Nimic, dar absolut nimic nu poate sta în calea Fenomenului de ziua 5-a. Gerul, zapada, ploile, vântul, soarele dogoritor, au încercat pe rand să-l stopeze sau măcar să-l frâneze din alergarea sa spre viitorul mareţ , dar în zadar. Şi nici măcar fenomenele extra meteorologice, precum concediile de vară, apatia de pe blog, animozităţile interne, sau mai ştiu eu ce altceva, n-au avut succese mai importante. Au trecut mai bine de 17 luni, şi vineri după vineri avem etapă. Câte probleme avem fiecare de pe unde venim, câţi alţii au fost pe lângă noi şi pe rând au dispărut, dar noi nu si nu, ne-am încăpăţânat şi continuam sa venim fară întrerupere. Este colosal, nu? Asta înseamna ca acest fotbal din a 5-a zi a săptămânii, împreună cu virtuţile lui, au creeat stările vremii, vremurile, berile şi comentariile, blogul… si nicidecum invers. Hai să mă opresc, am devenit patetic. Totusi, uneori simţi nevoia să aduci osanale cuiva. Chiar sunt convins despre ce am spus, merită şi e adevărat.
Asadar, vineri 29.07.2011. A 5-a etapă din iulie , meci cu miză pentru clasamentul lunii, fiecare echipă având cate 2 victorii. Pe o vreme foarte frumoasă, la doar 31gradeC, s-au aliniat urmatoarele formaţii :
- Pinguinii – Lucian, Motanu, Bebe, Stelică, Gabi, Mitică si MihaiTenismanul
- Pelicanii – Şorţuleţ, Balaurul, Virgil, Traian, MihaiS, Popicu şi Cătălin .
Absenţe importante în ambele tabere. In primul rând Gabiţă, captiv al propriei dileme, pe care-l aşteptăm şi vinerea viitoare, apoi Cristi, care nu şi-a rezolvat încă problema cu inginerul-şofer, MeSe care deşi a venit nu a vrut să joace şi, evident, Milito, caruia, incredibil şi de neconceput, setea de afaceri i-a biruit pofta de joc. Au mai lipsit desigur şi altii, dar e greu să-i poţi trece pe toţi în revistă. Pe de altă parte Mitică, capitanul fără contracanditat la şefia pinguinilor, l-a convins pe MihaiT să vină şi să lupte pentru “alb-negri”, plasându-l în vârful atacului pinguin.
De partea cealaltă pelicanii, extrem de motivaţi, au început partida cu o singură vedetă autentică (Cătălin). Din motivele ştiute, el a trebuit să rămână în poartă, nefiind încă valid pentru a juca efectiv la intensitatea şi angajamentul fizic de care este capabil să se exprime în jocul de câmp , fără să rişte o nouă accidentare.
Siguri de ei, pinguinii au încercat să-şi impună jocul şi să marcheze cât mai repede, conform tacticii tradiţionale cu care nu de puţine ori s-a întâmplat să şi câştige. Au fost câteva ocazii, două dintre ele extrem de periculoase, în care totul părea pierdut, dar salvate de Cătălin în situaţia de unu la unu. Timpul trecea şi uşor-uşor pelicanii au echilibrat partida şi cu mai multă încredere, practicând un joc colectiv, au început să arate ca o adevărată echipă. Amintiţi-vă de Olanda lui Pişti Covaci. Cam aşa pot fi asemuiţi pelicanii după primul sfert de oră. Exceptându-l pe Balaur, simbolul incontestabil al apărării, toţi ceilalti jucători au trecut pe rand din apărare în atac şi invers. Elocvent pentru cele de mai sus sunt două faze de antologie.
Prima este cea a golului marcat de pelicani. Astfel MihaiS a recuperat o minge în faţa porţii sale, dupa care a trimis scurt în lateral stânga la Traian, pentru a scăpa de pressingul unui adversar. Ghepardul a preluat din zbor , l-a fixat în iarbă pe MihaiT cu acea mişcare a piciorului de “du-te / vino”, cum numai el ştie să o facă, după care a înaintat fulgerător câţiva paşi şi a pasat central la Şorţuleţ. Acesta “greşeşte” şi agaţă mingea perfect, după care-i dă drumul rapid, din nou pe partea stângă, la întâlnire, lui Popicu. “Profesorul” vine, preia splendid, păcăleşte doi fundaşi şi plasează, dragii noştrii, un cross ideal pe “dreptul” lui Virgil. În p(e)lină viteză, pelicanul catapultează beşica în portiţa lui Lucian, rămas simplu spectator. Nu trebuie acuzat bravul portar, dar la o aşa bijuterie de fază nu poţi avea decât statut de spectator. De fapt, a fost o întreagă lojă plină cu pinguini spectatori. Pentru mai multă concizie reluăm traseul mingii, parcurs în câteva secunde: MihaiS , Traian, Şorţuleţ, Popicu şi Virgil. Ce apărare putea să reziste acestor magicieni ? Răspuns corect: “aşa ceva nu există” .
A doua fază i-a avut drept protagonişti pe Mitică şi Balaur. Nu mai ştim exact cum s-a declanşat, dar ne-am pomenit deodată cu Mitică alergând să oprească o minge, dar şi cu Balaurul pe urmele lui. Fugea bietul căpitan precum un căţeluş căruia coada şi labele din spate tind să o ia înaintea picioarelor din faţă, de frică să nu primească un şut in the popou. Şi toată scena s-a desfăşurat “curat”, fără fault sau piedici şi s-a întins, fără exagerere, pe mai bine de 50m. Într-un final electrizant Balaurul a câştigat mingea. O fază simbol pentru subiectul cronicii. Pentru a fi corecţi, Mitică a avut totuşi pe ansamblul meciului o prestaţie foarte bună . El a pasat şi decisiv catre MihaiT la golul de 1-1 , după ce aproape întreaga a doua parte a jocului pelicanii au avut un om în minus, după accidentarea lui Traian la o intrare aspră a unui adversar.
Înainte de golul egalizator, Cătă a ieşit din poartă, prevestind parcă revenirea lui la conducerea echipei, desigur cu prudenţă şi măsură pentru a evita recidivele la piciorul cu probleme.
De la pinguini remarcăm pentru a nu ştiu câta oară evoluţia foarte bună a lui Stelică . La fel Bebe. Motănelul. . . . cam obosit, munca în exces vlăguindu-l vizibil. Ne lipseşte acel motănel din primăvară. Gabi, departe de ceea ce a arătat în ultimile etape, dar plin de bune intenţii. MihaiT. energic în prima parte, a pierdut din turaţie spre final şi, ce e mai interesant, a căzut şi el în capcana tacticii de joc impuse de strategii pelicani, cunoscută deja în literatura de specialitate sub denumirea de …” Andante, Andante “ şi rezumată atât de plastic şi sensibil de formaţia ABBA în cele câteva versuri de mai jos :
“Take it easy with me, please
Touch me gently like a summer evening breeze
Take your time, make it slow
Andante, Andante
La, la, la , trala,la ........ “
PS - Mingea … e cea care cântă .
- Pe vinerea viitoare! Vă aşteptăm cu drag, …andante, andante …la, la, la ...tralala .