sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Gabi pleacă, Gabi vine...

Dacă sunteți și voi cât de cât umani, încercați să vă puneți în pielea unui mare campion și răsfățat al succeselor, ajuns la momentul în care norocul începe să-l părăsească. Țigările s-au tot scumpit, la fel și coniacul, de abonamentul pe tramvai nici nu mai aducem vorba, fetele din jur par să întinerească,  tu ți-ai aruncat pieptenul și setul de balonașe și  aproape că nu mai ai chef nici să treci strada. Fotbalul ce-ți mai alina cât de cât întristarea, dar dacă ai norocul să te calce Eli cu vreo câteva ghiulele de la el din teren  parcă nici de miuță nu-ți mai arde.
Așa că lași capul în jos, pleci abătut de la teren, vorbind de unul singur și te gândești ce-ai putea face să aduci soarele și pe strada ta. Cu urma de demnitate ce ți-a rămas poți scrie o misivă de adio, oricum închizi vinerea telefonul și îți găsești altceva mai bun de făcut. Sau convoci, la ceas de mare taină, Sfatul Bătrânilor, poate înțelepții satului să te scoată din impas. Apoi, îți numeri voinicii care ți-au mai rămas. Neluțu, Gabi și Stelică sunt aliații tăi fideli, pe Bețișor îl știi de-o viață și nu te va părăsi, Motanu a trădat deja și fi-va pedepsit, mai ai nevoie de un vârf de atac. Marinică nu te-a băgat vreodată în seamă, Bogdan vorbește în metafore și ai nevoie de traducător, lui Tavi i-a crescut cota și nu te mai poți atinge de el după ce ți-a îndesat nouă bucăți în scutece,  izbăvitorul trebuie căutat pe undeva pe afară.
Iar reunirea conclavului de miercuri pare să te scoată în fața omului potrivit: Silly Căbulan, golgeterul all-time din Agronomie, retras momentan din activitate, dar dornic să-și reia postul. La un pahar de tărie, tratativele merg ca și unse, se stabilește suma de transfer, primele de meci (se pare, în poze) și tactica de joc, când intervine impresarul mama-soacră, care dorește o clauză de titular cert și dă peste cap toată înțelegerea.Ca să nu mai vorbim că că doamnei nu-i place anturajul de vineri și l-a înscris pe băiat  la cursuri de croșetat și bune maniere, așa că afacerea cade.
O singură soluție ar mai fi, poate și cea mai bună, dar categoric cea mai scumpă. Din câte s-a aflat, o navetă de bere și-a schimbat proprietarul, doamna comandant a primit un buchet enorm de flori și o cutie de bomboane fine, și aceasta doar la prima strigare. În plus, contractul mai prevede  efectuarea a două vizite săptămânale obligatorii la piață, plimbarea cățelului o dată la două zile, dat zăpada, săpat grădina, bătut covoarele, plus alte câteva clauze mai puțin importante.
Și astfel și-a făcut Găbiță apariția vineri la teren. Inutil să mai spunem că aportul său a fost unul excepțional și a înclinat decisiv balanța, mai sunt însă de menționat și alte aspecte. Neluțu a prins una dintre zilele sale uimitoare, apărarea s-a comportat altruist și disciplinat, profitând și de deruta din rândul adversarilor. Și totuși, meritele cele mai mari i se cuvin căpitanului Mitică, acest Machiavelli contemporan, care l-a hipnotizat la alegeri pe mai tânărul Eli, plecând cu jumătate de victorie în buzunar încă înainte de a se da lovitura de începere. Scorul, după un meci lipsit de istoric, se pare că a fost 10-4, iată și echipele inițiale:
Premianții: Neluțu, Stelică, Gabi, Mitică, Bețișor, Ștefan, un băiat
Corijenții: Paulică, Motanu, Bogdan, Bebilă, Tavi, Eli, Marean
La zece minute de la start a apărut Găbiță iar Ștefan a trecut la corijenți.  Următoarea examinare, vineri, se aude că unii deja s-au apucat de lucrat la fițuici...

sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Cronica pinguinilor (2)

