simt umarul drept. cred ca va urma o minicronica a lui ala micu, daca nu cumva e prea puturos.

    luci, ai adormit cu dictionaru'n poala si te-ai intoxicat cu cuvinte. ca sa arati ceva progres, treci de la litera D la P.

    RăspundețiȘtergere
  41. Cum lipsesc, cum va faceti de cap.Trebuia sa il luati si pe Tavi sa tunda iarba pe sintetic si sa dea bilete la pensionari,adica lui Lucian.O sa ii fac o poezie,dar trebuie sa beau ceva inainte,altfel nu ma inspira personajul.

    RăspundețiȘtergere
  42. Ce cronică Motane, ai înnebunit?! Ce, nu mă mai lăudasem de mult? :) Am stat cel mai mult la masă, asta până când unii s-au retras pe calorifer. N-a fost cazul lui Mitică Căpitanul, pe care toată echipa l-a pus în valoare, de parcă veniseră impresarii să-l vadă. A cerut el vreo două faulturi ca la Agronomie, ceea ce i-a cam enervat pe băieţi, dar una peste alta a fost util echipei. Chiar şi echipei noastre!

    RăspundețiȘtergere
  43. Gata cu infrangerile! Echipa nationala a Pelicanilor are, in sfarsit, antrenor(Piti).

    RăspundețiȘtergere
  44. Dupa cate mi-am dat seama, dl. Mitica este cel ce a jucat in reclama cu *Vitali o are mica*. Ma-r interesa o poza de a dansului cu autograf.

    RăspundețiȘtergere
  45. PelicanRaduTanase14 iun. 2011, 17:01:00

    Sefu, unde sunteti? Ma uit pe blog si vad ca de la pinguini doar dl Stelica nu a scris. Toti ceilalti se dau in vorbe. Dar ce ma mir, d-aia e cel mai bun de la ei, fapta e lege pentru dansul, nu textele. Pe dl Gaby nu l-am inclus pentru ca, desi are timp, nu prea ciupeste tastele blogului.
    Vad ca la sintetic a consemnat echipele dl Motanu. Eu o sa procedez la fel pentru meciul de baza jucat vineri 10.06.2011.
    Deci:
    - Pelicanii: Virgil, Balaurul, MihaiS, Sortulet, Traian, Cristi, Popi, Politistu(imi scapa numele), TVR-Tudor ,
    - Pinguinii: Lucian, Bebe, Stelica, Gaby, Motanu(trecut la pelicani dupa plecarea lui Tudor insotit de Politist), Mitica, Gabita si Vasea. Scor 2-5.
    Pentru cei care nu au fost de fata le spun,ca sa stie, ca dl Cristi a dat doua goluri exceptionale. Primul cu un sut de toata frumusetea, fara preluare, iar la al doilea, dupa ce a ridiculizat 2a balize pinguine cu un 1-2 cu Sortulet, a trecut ca prin cascaval de celalalte trei balize ramase si l-a executat scurt pe dl Lucian. Ca un pinguin care se respecta, dansul ramasese pironit cu privirea la...cele 5 balize ancorate in iarba. De mondiale oameni buni! Nu stiu de ce mai vine dl Cristi cu dl Popi si nu-l lasa acasa sa-si termine volumul de poezii, isi strica "firma" nu alta. Cred ca d-aia e si usor timorat. Noi il apreciem din ce in ce mai mult. Are si mult bun simt . . . nu numai talent.

    RăspundețiȘtergere
  46. Pe poliţist îl cheamă Răzvan. Iar pe Traian îl cheamă datoria, fiindcă vinerea trecută n-a fost!

    RăspundețiȘtergere
  47. @tavi: pe puncte, ca intre , ma rog, ingineri:
    - cand ai de gand sa mai scrii si cronica? mancarici vad ca ai in pix.
    - cineva ii cam face curte lui cristi. sau mi se pare?
    - sincer sa fiu, pe traian parca nu l-am vazut vineri
    - ma bucur ca ti-ai dat seama de adevaratul caracter al lui sile, si, nepomenind nimic de el, ai rupt prietenia. nu esti singurul...

