marți, 29 martie 2011

Iar învingătorul este...

Comunicat Oficial:
Comitetul executiv al Federatiei de Fotbal de Ziua a Cincea, intrunit in sesiune de urgenta si avand ca unic punct pe ordinea de zi instituirea unei distinctii onorifice pentru acei practicanti care se afirma, la modul pozitiv sau negativ, pe parcursul unei luni, hotareste urmatoarele:
  1. Se acorda premiul "Muratura lunii martie", constand intr-un borcan cu gogonele de colectie, editia 1979, numitului Popicu. Nu a fost cazul sa se faca o expunere in detaliu a meritelor sus-numitului, mai ales dupa ce presedintele executiv a tinut sa impartaseasca observatia sa cum ca pseudo-fotbalistul Popicu este nascut pentru o asemena recompensa, cum si speranta ca respectivul domn (nu pare, dar sa-i spunem asa...) nu va fi abonatul acestei distinctii luna de luna. Chiar daca un confrate poet s-a abtinut de la vot, se pare ca restul celor prezenti in sala a votat la doua maini, deoarece din partea celor 5 membri cu drept de vot laureatul a obtinut 7 (sapte!!!) sufragii. Au mai fost nominalizati pentru aceasta distinctie dl. Vasea, pentru intreaga sa activitate, si Motanu, la capitolul Fotbal Abramburit. Ii amintim pe aceasta cale ca, daca doreste sa se joace de-a Mirel Radoi, locul sau este numai si numai in jumatatea de teren a propriei sale echipe.
  2. Se acorda premiul "Jucatorul lunii martie", constand intr-un sortulet roz de bucatarie cu autograf numitului Tavi. Desi in aceasta luna si-a condus echipa la trei infrangeri consecutive, Tavi este fotbalistul cu cea mai impresionanta progresie. Pe langa faptul ca a fost admis (pe baza probei video cu cele patru goluri marcate intr-un meci) in selectul Club al Golgeterilor Innascuti, cele doua executii din voleu in plasa pinguina si disciplina tactica de care da dovada in ultima vreme fac din Tavi un invingator merituos. Au mai fost nominalizati la aceasta sectiune Mitica, in special pentru talentele sale deosebite la pronosport, juriul dezicandu-se de comentariile ironice si rautacioase cum ca la concurs, ca si pe teren, marele merit este de fapt al lui Gabita, si Sudoru, iesit castigator chiar daca nu a participat in luna martie decat la sedintele tehnice.
  3.  Laureatii sunt asteptati sa-si ridice diplomele si premiile in ziua de 1 aprilie, orele 18:15, la Nea Nicu. Prezenta si tinuta sunt obligatorii.

sâmbătă, 26 martie 2011

Conspiratie sau inspiratie ?