Animatie redusa vineri la baza lui Ionut. Cu siguranta gerul si-a lasat amprenta. Pe terenurile din spate nu era pic de miscare, iar in baloane se auzeau din cand in cand palide zgomote. Am intrat in balonul mic unde ai nostrii se incalzeau in timp ce Mitica-pelicanul si Ely-pinguinul mai bifau inca o data cam aceleasi structuri de echipe care se infrunta de cateva saptamani. Adica Mitica cu intreaga elita specializata in primul rand pe aparare si mijloc, la care s-a adaugat in poarta Nelu, extras din lotul obisnuit al pinguinilor. Dincolo numai superstaruri pinguine acoperite de glorie vinerea trecuta, plus Popicu care dupa ce pe blog a renuntat cu demnitate sa mai vina la fotbal, iacata-l plin de smerenie gata de lupta. Echipele :     

o   Pinguinii :  Gabi-III, Bebe, Tavi , Bogdan, Popicu, Ely
o   Pelicanii :  Nelu, Gaby, Razvan, Stelica, Doru si Mitica


Meciul a avut ca trasatura principala dominarea aproape neincetata a pinguinilor. Sigur, prezenta celor doi tineri (Ely si Gabi-III) la alb-negri explica in principiu aceasta situatie. De partea cealalta a fost multa ambitie si dorinta de a face un rezultat bun, fie si cu un singur om cu profil ofensiv autentic (Mitica). Scorul final a fost 10-6 pentru pinguini, dar lucrurile nu au fost asa de simple pentru invingatori. Pe fondul jocului avantat al adversarilor pelicanii au condus de doua ori in debutul partidei (1-0 si 2-1) lovind neasteptat prin Capitan de fiecare data cand au avut ocazia. Apoi au egalat la 3 printr-un sut al lui Gaby care si acum o saptamana a urcat in atac si a punctat ca om venit din spate si ramas nemarcat. In continuare pinguinii reusesc sa se desprinda la doua goluri scorul devenind 5-3. Pelicanii nu renunta si au revenit  printr-un gol splendid al lui Doru care dupa o interceptie pe la mijlocul terenului a mai facut 2-3 pasi si a expediat o torpila la seminaltime care l-a facut mat pe mandel , portar in acea perioada de joc. A urmat o perioada fasta a pinguinilor, cand Ely si Gabi-III au facut legea si au dus scorul la 8-4. Acum a dat Ely un gol antologic, un vinclu naucitor, iar Gabi-III a punctat si el spectaculos cu suturi joase la radacina barelor. Jocul parea incheiat, mai ales ca ocazile se succedau neincetat la poarta lui Nelu, care in pofida golurilor incasate apara eroic. Numai ca cele ce au urmat nu au confirmat presupunerea.  Ambitiosi cum il stim Capitanul si ai lui reusesc sa se apropie la doua goluri (8-6) si sa echilibreze meciul in mod evident. Aproape un sfert de ora nu s-a  marcat. Nelu a facut minuni in acest palier de timp. A scos tot, suturi de la distanta, lovituri din scurt cu reflexe extraordinare, ce mai, si-a mentinut in viata echipa. Pelicanii au avut niscaiva incercari sa si inscrie dar energia lui Mitica se epuiza incet-incet, in plus era si singur neavand cu cine sa combine in fata pentru ca toti ceilalti luptau din greu in aparare. Pelicanii sperau sa nu primeasca, in schimb asteptau sa se intample vreo minune la poarta pinguinilor. Din pacate pentru ei evenimentele care s-au mai consemnat au fost chiar la poarta lor. Ely a punctat pentru 9-6, iar Bogdan a  inchis jocul cu un gol magistral , dupa o lovitura cu slice, din alergare, fara preluare, in coltul lung, la o pasa venita cred de la Bebe, care a fost pe toata durata meciului foarte sigur, fiind alaturi de Bogdan utili celor doi superpinguini de care aminteam. Desi a dat un gol frumos mandel a fost sub cota lui obisnuita, resimtindu-se dupa o saptamana grea. Despre Popicu numai de bine, indiferent ce a facut pe teren macar a tacut pe toata durata partidei.

sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Cronica Pinguinilor

Autor :  BOGDAN
Prezenta este o cronică simplă şi totuşi absolutistă a neantului care ne înconjoară în viaţa de zi cu zi. Reţeta e luată din cronica faraonică cu micile ingrediente pe care bucătarul de azi a considerat necesar să le schimbe astfel :
            -  în loc de cronică faraonică se va citi cronica pinguinilor;
            -  în loc de legenda vie a Asiei se va citi legenda vie a Groenlandei;
            -  în loc de tricouri distincte se va citi fiecare cu ce are;
            -  în loc de tabelă electronică de marcaj se va citi ceas electronic cu baterie, garanţie 6 luni, încredinţat lui Popicu care este echidistant, se ceartă cu oricine şi mai mult decât atât, are capacitatea nativă de a îngheţa orice scor când apare o diferenţă mai mare de trei goluri;
            -  în loc de foaie de arbitraj se va citi foaia matricolă din care s-a şters datorită termenului de prescriere, perioada de suspendare sau de exmatriculare;
            -  în loc de mersul trenurilor se va citi dansul pinguinilor;
            -  în loc de numere pe spatele tricourilor se va citi numere date pe la spate după 12 noaptea;
            -  în fine, în loc de faraonii stau... se va citi pinguinii stau în cur şi râd la gheaţă (sau la ploaie, sau la ploaie îngheţată, adică chiciură, cum preferă cititorul).
Se adaugă „ „ de rigoare şi cronica de azi e gata, după gustul fiecăruia o puteţi presăra, ca pe orice cronică interactivă, cu sare, piper, boia (atenţie am scris cu a) sau orice altceva doriţi.
               Dacă v-a plăcut bufonul, mai poftiţi şi altădată !

               În exclusivitate pt. dvs. am aflat de pe surse amănunte, şocant de interesante.  Atenţiune, urmează amănunte care vă pot şoca fizic sau psihic. Nu lăsa-ţi copiii în imediata apropiere a calculatorului !
               Deşi în balon era, poate pt. prima oară, cald şi bine urmatoarele echipe au preferat să joace până la capăt, totul sau nimic, afară (arăăăă !) :

               Pinguinii : Gabi III 10 – Bebe 12, Tavi 14, Bg (netransferabil), Vlăduţ 25 (vârsta contează), Eli 9, Fane (deja transferat la pauză), 17- 9, 22- 14
               Pelicanii : Doru 8 – Gabi II 14, Motanu 13, Stelică 9, Paul 10, Tudor 23 (beneficiul mass-mediei), Mitică, selecţioner, organizator, magazioner, plătitor, antrenor şi jucător, 85, Andrei 15