    RăspundețiȘtergere
  48. na, ca s-a bagat ala micu' inainte. parca tot el spunea "ce mult timp liber au unii..."?!?

    RăspundețiȘtergere
  49. PelicanRaduTanase14 iun. 2011, 18:22:00

    Sefu, eu nu ma mai bag pe blog. De la un timp fac numai gafe. Din cauza mea s-a suparat pe dvs. dl Motanu, prietenul nostru. Asa ca ma duc la datorie, ca dl Traian. Totul e ca acolo sa ma tin ceva mai bine, sa nu cad.

    RăspundețiȘtergere
  50. bEbE fin observatorul14 iun. 2011, 20:24:00

    Bine ar fi daca si pe teren ati fi la fel de combativi ca pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  51. Una dintre ,,balize,, era motan, imbracat in rosu, care ( aflat in fata mea) s-a facut ca da in minge , dupa care a renuntat. Dupa ce s-a mutat la pelicani mi-am dat seama de ce....
    L.

    RăspundețiȘtergere
  52. Luciane, ajutoare, ajutoare ... vineri va mancam !
    Traiane, Cocorule,veniti fratilor ! Tudore ia-ti zi libera ca sa joci pana la sfarsit. Popi ramai acasa....

    RăspundețiȘtergere
  53. Domnilor aproape ca m-am hotarat. M-ar interesa dl. Mitica si dl. Vasea, plus dl. Popicu ca antrenor secund. Vineri vin la negocieri dar nu dau mai mult de trei beri.

    RăspundețiȘtergere
  54. Ce ne mancati, Tavi ( pensie n-am, salariul nu ti-l dau))?

    RăspundețiȘtergere
  55. Lucian, intotdeauna pinguinii au avut probleme cand a trebuit sa li se distinga sexul. Circula pe net un banc supertare pe tema asta. Daca tii neaparat, o sa ti-l spun.

    RăspundețiȘtergere
  56. Aflu că vineri are fi-miu serbare de la 17 şi cică ia medalie de aur pentru că a câştigat nu ştiu ce concurs (nu sportiv, ceva legat de şcoală, deci neimportant! :)
    Bref, cel târziu la fără un sfert mă topesc. Fac apel la pelicani să începem mai devreme! :)

    RăspundețiȘtergere
  57. Gabita, sa-ti traiasca ala micu si felicitari! Eu zic sa-l insotesti lejer, fara graba. N-a bagat D-zeu vinerile in sac. Yes! Yes!

    Lucian, la pelicanii nu prea sunt probleme cu chestia aia de la pinguini ......

    RăspundețiȘtergere
  58. Ai in cap numai sex(al pinguinilor)?

    RăspundețiȘtergere
  59. Mai glumesc si eu cu prietenii mei pinguinii.
    Hai, pa!

    RăspundețiȘtergere
  60. Lucian si cu ala de am uitat cum il cheama, daca va iubiti de ce nu va luati?

    RăspundețiȘtergere
  61. am vizionat, (virtual) alături de noua mea prietenă, Găbiţa, cel mai frumos meci de tenis feminin al ultimilor ani. talentul său şi sufletul meu bun, sau invers, nu-mi dau seama, ne-au făcut să nimerim câştigătoarea. aşadar, un pic de răbdare...

    RăspundețiȘtergere
  62. sunt anumiţi taţi care uită că în tinereţea lor nu prea s-au lipit de premii şi nu-i respectă pe cei capabili să le ia. de, unii cu fotbalul, alţii cu şcoala...

    RăspundețiȘtergere
  63. A fost frumos pentru că ţi-a ieşit, altfel nu-ţi mai ardea de râs nici la poantele tale.

