duminică, 29 mai 2016

Un meci placut pentru cei care castiga

Pe o vreme nesperat de frumoasa, cei doi capitani Mitica si Ely, si-au facut echipele dupa ce au convenit ca Ely sa-si aleaga 2 jucatori ( Bete si Gaby ), iar Mitica 3 ( Nelu, Stelica si Razvan sau Cristi - Biciclistul ). Ceilalti jucatori au fost luati la inspiratie. La sfarsitul alegerilor, echipa lui Mitica a cerut o rocada - Stefan cu Bogdan ( dupa meci si-au reprosat proasta inspiratie ).
Iata echipele :
Echipa lui Ely : Bete - Bebe, Gaby, Popica -Vasea, Ely, Bogdan.
Echipa lui Mitica : Nelu - Cristi, Stelica, Razvan - Stefan, Mitica, Tavi.
Scorul final : 14 - 7 pentru echipa lui Ely.
Scorul a curs intr-un singur sens, insa la inceput meciul a fost destul de echilibrat ( ca de obicei), dar Bete ( in poarta) le-a cam taiat elanul baietilor lui Mitica, iar la cealalta poarta au inceput sa curga golurile.
Sigur ca Ely este omul determinant intr-un astfel de joc. Prin driblinguri repetate, el scoate din joc 2-3 jucatori, dupa care le pune mingea pe tava , in fata portii, echipierilor care se afla acolo.
Echipa lui Mitica a incercat sa atace cu toti jucatorii. De mai multe ori Nelu ramanea singur cu 2 jucatori adversi si mai mereu era batut.Schimbarea portarului cu Cristi-Biciclistul n-a dat rezultate si astfel echipa care a avut mai multa stabilitate in aparare, a castigat destul de clar.
La acest scor e greu de precizat autorii golurilor, dar voi incerca :
Din echipa lui Ely au inscris Ely, Bogdan, Popicu si Vasea.
Din echipa lui Mitica au inscris Mitica, Tavi, Stefan si Cristi.
Dupa meci a urmat repriza de hidratare cu comentariile de rigoare.