               După cum aţi putut observa şi singuri, cifrele ataşate fiecărui jucător, nu reprezintă note sau numărul de pe tricou ci, pt. prima oară, exclusiv pt. dvs., cotele de transfer la zi. Urmează dragă microbistule ca tu singur să alegi moneda folosită şi „greutatea” ei, respectiv subunităţi, unităţi, zeci, mii, milioane, limitele fiind punguţa cu doi bani plus un cocoşel de aur, în cazul calificării în liga legendelor campionilor, respectiv milioane de bănuţi vechi sau monede Rwuandeze (? nu mai ştiu sigur). Pt. a putea să-ţi faci o evaluare proprie cât mai corectă, te invităm să iei loc în tribune la meciurile noastre (oricum avem spectatori puţini şi adesea doar trecători), având în plus şansa senzaţională de a câştiga bani cu grămada, plus, statul la aer sau baloane de săpun e bun. Astfel, un bilet de intrare la meci costă 10 euro, iar un abonament pe o lună doar un euro, prima intrare gratuită. Plăteşti 12 euro, în loc de 520, câştig net, noi 12 euro, tu 508 euro, sau o vacanţă în Caraibe asigurată.
               Deşi Mitică şi-a făcut din nou echipa, având şi contract pe cel puţin un an cu Andrei, iar Eli se lamenta uşor sub adierea vântului, meciul s-a desfăşurat un pic cam altfel.  22, foarte bun pe stânga, a combinat cu 17 sau cu Eli şi Vlăduţ, a centrat în faţa porţii iar scorul a devenit relativ repede 3-0 pt. echipa atacanţilor, Eli, 22 şi Tavi (ştiu, ştiu, nu vă convine deloc) fiind autorii golurilor cu şut puternic de pe partea dreaptă, şut din apropierea porţii şi şut puternic din apropierea centrului terenului. La scorul de 2-0, Bg intră în poartă în locul lui Gabi III care stă foarte bine în apărare şi deschide jocul la mijloc. Gabi II (este pt. prima oară când mari jucători din familie, cum au fost Radu sau Numweiller care au jucat la acelaş club, joacă la echipe rivale) ajunge singur la 1 metru de poartă, Bg încearcă să aleagă, colţul scurt sau colţul lung (poate ar fi fost mai bun un atac direct), nici nu fandează bine pe dreapta, că Gabi înscrie la colţul scurt. Bravo, vezi dacă ai prins tramvaiul la timp. 3-1. Urmează o torpilă nerătăcită a lui Eli şi scorul devine 4-1. Pelicanii (personal mi se par mult mai potriviţi papagalii, mai coloraţi, mai vii, mai vorbitori, mai ales pe o vreme închisă ca cea de vineri, dar cică nu dă bine în utumele mass-mediei, ca şi degetul mijlociu ridicat în sus) atacă, centrare de pe stânga, mingea e gata să lovească în cap legenda încă vie, Bg se sacrifică cu preţul unui penalty şi îl impinge pe Mitică, destul de tare. Andrei execută impecabil sub bară şi Eli scoate mingea din plasă, 4-2. În poartă intră Bebe, care nu vă putem spune deocamdată ce a mâncat, dar a scos incredibil de lângă bară, de sub bară şi chiar de sub gazonul ud câteva mingii pe care scria gol (m-aş simţi mult mai bine). Tavi l-a marcat aproape impecabil (sâc) pe Andrei sau pe Tudor, l-a lansat foarte bine pe 22, başca golul frumos. E clar, a mâncat la aceeaşi cantină cu Bebe. Atacanţii mai înscriu de două ori, şut sub bară, de la mijlocul terenului a lui Eli şi încă unul din apropierea porţii, pare-se a lui 17. Oricum, jucătorii au refuzat să rămână la interviuri după meci, afectându-ne grav spaţiul alocat emisiei, drept pt. care nu ne asumăm nicio responsabilitate.
                Breaking news, breaking news ! O ştire de ultimă oră, dau legătura la Palatul Parlamentului, corespondentei noastre la faţa .

sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Zgomot mult, fotbal puțin

Sunt zile, puține, ce-i drept, când jocul trece pe planul doi și alte "amănunte" îi iau fața. Așa a fost să fie și în vinerea ce trecu, plină mai degrabă de tot felul de fapte colaterale. Să le luăm într-o oarecare ordine.
E total falsă ideea că Ionuț, șeful bazei, ar depinde în vreun fel de noi. Mult mai valabil este exact inversul acestei teorii, omul fiind de apreciat pentru că se leagă la cap cu gașcă zgomotoasă, pretențioasă, dezordonată și  și uneori refractară. Taxa e modică, banii adunați de la noi  (în principiu, pentru o oră, dar uneori ne întindem și două) subțiri, condițiile decente, iar puritanii cărora le dă prin cap să se întrebe de chitanță se pot gândi mai degrabă la zicala cu facerea de bine.
O altă problemă de actualitate este și cea a copiilor, iar aici se ridică două aspecte. În primul rând, în ultimele șase luni ne-au părăsit cel puțin cinci dintre titulari: Cătălin a ales o viață mai bună, Luci s-a operat și nu se știe când își va reveni, Găbiță mai servește la sărbători, întinderea lui Silebulan pare a fi de durată, iar pe Biciclist  îl tentează mai mult foștii săi tovarăși de joacă. Făcând o scădere, rezultă că din nucleul vechi au rămas nu cu mult peste zece inși, iar dacă se întâmplă ca mai mult de doi-trei dintre ei să nu poată onora masa atunci este o problemă. Nu mai vorbesc despre ce poate fi peste câțiva ani, așa că puțină atenție față de cei ce vin din spate n-ar strica, mai ales că se pot număra pe degete cei ce s-au lipit de noi în ultimii zece ani. Apropo, câți vă ies la socoteală?
Al doilea aspect, cum bine a pus problema Bețișor, este cel al plății pentru juniori. Aici, rezolvarea este simplă, unii sunt de acord să le plătească taxa, alții nu. Presupunând că nu-și schimbă principiile de la o săptămână la alta, se poate face o socoteală simplă și se cotizează în consecință. Ștefan a venit de multe ori cu bani (oricum, pentru el începe școala și nu va mai apărea o perioadă), Vlad chiar îl amuza pe Mitică umblând cu suta după el, cei doi sunt chiar niște copii buni care merită apreciați și încurajați. Eli e un caz aparte, iar modesta mea părere e că unul ca el ne ridică nivelul de joc și ne face mai ambițioși. Poate prea ambițioși uneori, dar aceasta e altă poveste.
Nu trebuie uitat nicidecum de băieții buni care vin la fotbal. Nu-i deloc cazul meu, am gura suficient de spurcată și, din păcate, fitilul scurt, sunt însă persoane mai delicate și mai blânde care sfârșesc prin a fi terorizate de unii coechpieri. Neluțu, Tavi, Bogdan, mai nou și Vlad nu merită defel un astfel de tratament, după cum, cât de pașnic și de bonom e Balauru Paulică, eu unul n-aș exersa cu el călcatul pe bătături.
Despre meci, puține de povestit. Eli i-a "propus" lui Mitică să-și facă echipă (mai târziu am aflat că vroia și el să îi ia pe cei doi puști ai lui, plus băiatul nou-venit, Gabi III), hoțomanu' n-a așteptat altă invitație și și-a ales, după cum spunea și probabil chiar credea?!? "bătrânii" lui. Așadar:
Miticii: Alex, Stelică, Răzvan, Paulică, Bețișor, Gabi, Mitică, Tudorică, Andrei
Elicii: Gabi III, Bebe, Neluțu, Bogdan, Tavi, Ștefan, Vlad, Eli, Marean
După cum era de așteptat, primii au dominat destul de clar partida și au condus de la început. Pe Tudor și Andrei i-a avantajat poarta mare, la fel și pe Mitică, cu două bucăți din șuturi de la semidistanță. Dincolo, Eli a fost încolțit de fundașii și mijlocașii adverși și scos în exteriorul terenului. Când a reușit să scape, a finalizat cu gol, dar s-a întâmplat de prea puține ori. Ghinionistul zilei a fost însă Tavi, cu un gol superb, din unghi, la colțul lung, anulat însă pe motiv de oprirea meciului cu o fază înainte. Așadar, după o oră de joc cu strigături, scor final 8-5 pentru primii și recompensa avea să ne aștepte la vestiar,  întruchipată printr-un mizilic pus la cale de Sfântul Neluțu și Sfăntul Stelică. Să le dea Doamne-Doamne sănătate și la alții minte!

luni, 4 ianuarie 2016

PRIMA ETAPA in 2016

Asadar, pentru noi, sesiunea 2015 s-a incheiat a doua zi de Craciun si la fix o saptamana distanta (2 ianuarie) a debutat o alta purtand insemnul Noului An – 2016. Pauza? Nici vorba! Menirea Fenomenului este tocmai aceea de a inlatura nocivitatile cotidiene la care suntem supusi zi de zi folosindu-ne ca mijloc de pasiunea noastra comuna pentru fotbal.  Corect? Corect! Dar ce ne putea dauna astfel incat sa venim imediat dupa marile sarbatori din decembrie? Pai, tocmai prosperitatea culinara specifica perioadei. Cum in aceste imprejurari sloganul-avertisment ”Consumati cu masura sare, zahar si grasimi!” era exclus de facto aproape in totalitate, ce ramanea de facut? „Pai . . . , deci . . . ., ca orice barbati destepti si orientati”, baietii nostri au apelat tot la sfatul medicului, dar la acel sfat care intr-adevar poate fi si urmat in practica, adica  ”Faceti miscare in fiecare zi minim 30min.” asortat cu ingrediente-mobilizatoare din aceeasi categorie gen ”Pe frig luati intotdeauna cu incredere aspirina saracului si doar cand e nevoie Faringosept, care da glas romanilor din 63”. E adevarat, prin Agronomie si vecinatati lucrurile astea functioneaza doar de prin ’76, dar noi avem si martori activi precum Gaby si Vasea, pe cand firmele publicitare nu-si pot proba prea usor afirmatiile facute. Despre cei care n-au respectat intocmai sfaturile practice de care pomeneam ce pot sa spun? O varianta ar fi ca au ramas doar cu telecomanda Tv, cu amintirile si teoria unui sport perfect, asa cum este fotbalul. Probabil au avut motivele lor cand au optat pentru asa ceva. Sa fie sanatosi!

