vineri, 26 iunie 2015

Tineret, mândria țării

Nimic nu-i alb, nimic nu-i negru, sau, ca să nu fim exclusiviști, pe medie se iese întotdeauna în nuanțe de gri, iar fotbalul nostru săptămânal n-avea cum să facă excepție. Există băieți care ne-au salutat din zbor din varii motive: unii și-au zis că nu merită să prăpădească câțiva poli pe teren, alții s-au hotărât că joaca  de vineri după-amiază le dăunează la carieră, pe unii i-au ajuns vremurile din urmă și au tras pe dreapta, pe alții îi doare la picioruș și deocamdată suferă-n tăcere, unii au tras țepe prin zonă și acu-și exersează talentele pe unde mai au o brumă de credit, pe alții i-a durut direct în cot de "fenomen" și s-au șters voios cu el la fund.
N-au rămas cei mai buni sau cei mai talentați, ci (pen)ultimii entuziaști, aflați în căutarea cifrei magice de zece, cam câți inși ar fi necesari pentru a acoperi cât de cât terenul. Unii citesc blogul, alții nu, dintre primii sunt băieți care știu să și scrie, anunțându-și disponibilitatea sau potențiala absență, pe alții nu-i preocupă problema și se lasă abordați (sau nu...) la telefon, dar, așa cum pomeneam mai devreme, speranță se pare că există. Și poate nu întâmplător, întăririle vin din zona celui mai tânăr dintre noi, junele Eli fiind pe post de unchi (sau nene, că tot se poartă în cartier) pentru puștii Ștefan, paisprezece ani și Vlad, doisprezece anișori, ultimii apăruți în zonă.
Acum, dacă Eli i-a adus, tot el îi și ia în echipă, lăsându-l pe Mitică să-și facă o selecționată din restul lumii, ceea ce credem că nu-l coafează prea tare, în sinea lui Căpitanu preferând compania lui Eli, pe principiul că mai bine boscorodit și învingător, decât  "complimentat" și învins. Iată cum a ieșit la zar:
Kindergarten : Bebe, Bogdan, Tavi, Eli, Ștefan, Vlad
 Balamuken: Marinuș, Bețișor, Motanu, Mitică, Vasea, Tudorică
Poate pe undeva nescontat, cei din urmă au fost la conducere pe toată perioada primei reprize, chiar dacă la diferențe mici, de maximum trei goluri. Momentul psihologic i-a lovit însă neașteptat, când Racheta Vasile a recidivat într-o întindere și după câteva minute de chin, când nu s-a oferit nimeni să-l împuște, a părăsit incinta. Până spre ora cinci, coechipierii săi au reușit să țină de scor, în mare parte datorită lui Mitică pe faza de atac și lui Marinuș, care a prins una din zilele lui excepționale în poartă. Din păcate însă, cei doi s-au "gratulat" non-stop pe toată durata partidei, ceea ce numai bine n-a prins celor din jur. Eli și-a revenit din binecunoscuta-i pasă oarbă atunci când e condus și în final puștii au întors scorul, cu ajutorul neprețuit al lui Bebe, foarte bun în poartă în a doua jumătate a meciului. Degeaba l-am luat pe Bogdan la noi în final, el are un stil de joc total aparte, ca dovadă că la un corner al adversarilor ținea bara, dar PE DINAFARA PORȚII. Imediat după ora cinci, Eli declară că s-a jucat destul și, la adăpostul unui gol diferență (ceva gen 11-10) trage heblul și ne lasă cu ochii-n ploaie. Nu prea ne-a convenit, mai ales că un egal ar fi fost echitabil, dar și vinerea viitoare e o zi.

PS: Pentru cei tentați să facă analogii, trei goluri avans sunt oarecum mai multe decât unul singur, după cum și treizeci și ceva de grade sunt peste cele 17 de azi.





Cei doi muschetari la fotografia de dinaintea partidei




sâmbătă, 20 iunie 2015

Pe scurtatura!