sâmbătă, 21 mai 2016

Un set la zero, conform asteptarilor, urmat de o repriza a cronicarului

            O noua zi de fotbaldeziuacincea cu vreme buna si cu 12 combatanti stransi destul de greu si cu Virgil, 13, venit ceva mai tarziu, dar si cu cele doua terenuri din fata complet libere spre surprinderea noastra. Am jucat pe terenul mic.
            Inainte de a scrie despre fotbal, vreau sa spun ca ma ingrijoreaza starea de sanatate a lui Ely; acum cativa ani cand a venit prima oara la fotbal mi-a spus ca are probleme la coloana si eu l-am sfatuit sa mearga la medic; de catva timp are dureri in zona inghinala si de asemenea l-am indemnat sa se duca la medic si sa aiba o discutie si cu Tavi care a avut o interventie chirurgicala in acea zona, ieri a avut doua momente cand s-a sufocat pe teren, ii batea inima cu putere si a parasit terenul. Toate astea arata ca el are probleme si nu prea le constientizeaza, e prea tanar si ar fi pacat sa aiba de suferit nelandu-le in seama...
             Experimentul lui Tavi cu "tacutii". Miticul nostru, in lipsa unui jucator de talia lui Ely, a tot evitat sa faca alegeri cu acesta, sperand ca va juca in aceeasi echipa cu el, ceea ce s-a si intamplat dupa interventia lui Tavi cu propunerea de a face echipa "tacutilor" contra celorlalti asta in teorie,caci in practica a cam fost echipa celor mai slabi versus echipa celor valorosi.
            Asadar, Tacutii: Nelu-Bronson,Bogdan,Bete,Virgil, Gaby(venit din proprie initiativa pentru un oarecare echilibru), Tavi, Vasea.
                     Valorosii: Bebe, Motanu,Stelica, Popica, Mitica si Ely
            Contrar asteptarilor, pe fondul unei abordari mai superficiale din partea "valorosilor", "tacutii" au dominat la inceput si au ratat cateva ocazii, dupa care primii s-au impus incet, dar sigur, Ely marcand 3 goluri consecutiv din apropiere, doua printre picioarele lui Bronson, apoi o baga si Popica, iarasi Ely cu una boaba, pentru ca Mitica sa inchida setul la 6-0.
            Dupa esecul previzibil al experimentului cu "tacutii"(poate ca unul din sapte-opt meciuri se poate castiga si asa) se trece la asa zise alegeri "libere" intre Ely si Mitica, primul, galant, il lasa pe Miticuta sa-si aleaga 3 oameni, rezultand:
                E1. Bete, Bebe, Stelica, Virgil, Ely, Vasea.
                E2. Nelu-Bronson, Tavi, Motanu, Gaby, Mitica, Popica, Bogdan.
            Prima echipa domina si dupa o actiune pe stanga a lui Ely, acesta paseaza spre Vasea, dar se interpune pe traiectorie Gaby si mingea se duce-n bara pe coltul lung, de unde deviaza in nefericitul portar-Nelu si din el intra usurel in poarta.De aici incolo intra in actiune Vasea care inscrie de trei ori spre disperarea partenerilor de intrecere, mai ales a lui Tavi. Dupa un prim gol, sa-i zicem normal, urmeaza al doilea, care-l deruteaza complet pe Tavi: Bebe arunca o minge in careu care-l depaseste pe Tavi si vulpoiul de Vasea marcheaza cu omoplatul stanga spate in poarta lui Bronson.La acest scor de 3-0, Ely paraseste terenul cu probleme de respiratie, parca se sufoca si pentru a compensa intr'un fel plecarea lui, Bogdan trece la echipa bravului Bete care face minuni intre buturi, din acest moment jucandu-se practic la o singura poarta .Si totusi...urmeaza un penalti clar pe care-l transforma precis Prof>Bete, chiar de doua ori, c-asa au vrut partenerii. Intr'un moment de ragaz al apararii, Bebe mai trimite o centrare lunga si d'l Vasea reia fulgerator cu capul in vinclul portii aparate de Tavi, de astadata. Si uite asa se facu de 5-0 si ne cam pregateam sa parasim arena deoarece timpul se cam scursese, dar "adversarii" nostri insista sa continuam si pe fondul oboselii noastre incep sa apara si golurile din greseli, bomboana pe coliva punand-o Bogdan care si-o baga-n poarta si scorul se face 5-5.Consider ca neatentia generala de la golul lui Tavi a contribuit in mare masura la stabilirea scorului final. Sunt convins ca cel putin doi  "baieti" de la partenerii nostri de intrecere ar fi parasit terenul intr'o situatie similara, inainte de a fi egalati, c-asa-i in fotbal!
            Campion la tipat-urlat e Motanu, iar la reprosuri aproape fara pauza e Popica.Dupa un repros-urlatura se mai scapa si cate o injuratura, dovada ca iar am fost "invitati" sa mergem in spate departe de oameni...
            Am cam exagerat cu prelungirea jocului deoarece ma dor toate cele.
            La concluzii, pe pajistea englezeasca, inghesuiala mare, in afara lui Ely fiind prezenti toti cei 12 consumatori-de data aceasta, dovada ca ne-am despartit prieteni.
          PS Daca pe cineva din cercul nostru il(o) cheama Constantin sau Elena, La multi ani!

sâmbătă, 14 mai 2016

O 9 etapă cu Popi Mi(ori)tici pe bicicletă ( autor : Bogdan )


Febra alegerilor care a cuprins întreaga ţară şi o va mai cuprinde mult şi bine, nu putea să lipsească tocmai din fieful celor care de 9 ani sau mai mult, joacă împreună fotbal dar şi hore săltăreţe, sârbe a la grec, valsuri, tangouri sau chiar tenis, sau mă rog ceva asemănător, în străvechea Agronomie care arată din ce în ce mai bine, inclusiv prin aspectul unora dintre viitoarele tinere fermiere pe care statul e pregătit să le împropietărească cu câte 50 de ha de căciulă trase din populara arătură. Pe o vreme la fel de schimbătoare precum vremurile dar, oricum de data asta mult mai plăcută decât duşurile pompiereşti din săptămâna anterioară, s-au adunat pe teren, gata să primească cele 50 de ha-uri, 12 agronomi marcanţi şi cu Tavi 13, câştigat la un iadeş crâncen de Ely în defavoarea puişorului Mitică, puişor care ca de obicei blând dar tenace şi-a făcut echipa care a vrut-o lăsându-l pe Ely să se bucure cu iadeşul în mână spre diperarea perfecţiunii întruchipate a Popii.
Dar iată şi echipele probabile căci, pe cele sigure nu le ştie încă nici tata Puiu :