Si acum la fapte. Gratie spiritului intreprinzator al marelui nostru Capitan , cei prezenti in a 2-a zi a noului an au avut parte intr-o baza sportiva pustie de vestiare, dusuri, acces liber in baloane sau pe oricare alt teren in aer liber, a alegere.           
Prezenta numeroasa, de toate varstele. 18 musterii. Si astia fara sa-i punem la socoteala pe Vasea(accidentat), Stelica (etapa trecuta piesa de baza pe teren cat si la petrecere), Tudor, Ely sau Cristi-biciclistu. A mai fost prezent si Alex baiatul de acum 2-a saptamani dar care nu stiu din ce motive nu a jucat.
Iata echipele stabilite de Gabita si Mitica.     

·         Pinguinii – Virgil, Bebe, Tavi, Motanu, Popicu, Vladut, Stefan si Gabita,
·         Pelicanii – Nelu, Doru, Gaby, Paul, Bogdan, Eugen, Andrei (tanar debutant – 17ani) si Mitica .

Dupa cum se poate vedea, tineretul s-a revansat la numar (valoarea lor este clara, nu se comenteaza) venind in grup masiv, in plus aparitia lui Eugen, care spunea ca nu prea citeste blogul si de aia nu a venit saptamana trecuta. Mon cher, se poate asa ceva!? In fine, ne-a bucurat revenirea ta, fie si doar in perioadele fara lucru, atunci cand trage cineva de tine prin telefon.
 Nu ma lungesc prea mult despre meci. Cam ¾ din timp s-a jucat foarte intens cu ocazii de ambele parti si cu goluri asijderea. Fisura s-a produs la 5-4 urmata de ruptura / desprinderea categorica din final. Scorul a evoluat cam asa :
0 - 1,  pentru pinguini,
1 - 1,
1 - 2,
3 - 2,
3 - 3, (penalty – Gabita)
5 - 4,
7 - 4,
7 - 5,
 11 - 5  pentru pelicani .
In opinia mea diferenta de pe tabela de marcaj a avut drept motiv principal plusul de energie pe care pelicanii l-au pus la bataie prin acest tanar Andrei, care pe langa varsta si fizic s-a dovedit a fi si talentat, posesor al unui sut napraznic. De fapt el a dat ultimele 4 sau 5 goluri. Adevarul e si ca pelicanii au combinat mai mult avand cel putin 3 oameni care se pretau la asa ceva (Mitica, Eugen si evident Alex). Acesta din urma i-a tras si pe ceilelti doi. In plus, Nelu, care dupa ce i-a luat locul lui Doru, a jucat mai bine de jumatate de meci in poarta aparand exdtraordinar. La faptele lui s-au adaugat si ratarile noastre. Gabita, care a dus tot greul in atac,  a tinut trena unui echilibru cert impreuna cu Vlad si Stefan atat cat i-a tinut conditia fizica pe ultimii doi. Chiar si la aceasta diferenta de scor, ambele aparari si-au facut datoria. Doru+Gaby+Paul+Bogdan vs. Razvan+Bebe+Popicu+mandel in fata celor trei pinguini. Aproximativ, golurile retinute de mine au fost marcate de Andrei (6g), Mitica (3/4g+1autogol nefericit),  Eugen . . ., respectiv Gabita 3g si Stefan 1g. Sigur, se pot face ajustari prin comentariile voastre.  


Pai . . . , deci . . . .”, ave baietii ! Felicitari pentru ultimele doua etape ! Testele au fost trecute cu brio! Prietenii stie de ce . Fenomenul merge voiniceste inainte!
                                            
                                    *               *              *             *             *
 După ce ați plecat sâmbătă din vestiar, Ionuț a pus un băiat să facă curat (să vă fie rușine!) și a găsit acest bilet. Îl afișăm mai jos, pentru a-l ajuta pe proprietar, un domn Mitică sau Marian, că n-avem ochelarii de citit, să și-l poată recupera.



Ia uite, norocosul, a și primit primul răspuns, frumoasă, bogată, deșteaptă și cu mașină la purtător, dar dornică să facă o excursie cu tramvaiul 41sau cu metroul, la ore de vârf.