          Era p-aci ca prima noastra experienta cu un meci disputat de la ora 20, in seminocturna sa fie un bluf, un fiasco. Primul obstacol a fost "adunarea la teren" care s-a facut cu multa chinuiala, noroc ca a venit Ely cu niste pusti si Bete cu un prieten, ca si reaparitia surprinzatoare, dar placuta a lui Gabita dupa intalnirea de 25 de ani de la absolvirea liceului,facandu-ne astfel de 12 amatori de miscare seara pe racoare. Apoi au fost parlamentari cu terenul, in final fiind expediati pe unul din terenurile din spate. Cand intunericul ne cotropea au fost probleme cu nocturna care nu s-a mai aprins si astfel am pus capat disputei, oricum era trecut de 21.30, dar am mai fi jucat pana pe la 10 seara.
          Nu stiu cum s-au facut alegerile, dar au rezultat doua echipe dezechilibrate, cel putin ca varsta, daca nu si ca valoare, cred eu.
          Tinerii: Bete, Tavi, Popica, pustanul mai mare(cam 14 ani), pustulica de 12 ani, junior la Rapid si talentat foc si Ely.
          Batranii: Mihai( 57 de ani, amic cu Bete), Bebe(67), Vasea(68), Stelica, Mitica si Gabita.
          Meciul in sine nu prea a avut istoric, tinerii conducand in permanenta. Daca ei au avut un trio sub 20 de ani, la ceilalti, "juniorul" Gabita are peste 40. Scorul a fost deschis de tineri care au condus cu 2-0, apoi 2-1 gol Mitica, 3-1, 4-2, ca sa urce pe la vreo 8-2, 9-4, pentru ca in final sa fie 10-7, cel putin asa cred. Pentru tineri au marcat Ely-cele mai multe, Pustulica si Popica-un gol cu capu. Golurile batranilor au fost inscrise de Gabita si Mitica, cate trei fiecare(sper) si unul de "tanarul" Vasea. Chiar daca Vasea nu rata 2-3 ocazii clare, ca si Mitica ulterior, precum si Gabita in mai mica masura, consider ca victoria tot tinerilor ar fi apartinut. Daca am fi reusit sa ne apropiem mai devreme si sa-l enervam pe Ely mai aveam o sansa.
          Asadar tineretea a invins!
          PS. Din lipsa de cronicari a trebuit sa scriu a doua oara consecutiv.     