Oac-oac : Bebe- Bg, Popii, Ely- Motanu, Vasea, Tavi
Mac-mac : Nelu- Stelică, Cristi, Paul- Mitică, Vlăduţ

Oacăzele încep în trombă dar apărarea măceşelor stă bine, Ely trage câteva ghiulele dar nu nimereşte poarta, mai înşiruie ceva adversari, Vasea mai primeşte o pasă două de la mine sau de la Tavi dar ratează singur cu portarul, Cristi trudeşte ca pe bicicletă, Stelică joacă full-combat-contact, iar Mitică reuşeşte să bage mingea în poartă. 1-0. Nici un minut mai târziu Bg trage din lateral dreapta, Nelu boxează în faţă iar Vasea de la 2 m nu mai ratează. 1-1. Tavi intră în teren. O ghiulea de la distanţă a lui Cristi şlefuieşte bara porţii şi se opreşte în plasă. 2-1. Gol de chinogramă. Bombele lui Ely nu îşi ating ţinta. Vasea primeşte o pasă în careu şi-l execută pe Nelu. 2-2. Haraşo tovărăşie. Maurul şi-a făcut încă o dată datoria. Mac-ul preia conducerea. 3-2.
Bg intră în poartă, apără vreo două mingii după care la un tango al lui Mitică la mijlocul terenului, vede mingea, vede şpiţul lui Mitică, dar în loc să pună mâna pune piciorul drept şi mingea ricoşează în plasă. 4-2. Popii ripostează, intră în poartă, monologurile sale arhicunoscute continuă fără întrerupere, paranormalul e cu noi, avantaj mac-ul şi seminţele lui. Vreo 2-3 mingii se plimbă prin faţa sau chiar pe linia porţii aproape goale ( portarul depăşit) dar vârfurile împinse ale oacheşilor refuză să le împingă în poartă. Popii aruncă la doi metri o minge în picioarele lui Vlăduţ, dar acesta alunecă şi cade. De teamă sau din respect ? Popii urlă la coechipieri, adversarii nu-l interesează şi nici mingiile trimise de ei spre poartă, astfel încât scorul devine rapid 7-2. La acest scor Popii atinge apogeul ( nu pentru prima oară), iese de pe teren, contestă alegerile ca fiind fraudate la Curtea Constituţională şi manifestează la greu pentru alegeri anticipate. Primul care cedează este magistratul Ely care aruncă voturile măsluite odată cu mingea în văzduh, după care demisionează în mod curios, la aproape o lună de calm şi maturitate în joc (necaracteristic anterior), părăsind rapid tarlaua. Spun curios, deşi, fie vorba între noi, a avut destui mentori de la care să înveţe schema retragerii rapide a candidaturii.
           Urmează 15-20 de minute de grădiniţă-haos în care Mi(ori)ticii excelează, nimeni nu vrea să facă noi alegeri cu Popii, până la urmă face Bg, Popii vrea să trişeze un pic spunându-i lui Miti că Motanul e la ei, Mi(ori)ticii fac apoplexie neînţelegând cum toţi cei patru, Athos, Porthos şi Aramis vor să-l lase fără apărare pe d’Artagnan în ciuda scrierilor intempestive a lui Alexandru Dumas. Pe undeva trebuie înţeles faptul că la sfârşit de săptămână, cu ardoarea weekend-ului în cap, unora nu le mai arde de fotbal ci doar de refulat la iarbă verde, fie ea şi sintetică (Doruleţ, mai trăieşti ?). După circul mare din Moscova următoarele echipe continuă marea hoinăreală (sau brambureală-matoleală) :

Cranţ-money : Popii- Bebe, Stelică, Paul- Cristi- Vasea
I lose my money : Nelu- Motanu, Bogdan -Mitică, Vlăduţ- Tavi