Pe parcursul atator etape derulate in timp, la care cronicile si comentariile noastre au consemnat situatii și întamplari inedite, nu s-a mai petrecut ceva care sa aiba echivalent cu ceea ce am putut asista vineri 25.03.2011 pe terenul din Agronomie. Nu jocul și rezultatul final ne-au determinat sa afirmam cele de mai sus. Analiza la rece si punerea cap la cap a unor evenimente aparent normale sau neimportante, care s-au succedat in zilele premergatoare meciului, cat si in timpul acestuia, ne-au condus la formarea parerii ca am asistat la transpunerea in viata a unui scenariu demn de teoria conspiratiei. Opiniile multor martori oculari si initiati ai fenomenului de ziua 5-a vin in sprijinul acestei supozitii.
Iata ce credem noi.
Din dorinta de a revenii in prim planul intrecerii staful pinguinilor a inceput sa puna in aplicare un plan subteran de influentare a meciurilor prin mijloace nu tocmai ortodoxe. Profitand de relasul pelicanilor care au consfintit de buna voie sa cedeze unu, doua meciuri pentru a revigora intrecerea pe ansamblu, pinguinii au declansat actiunea.
La inceput au fost cuvintele, adica au criticat pretinsul joc dur al apararii pelicane, apoi au acuzat ca se sparge meciul cand pelicanii sunt in avantaj (aiurea, exact acum o saptamana au intins-o de pe teren cand scorul era sa fie rasturnat de pelicani), dupa care au schimbat registrul promovand pe blog cronici si comentarii laudative si magulitoare, menite sa adoarma vigilenta si sa anuleze combatul unor componenti de baza ai lotului nostru. Daca cu CataF16 si Sortulet schema nu a reusit, s-au obtinut in schimb rezultate maxime la superprofesionistul Popi, pelicanul care de o buna bucata de timp este cotat cu mult peste Mitica, liderul pinguinilor. Buni psihologi, pinguinii au mirosit ca pentru poezie, al doilea har cu care natura l-a binecuvantat pe Popi dupa acela al jocului cu mingea, acesta ar renunta la orice . Asa ca timp de aproape o saptamana au facut cu schimbul (Motanu, Lucica, Bebe, Anonimul si binenteles hotomanul ala de Gabita) si l-au tinut cuplat la blog zi si noapte, fara somn, fara mancare, poate doar cu cate un paharel de vin ca imbold pentru inspiratia divina, storcand din Popi toate energiile creatoare si devastatoare pe care acesta le-ar fi revarsat pe teren, fie in joc, fie in vorbe. Ce a rezultat? A rezultat un pelican vlaguit, fara reactie si inspiratie, lipsit de apetenta specifica fiecaruia din posturile pe care a jucat vineri . Popi a fost umbra marelui si temutului jucator de odinioara. Apoi au fost faptele. Vineri Gigel a venit chipurile cu un brat lipsa, vrem sa spunem pitit pe sub tricou si, in astfel de situatie, urma sa faca doar un simplu act de prezenta in teren, doar asa din pasiune pentru joc si echipa lui. Din acest motiv nimeni nu l-a luat in serios pe parcursul jocului. Ce a rezultat? Simplu de tot, au rezultat 4 sau 5 bobite in poarta pelicanilor.
Credem ca acestea sunt suficiente argumente care sa sustina teoria conspiratiei pentru etapa de vineri.
N-o mai lungim , scor 6-3 pentru conspiratori . Iata echipele :
  • Acestia - Bebe, Lucian, Stelica, Motanu, Gabi, Gabita, Mitica, Gigel si juniorul DanJr ,
  • Pelicanii - Sortulet ,Balaurul, Virgil, Traian, Mircea, Popicu, Milito, TVR-Tudor si CataF16
Autorii golurilor : in afara de Gigi a/au mai punctat Gabita sau/si Mitica la pinguini, respectiv CataF16 cu doua suturi de generic si Sortulet din pasa aceluiasi omniprezent CataF16 pentru pelicani.
Pe parcursul meciului Mircea s-a accidentat, TVR-Tudor a plecat mai devreme, in locul lor intrand la pelicani DanJr si prietenul lui CatalinJr.
PS - Cu toate ca este dificil sa se aduca argumentele necesare, nu excludem si alte puncte de vedere privind situatiile si evenimentele descrise mai sus .