sâmbătă, 13 iunie 2015

Meci strans, foarte disputat

          Premonitia mea ca ne vom strange destul de greu s-a adeverit; in cele din urma, cu chiu cu vai, ne-am adunat zece doritori de miscare, al 11-lea,adica Tavi, fiind blocat undeva in traficul bucurestean.Ne-am tot sucit si invartit ca ala in caldare, pana cand, in sfarsit, Mitica si Bete au facut pe "alegatorii"( adica cei care aleg)si au purces sa-si aleaga "supusii" rezultand:
          Echipa B.in formula, Bete, Motanu, Bogdan, Gabi si Vasea.
          Echipa M. formata din Popica, Bebe, Paul, Stelica si Mitica, urmand ca "vesnic intarziatul" Tavi sa joace, pe rand, la fiecare echipa.
          Despre meciul in sine n-ar fi prea multe de spus. Pentru cunoscatorii si mai ales pentru  participantii la fenomenul fotbalului de ziuacincea, vineri, 12 iunie 2015, a fost pentru prima data cand toti cei trei corifei,veritabili fotbalisti au lipsit in corpore de la intalnirea cu balonul. Este vorba despre Gabita care acum 13 ani, in 2002, pasea sfios pe gazonul natural din Agronomie, adus(nu de manuta) de seniorul Gabi, care, de altfel, ne-a si spus ca au trecut 13 ani de la eveniment. Apoi este vorba de Cata care ni s-a alaturat acum 7 ani, in 2008(sursa amicul Tavi) si de ultimul venit printre noi tanarul Ely, cu peste trei ani in urma, in februarie 2012, in plina iarna pe nameti cand nu prea puteam sa ne strangem de o miuta si fratele mai mare Claudiu l-a chemat pe praslea Ely, sursa blogul. Venirea lor a revigorat fenomenul si a ridicat calitatea prestatiei fotbalistice. Pacat ca din varii motive au inceput sa absenteze pe rand si vineri s-a petrecut "minunea", lipsind toti trei. Speram ca a fost o pura intamplare si incet, incet vor reveni toti pentru a duce fenomenul mai departe.
          Revenind la meci se poate afirma ca echipa B. a gestionat mai bine inceputul disputei, conducand cu 2-0 prin golurile reusite de Vasea si Motanu in urma unor combinatii in trei la care a mai participat(decisiv) si Gabi. Unde mai pui ca Vasea a primit o pasa f. buna de la Gabi, dar n-a reusit sa preia mingea si Motanu a inceput sa tipe si a mai scapat singur cu portarul care a intervenit. Pe fondul oboselii lui Vasea si nu numai, meciul se echilibreaza si Mitica reuseste sa egaleze la doi. La acest scor, Bete trece in atac si Vasea in poarta, luandu-i locul, apare in sfarsit si Tavi care va juca 20 de min. la echipa lui Mitica,trecand apoi la noi. Bete marcheaza si conducem din nou, Mitica egaleaza cu o minge deviata care ma pacaleste si se duce la colt, conducem din nou prin acelasi Bete, mai rateaza o ocazie monumentala Bogdan reluand din fata portii peste, dar suntem egalati din nou de Stelica. Bebe intra in poarta la ei,Bogdan la noi, Tavi trece la noi, fortam in atac si la a doua lovitura libera scoasa din careu, facem o schema cu Motanu la minge, Gabi putin in dreapta lui, Tavi in stanga in spatele zidului si Vasea in dreapta se infiltreaza si primeste pasa de la Motan si chiar daca loveste cam prost balonul, acesta ajunge la Tavi care inscrie luand din nou conducera cu 5-4. Pe fondul ratarilor noastre( 2 bare interioare, o bara la vinclu,cateva suturi de la distanta ale Motanului) , mult mai multe decat ale echipei lui Mitica care ne-a impuiat capul cu ratarea lui, se lupta la baioneta si Stelica egaleaza din nou. Incepe sa ploua putin mai serios ca pana atunci cand ne mai racorea cate o picatura, fapt care ne face sa punem capat intrecerii noastre sportive, mai ales ca era deja trecut de H5 si cum scorul era egal, a fost momentul cel mai bun sa incheiem.
          In concluzie, a fost o zi frumoasa pentru fotbal , de unde ne temeam de canicula, a venit deasupra un nor amenintator de ploaie care a mai scazut temperatura si a facut posibila mai usor miscarea noastra, iar dupa meci a si plouat. Pana la urma consider ca scorul final de 5-5 a fost echitabil tinand seama de disputa stransa din teren in lipsa celor trei care puteau face diferenta.
          Dupa meci, la masina , pe fondul unei mici iritari ale mele deranjat de ploaia care ma impiedica sa ma imbrac lejer, Motanu dispare ca "magaru'n ceata", la telefon ne-am lamurit ca a luat-o prin ploaie spre nea Nicu sau s-a suparat ca "vacaru pe sat", insa am inteles ca i-a trecut. In aceste conditii meteo nu m-am mai dus la nea Nicu si m-am integrat in colectiv , pe iarba sub pomi la o bere cu seminte, impreuna cu baietii, sase la numar si 3 la 3 din cele doua echipe, deci egalitate si aici. M-a mirat absenta lui Bebe, o fi avut el motive... Mitica era "f. suparat"pe Popica pe care ar fi vrut sa-l "impuste" in timpul meciului pt. randamentul sau f. slab, dar si-a dat seama ca n-avea pistol...
          PS   Atentie! Inainte de meci am fost anuntati de catre administratorul bazei ca saptamana viitoare, incepand de joi si pana sambata pana la ora 20, toate terenurile din Agronomie si Tineretului sunt ocupate de o competitie. Putem juca dupa ora 20, opt seara, dar sa-l anuntam.     