Meciul doi a fost destul de echilibrat, de subliniat efortul maxim depus de Cristi dar, imediat şi cacealmaua sa, loserii
dominând dar ratând ocazie după ocazie, cranţării apărându-se supranumeric. Asemenea Mi(ori)ticilor, Popii se lamenta continuu „nu am unde, nu am cui” cu voltaj maxim, îi aruncă o minge lui Cristi, acesta stă cu faţa şi cu braţele întinse la propiai poartă, urlă la Popii, „ cine să-mi ia mingea, cine ?”, Bg şi Tavi stau în spatele lui, Mitică contemplă admirativ dintr-un colţ al terenului, Vlăduţ la fel,
la un moment dat Cristi se întoarce printre Tavi şi Bg, pleacă cu mingea la picior, nimeni nu-l urmăreşte, trece de motan şi înscrie golul victoriei 1-0. Mai jucăm puţin, până când Motanul dă fluierul final. Cel mai câştigat om al meciului, Găbiţă care a combătut, aproape singur, o repriză pe banca de rezerve. Cel mai econom, Cristi care neavând bani suficienţi să pună benzină la bicicletă, a renunţat, logic evident la plata terenului. Mitică intră în colaps material, mă întreabă vreo 20 de min., unde-s Cristi şi Tavi, îmi refuză la plata terenului o bancnotă de 10 lei care avea un colţ tăiat, pe motiv că trebuia să-i plătească lui ..., declară pe propria răspundere că a dat (pierdut) de la el 15 lei în plus, împrumută de la Tavi 10 lei, plus doi lei pe care Tavi mi i-a dat ca rest. I-am dat o ţigare şi s-a mai linştit. A câta oară vă solicit pe această cale să nu-l mai surescitaţi pe căpitan ? În altă ordine de idei, 100 lei împărţiţi la 12 oameni fac 8,30 lei, dintre care unul singur nu a plătit.

Vă pupă mioriticii pe bicicletă, la nevoie luaţi terepentină, că-i mai bună decât orice altă ...fină.

joi, 12 mai 2016

Dragii mei, . . . foarte pe scurt

Pentru continuitate, cateva informatii despre meciul de vineri.
            Pe terenul mic din fata, Mitica si Ely au stabilit echipele de mai jos, in formule aproximative, asa cum mi le amintesc :

·         Pinguinii : Nelu, Tavi, Stelica, Bogdan, Gaby III, Mitica si Stefan +Vladut (dupa venirea lui Andrei)
·          Pelicanii : Bebe, Gaby, Razvan, Paul, Popicu, Ely si Andrei (baiatul lui Paul) Vladut .

A fost un meci frumos, indarjit, cu goluri putine dar spectaculoase. Scorul consemnat, echitabil in opinia mea, . . . .doar 3-3. Pelicanii au condus cu 3-1, pentru ca pe final pinguinii sa reuseasca egalarea dupa o revenire spectaculoasa.
Surpriza etapei a reprezentat-o sosirea din tara campioanei mondiale a lui Andrei, reintors in vacanta pe meleagurile natale. Il mai asteptam.

Vremea ne-a rasfatat si de data asta pentru ca amenintarea de ploaie care a plutit pe deasupra noastra la inceputul partidei s-a risipit usor-usor. S-a consemnat si repriza a 3-a, unde traditionalul material didactic la care s-a facut apel (lichidele, floricelele, pufuletii si schimbul de idei) si-a aratat inca o data rolul important pe care il detine pentru a ne face si mai indragita aceasta a 5-a zi din saptamana.


Pe maine !!!  Indemnul e valabil si pentru Vasea, Doru si  evident Gabita.

marți, 3 mai 2016

Meci de zile mari...