    RăspundețiȘtergere
  64. aproape ca nu te poti supara daca pierzi ceva ce ti-e dat de la Doamne-Doamne, chiar si prin intermediar. inca nu ne cunoastem foarte bine...

    RăspundețiȘtergere
  65. trahanache, n-am baut de luni. cred c-o sa-mi fie sete rau de tot!

    RăspundețiȘtergere
  66. Chibitule, am putea sa te luam pe tine ....

    RăspundețiȘtergere
  67. He, he, serbarea s-a mutat la 11! Cum bine zicea Tavi, yes, yes! :)))

    RăspundețiȘtergere
  68. Dupa serbare trebuie baut ceva. Gabita, nu te grabi! Lucian? Nu cunosc!

    RăspundețiȘtergere
  69. Ufff.... da, da, in sfarsit are dreptate si chibitul asta ciufulit.

    RăspundețiȘtergere
  70. De ce nu pariem pe meciurile din zilele de vineri? Are cineva curajul sa parieze pe pinguini pentru vineri 17 iunie 2011? Daca da,cat si mai ales cine? Acu sa va vad cat sunteti de viteji.

    RăspundețiȘtergere
  71. Chibitule,tati,ai incercat cu mai mult sifon?

    RăspundețiȘtergere
  72. Zoitico,pana si mie setea-mi da tarcoale...
    Tavi-ti multumesc pt.poze!

    RăspundețiȘtergere
  73. @chibiţul: o să şi beau, o să şi mănânc, dar tot găsesc timp pentru un hat-trick! :)

    RăspundețiȘtergere
  74. Vorbe,fiule.Muste ca tine am mai vazut.Vreau sa fiu provocat. Sau nu aveti curaj?

    RăspundețiȘtergere
  75. Catre no name
    Ba, da bine ti-ai ales numele! Vezi sa nu ti-l schimbi, ca ti se potriveste de minune.

    RăspundețiȘtergere
  76. acu am sosit de la nea nicu si constat ca nivelul discutiei pe blog a cam scazut. am o problema de aritmetica pentru voi, in special pentru Tavi si Matei.

    RăspundețiȘtergere
  77. pun si eu o intrebare, asa, ca inteligentu'. pe chibit il mai striga neamurile si Marin? nume de altfel, cam de fraier...

    RăspundețiȘtergere
  78. Motane,prost ai fost, bou ai ramas.Ramai asa ca oricum mai mult nu poti.

    RăspundețiȘtergere
  79. Dacă tot am ales, unii dintre noi, să ne înjurăm, măcar s-o facem în plm cu puţin umor!

    RăspundețiȘtergere
  80. bonjur, popor, hai pe ogor!
    mi se pare mie sau si-a pus chelu' mana-n cap?!?

    RăspundețiȘtergere
  81. Chibitule, vezi ca incep sa-ti miroasa ciorapii. Valea...

    RăspundețiȘtergere
  82. Gabita si Motane,ce matinali sunteti! Gabita e chiar "noptasi",vezi sa nu intarzii la serbare; felicitari pt.Matei!

    RăspundețiȘtergere
  83. Băbăciunile și băbătiile vor să compenseze ceea ce nu pot pe teren cu datul din gură ( o știu că și eu am practicat-o). Se dau lebede, dar nici asta nu le iese. Trec la recuperare și apoi, ,, pe mulți voi răspopi,, ( e un citat celebru, din nu-ș ce carte - de biologie , botanica sau anatomie; ia vezi inginere Popi de unde e?).

    RăspundețiȘtergere
  84. motanu, venit de la nea nicu17 iun. 2011, 21:34:00

    MATEI: ai uitat sa ma cinstesti. daca nu stii ce inseamna, iti traduce tati: dai doua sticle de vin. in plus, ai de rezolvat problema, dar nu smechereste.

    RăspundețiȘtergere
  85. acelasi minunat motan17 iun. 2011, 21:35:00

    sa nu imi spui ca esti copil...

    RăspundețiȘtergere