vineri, 5 iunie 2015

Fara Gabita si Catalin, dar cu Tudor si Stelica

Zi frumoasa si domoala ca pentru inceput de vara. Dupa ploaie, vine soarele, vorba din popor. Ordinea aceasta s-a potrivit perfect cu orarul etapei. Pe de alta parte, dupa o saptamana apatica in comentarii pe blog, lipsita din acest punct de vedere de antren si stimulente de profil, se simtea parca, in orele din ajunul meciului, ca pluteste printre noi o usoara stare de incertitudine, de ameteala generala ca sa zic asa.  N-a fost decat o senzatie, caci “Lambada” si-a facut datoria, “dansatorii” s-au strans si s-au cuplat (ales) in doua echipe intr-un fel cum numai pe la noi se poate inventa o asa metoda, adica fiecare a ales si s-a ales pe sine intr-un ritm latino de n-am cuvinte. Sigur, lipsa a doi (Gabita si Cata) dintre cei trei protagonisti, care fac de regula legea alegerilor (tot se dezbate si se modifica ea in aceasta perioada in Parlament), a favorizat situatia.
Iata ce a rezultat :

  Pelicanii  – Bebe (portar), Razvan, Bogdan, Popicu, Tudor si Ely  , 
Pinguinii – Nelson (portar), Tavi, Stelica, Doru, Gaby, Mitica si Vasea .

La prima lectura, pelicanii par mai puternici, la a doua citire lucrurile incep sa se schimbe putin. Celor doi granzi (Ely+Tudor) li s-a opus un puternic grup de aparatori (inclusiv portarul) , un Mitica polivalent, in mare forma, cat si omul in plus ( sa fie vorba de mine?). Asa ca a rezultat un joc palpitant cu o evolutie a scorului in aceeasi nota.   
Meciul a inceput cu o usoara tatonare, dupa care pinguinii incep sa controleze in buna parte jocul, domina si nu de putine ori trag periculos la poarta, dar Bebe s-a opus cu brio deschiderii scorului, de cele mai multe ori voluntar si arareori involuntar. Cum ratarile se razbuna, pelicanii puncteaza de trei ori la intervale de 6-7min.  prin Tudor de doua ori si Ely. Chiar si asa, la 3-0, jocul si increderea pinguinilor nu sunt afectate. Se simtea doar nevoia unui simplu declic in jocul acestora, un fel de eliberare, pentru a impune si pe tabela de marcaj un scor in acord cu ce se intampla pe teren. Pana la urma acest moment a venit. Cine altul putea sa-l aduca decat Capitanul? El marcheaza de doua ori cu suturi in stilu-i bine cunoscut, dupa combinatii cu Sile si Doru. Asa, din senin, in plin iures pinguin, Tudor, in mare forma si el, puncteaza frumos pe contraatac. 4-2. Si dupa acest moment greu, tornada pinguinilor nu scade in forta. Profitand de o oarecare apatie in jocul lui Ely,  pinguinii isi permit sa domine in continuare foarte puternic, creaza multe faze in fata portii lui Popicu (i-a luat locul lui Bebe) si pana la pauza  (nu la jumatatea meciului, ci cam cu putin inainte de 2/3 din timpul de joc), dau inca 3 goluri si intorc rezultatul dupa un magnific joc colectiv. Cu aceste bobite  (Mitica 2g si Doru), tabela arata un scor de 5-4 in favoarea alb/negrilor , care se potrivea de minune cu faptele din teren. Soc mare pentru pelicani, care solicita imediat pauza (time-out) si om in plus pentru restul jocului. Astfel, Vasea , universal cum il stim cu totii, trece la pelicani, iar motanelul, il imita pe Ely si plaseaza de la distanta o ghiulea in poara pinguina, asa . . . ca sa fie egal inca de la reluarea meciului. Asadar 5-5. In continuare, imaginea partidei capata usor-usor alte coordonate, adica cele doua echipe fac schimb intre ele de registru si, firesc, pelicanii incep sa domine iar pinguinii se se apere. Se apara bine ei, dar cum ratarile de pe contraatac nu sunt dublate si cu ceva goluri inevitabilul se produce si pinguinii incaseaza alte doua bobite, separate de acelasi fatidic interval de 6-7min. Si pentru ca vremurile sa fie in ton cu vremea umeda, la final de meci apar unele stari de spirit care au ca efect precipitarea lucrurilor, astfel incat meciul se termina ceva mai devreme decat era normal. Scor final 7-5 pentru gusati.