... mai degrabă pentru că a avut loc într-o zi Mare de Vineri, decât pentru ce am arătat pe teren. Am făcut alegeri pe bune cu Ely, aşa cum anunţasem. Fiind iniţial impari, am convenit să aleg eu primul şi el să joace cu om în plus tot meciul. Numai că exact înainte să începem a apărut Tudor. Deşi Ely insista să intre la noi, că eram mai puţini, ar fi fost un dezechilibru total pe faza de atac, aşa că Vasea a fost cel care a trecut la noi:

Echipa A: Popică - Bebe, Stelică, Gabi - GabiIII, Mitică, Găbiţă - Vasea
Echipa B: Nelu Bronson - Motanu, Cristi Biciclistu, Beţe - Ely, Bogdan - Tavi, Tudor

Jocul a fost echilibrat pe mai toată durata partidei, fiind nevoie de prelungiri pentru a se decide învingătoarea. Uşoara tentă de dominare a echipei B, firească având în vedere mijlocaşii, a fost contracarată de exploziile lui Ely şi de apărarea (cam prea) decisă a echipei B.

Caracterizări încrucişate

Popică - a apărat ca în zilele bune şi nebune, având vină la un singur gol. Trecând în atac, a arătat ambiţie şi implicare, înscriind un gol şi contribuind la altul.

Bronson - fără reproş la goluri, a mai scos câteva, inclusiv din postura de unu la unu.

Bebe - în apărare şi-a ţinut partea dreaptă, fără greşeli sau reuşite majore, apoi a trecut în poartă, unde n-a avut cum interveni la cele două goluri primite.

Motanu - a stat tot meciul în apărare, având şi două intervenţii de galben asupra mea şi a lui Mitică. Ca de obicei, dacă se îngroaşă gluma pe final, şi-a căutat back-up, prima dată ceva gen "nu mai joc dacă nu vine Tavi în apărare" :), apoi a cedat la un argument "mai" valabil, golul egalizator.

Stelică - a fost durul din echipa noastră, nu l-a menajat pe Ely şi l-a pus jos pe Tudor la un duel aerian. La un corner a avut o dublă ocazie de a înscrie, reluând de două ori din apropiere direct în Bronson, prima dată cu capul, apoi cu piciorul.

Biciclistu - a fost mai puţin influent ca în alte dăţi, dar pe faza de apărare şi-a făcut treaba. A făcut şi o scamatorie, n-am înţeles cum a scăpat în tuşă de doi oameni.de-ai noştri fără să mişte mingea din loc!

Gabi - a dublat excelent la Ely, pe ambele părţi, când nu-l deposeda măcar îl scotea în lateral. Şi datorită acestui lucru Ely n-a marcat decât o singură dată în timpul regulamentar. A ieşit şi cu pasă precisă din apărare, asta până la ultima fază...

Beţe - şi-a etalat varianta de sacrificiu, intervenind deseori prin alunecare, precum la acea ultimă pasă spre Popică sau la voleul din întoarcere la care a deviat mingea atât cât să facă diferenţa dintre bară şi sub bară.

GabiIII - nu a ţinut la Ely tot meciul, cum zisese la început, dar este singurul de pe teren care a înscris de două ori în timpul regulamentar! A treia oară a fost în poarta greşită...

Ely - a dus greul atacului, că altfel nici n-avea cine. Cursele sale se sfârşeau deseori în unghi, de unde a reuşit să dea un singur gol, dar pe de altă parte de acolo a furnizat nenumărate mingi de gol în faţa porţii, contribuind la majoritatea golurilor.

Mitică - n-a fost ziua lui norocoasă, doar o pasă de gol la activ, în timp ce pasivul atârnă ceva mai greu...

Bogdan - pretutindeni şi nicăieri, dar sub efectul razelor gamma asupra anemonelor şi-a ciocnit ouăle mai devreme şi se pare că a ouat şi o mărgică!

Găbiţă - un singur gol înscris, contribuţie la alte două. În mod cert, puteam să fac mai mult la câteva faze (dacă eram mai individualist, dar am zis să ofer mai mult de Sărbători :)

Tavi - o fază cât o caracterizre: aut la mijlocul terenului, vine Ely la primire în lung de linie, dar până se aşează Tavi cu dreptul la minge (era pe partea cu zidul), e luat în primire; se arată şi Biciclistu din partea cealaltă, dar până se întoarce Tavi, e ţinut şi el; apostrofat de ambii, Tavi ridică privirea şi expediază o boltă până în careu, la bara a doua, unde îl găseşte singur-singurel pe Tudor, care face cumva şi ratează! În plus, posibil coautor la primul gol din prelungiri.

Vasea - din piciorul său mingea plângea până la destinaţie, indiferent că era vorba de tras sau de pasat (o singură dată l-a găsit pe Mitică, poate pentru că era destul de aproape, însă Mitică s-a molipsit şi el, abia împingând mingea spre Bronson, care avusese timp berechet să iasă). În prelungiri a trecut la echipa B, unde a avut ocazia de a înscrie golul ex-ului: Ely i-a aşezat mingea central, în careu, şi Vasea a şutat în sfârşit cu sete, tare. Prea tare, prea peste poartă.

Tudor - a fost marele risipitor în atac, ratând (aproape) tot ce se putea rata. Una emblematică: din nou Ely pune mingea pe tavă la un metru de poartă, deşi depăşit de minge Popică plonjează pe linia porţii, fluturând o mână pe deasupra corpului, mână în care se opreşte şutul lui Tudor! A plecat la machiaj, lăsându-şi echipa în avantaj pe tabelă şi dezavantaj numeric.

Golurile

1-0: într-o încercare de şut, Mitică trimite o minge în diagonală, pe jos, GabiIII reia simplu de lângă bară.

1-1: Cursă Ely pe dreapta, şut din unghi, pe jos

1-2: pe o minge recuperată sau deviată de cineva din tuşa stângă, Tudor trimite plasat, din careu, la colţul scurt.

2-2: driblez de-a latul, de la zid spre centru, şi şutez lângă bară, la semiînălţime.

2-3: îi pasez lui Vasea în apropierea porţii, dar el nici nu reia din prima, nici n-o stopează bine, aşa că Bronson iese şi degajează. În genunchi, cu fruntea în mochetă, mă rog exasperat la zeul Vasea: "dă şi tu măcar una!". Imediat aud strigăte de bucurie şi ridic privirea plin de speranţă, numai că... se înscrisese în poarta cealaltă, ca la handbal! Cum, cine? N-am văzut, posibil Bogdan, din ce mi s-a spus la cârciumă.

2-4: Popică, surprins de o pasă neaşteptată a lui GabiIII, plonjează în calea mingii şi o scapă pe sub el. Oricât de inoportună o fi fost pasa, totuşi era o minge trimisă cu latul de la mijlocul terenului...

3-4: Popică se află la capătul unei combinaţii colective, gol din apropierea porţii.

4-4: dispută îndelungată şi atipică pentru minge cu Ely la mijlocul terenului (eram amândoi cu faţa către porţile proprii), într-un final reuşesc să trag mingea cu talpa din picioarele lui, prelungesc spre Popică, demarcat în lateral, pasă din prima în centru şi GabiIII, singur cu Bronson, nu ratează.

Regruparea şi prelungirile

Cu Motanu pe margine, cel mai firesc era să revină Vasea la matcă şi aşa s-a şi întâmplat până la urmă (am întrebat dacă se oferă altcineva şi n-a vrut nimeni). A urmat o perioadă de joc echilibrat, din care nu-mi amintesc decât şutul peste al lui Vasea. Apoi, pentru că se pornise şi ploaia, am negociat finalul, căzând de acord asupra unei variante atemporale, adică două goluri marcate, deci şansă şi pentru meci egal. N-a fost să fie...

Extra golurile

4-5, 4-6: după alte câteva minute de joc prudent, urmează o combinaţie năucitoare gen dreapta la figură, stânga la ficat, cu care Bute ar fi câştigat centura aia... O minge rătăcită traversează careul nostru până după bara a doua, de unde este reluată agonizant (de Tavi?) spre poartă; numai că apare vijeliosul Mitică şi-i refuză golul, trimiţând el mingea în bară-autogol! Gabi se grăbeşte să repună (de ce oare, că nu jucam pe timp?!), nu-l vede pe Ely, care interceptează şi trimite pe jos în poartă!

Concluzie

De unde ne băteam de la egal la egal în mijlocul ringului, ne trezim KO într-o secundă, dar măcar nu s-a întâmplat arbitrar, ci după gentlemen's agreement, ceea ce vă doresc şi în continuare. În ce mă priveşte, mi-am luat doza de fotbaldeziua5, ne mai vedem la vară. Până atunci, după ce termin de amenajat curtea, vă aştept într-o miercuri, a la Bronson, la o bere şi-un grătar.