Cu doua victorii intr-un singur meci, Sile a parasit Agronomia cel mai fericit! Desi a primit sms-uri in drumul catre vestiar, unul de la Iordanescu, celalalt de la Gigi, cu oferte pentru meciul cu Irlanda si de contract la campioana, maestrul a refuzat politicos si le-a raspuns celor doi ca tocmai semnase cu Barca, cu cateva clipe inainte, pentru preluarea postului lui  Xavi si .. . din acest motiv, doreste putina liniste pentru reculegere si acomodare psihologica la noua situatie. Poti sa mai spui ceva ?  


luni, 1 iunie 2015

Mitica, grande capitano !

 A venit si ziua cand trebuie sa ii dedicam o cronicutza marelui capitan, Mitica. O sa trecem repede la enumerarea combatantilor si sa povestim pataniile si intamplarile avute vineri pe terenul de fotbal.
Alegerile au fost facute de cei doi tineri, Ely si Cata, rezultand urmatoarele echipe:
Echipa E: Ely, Biciclistu, Motanu, Bebe, Bronson si Bogdan
Echipa C: Cata, Mitica, Paul, Popescu, Vasea si Tavi
Echipa C a inceput in efectiv complet de 6 oameni, cu Bogdan in locul lui Tavi, cam 10 minute, pana la aparitia celui din urma la teren. Cand Tavi a intrat la noi, scorul inregistrat pe tabela de macaj era 2-1, marcatori Mitica(2) si Ely. In privinta desfasurarii partidei trebuie sa mentionam urmatoarele: partida s-a desfasurat fara evenimente neplacute, a fost echilibrata din punct de vedere valoric si chiar daca diferenta de pe tabela de marcaj a fost foarte mare, acest lucru i se datoareaza unui singur om, Mitica:).
Indiferent de ce a jucat pana in ziua de vineri, mai mult sau mai putin fotbal, eu unul, ii iert toate pacatele si ma bucur ca am vazut un om intr-o zi de gratie. A driblat, a pasat, a alergat  si a marcat din toate pozitiile, numarul de goluri, la numar 10, cred ca spun totul despre jocul lui.
Recunosc ca am avut o echipa adversa, spre mirarea mea, care nu s-a mobilizat si care s-a vazut inca de la alegeri, vorba lui Ely ,, Daca il i-au si pe Motanu te demolez :))'' castigatoare. Cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, echipa E s-a vazut condusa din primul pana in ultimul minut.
Vineri am avut parte si de cateva surprize foarte frumoase: coechipierii mei si-au pastrat posturile pe toata durata partidei (1-3-1-1 - Tavi, Vasea, Paul, Popescu, Cata, si Mitica), Motanu a avut un comportament exemplar, Biciclistu (care devenise un zeu) a demonstrat ca e un simplu jucator, Ely cel tanar si nelinistit nu s-a ridicat nici la degetul mic al lui Mitica, iar Bronson ca de obicei isi merita toti banii :)).
O sa trec si la enumerarea marcatorilor avand o singura precizare, Popica a marcat ultimul gol in urma unei actiuni la care Motanu a vazut un hent (a fost sau nu a fost, asta numai Dumnezeu stie) - Mitica (10), Tavi (4), Cata (3) si Popescu (1), Ely (4), Biciclistu (2), Motanu (1) si Bogdan (1).
Cu aceasta ocazie va felicit pe toti pentru jocul vineri, va strang mana si va spun ca ,, imi este foarte dor de voi''. Nea Bebe, nu te-am uitat cu titlul cornicii, dar mie mi s-a parut ... cam dur :).
Va doresc o saptamana usoara !