sâmbătă, 19 martie 2011

Patru- trei, varză noi, iar ei tăiţei

Ca de obicei in ultimul an, Mama Natura a fost blanda si binevoitoare cu noi, permitandu-ne sa deschidem sezonul bataliilor pe iarba. Conditiile, dintre cele mai bune: 8-9 grade afara , cam cat taria pelinului in care-si ineaca amarul unii combatanti (nu-i vina noastra faptul ca, ajunsi la o anumita varsta, unii nu stiu ce, cum, si mai ales cat sa consume...), un vanticel cat sa-i fluture pletele kopitanului, de altfel bine ascunse sub un fes de-un colorit incert, umiditate temperata, sporita doar de igrasia din pantalonii lui Popi, presiune in scadere, mai ales dupa ce Domnul Sile Bombardelu' a dat mana, inainte de meci, cu cel mai bun prieten al sau, vizibilitate buna, chiar si pentru cei mai slab dotati in domeniu, dovada fiind si lipsa fazelor litigioase.
Profitand de intredeschiderea perioadei de transferuri, armada pelicana i-a inregimentat pe doi fosti mercenari, Nicu si Catalin-Spania iar campionii l-au resuscitat pe Gabi, aflat de altfel intr-o forma buna, astfel ca distributiile au fost ceva mai ample ca de obicei:
Pinguinii: Somnorila, Bebe, Stelica, Motanu, Mitica, Gabi, Gabita, Gigel
Pelicanii: Tavi, Sile, Virgil, Popicu, Nicu, CatalinN, CatalinS, Mircea,
ultimul fiind un proaspat recrut din Academia de desene animate Tavi, pus sa aleaga, ca si tanarul CataMig15, intre o taiere substantiala de salariu si o dupa-amiaza pierduta din toate punctele de vedere.
Desi de-o calitate tehnico-tactica submediocra (vezi si titlul...), meciul a fost animat mai ales in privinta scorului, campionii conducand in permanenta, 1-0, 3-1 si 4-2, dar neputand sa se detaseze decisiv, astfel ca a fost nevoie sa se aplice din nou varianta " de fuga" la 4-3, regizata si interpretata (lamentabil, de altfel...) de Gabi si Motanu, imediat ce s-a trecut de ora 17:30. Sa le fie rusine...
Un cuvant bun se impune si autorilor golurilor: Mitica, cu doua bucati, dar cu merite deosebite la toate cele sapte reusite, uita ca rolul mijlocasului de acoperire, ales in acest post pentru ca nu bea, nu fumeaza (decat de imprumut...) si nu da la **** este sa tina omul cu mingea in fata apararii, Gabita, mai zburdalnic decat de obicei, cu gandul, probabil, la intoarcerea lui Animal Paulica, Gabi, purtat pe aripile vantului la golul patru pinguin, Popicu, acest geniu pustiu al mataforelor ratacite, CatalinN, pelicanul lucid si intreprinzator, si, mai ales, Sortulet, aflat intr-o uluitoare crestere de forma. Doua bijuterii, (una reusita vinerea trecuta, cand a marcat nu mai putin de patru goluri) ambele din voleu la vinclu, certifica inca o data stofa sa de golgeter autentic, iar dupa modesta noastra parere cheia reusitelor pelicane sta tocmai in exploaterea acestui nestiut talent urias, in locul mersului la cacealma pe cele doua gogonele (se stiu ele...) din linia de atac a pasaroilor.
O mentiune si un merit special si pentru bravul Somnorila, trecut la adversari dupa plecarea intempestiva a lui Virgil (aflat intr-o pasa mai putin reusita si sicanat de doi "parteneri") si accidentarea lui Nicu. Chiar daca este triplu agent secret, pentru pinguini, pelicani si Organizatia de femei si Pensionari Sector 7 (pe care, cu onoare, o si conduce), se bucura de toata stima noastra pentru ingaduinta pe care o arata atacantilor, iar ca dovada a aprecierii, s-a propus instituirea unui fond special din care sa i se achizitioneze trei-patru perne, ce vor fi plantate pe teren, sa aiba omul unde sa-si faca siesta. Somn Usor!

PS: Motanu se pare ca a dat lovitura la sfarsit de saptamana: una victorie pe teren, una sticla de licoare de la dl. Sile (deja achitata), doua baterii de la Gabita (naivul a mers pe Galata!) si o varianta-super pentru pronosport de la copilu' Matei, care-l va salta cel putin pe locul 5 in clasament. Pentru doritori, inca este de vanzare, pana maine la orele 10.45!

sâmbătă, 12 martie 2011

Loteria barelor

Vineri 11.03.11, ora 15/30'. Începe unul dintre cele mai frumoase meciuri din ultima perioadă, pentru care se făcuseră în avanpremieră multe speculaţii privind remanierile de primăvară, găsirea unor metode de a relansa interesul pentru meciuri datorită seriei prelungite de victorii pelicane, declaraţii despre şi de prietenie, ironii pe teme de profil, etc. A fost şi prima vineri cu specific de primăvară autentică, ca în visul lui PelicanRaduTănase, cu soare, ciripit de păsărele, bondari la primul zbor şi evident o nelipsită şi decorativă cârâitoare.
Voinicii care s-au prezentat la startul partidei :
  • Pelicanii - Şorţuleţ, Lucian apreciatul pinguin transferat pentru o etapă în locul lui Mitică, Virgil, Popi, CătăF16 şi Milito,
  • Pinguinii - Stelică, Bebe, Motanu, Mitică, Găbiţă şi Gigel .
De la început dragii mei trebuie să spun că pelicanii erau condamnaţi să nu câştige. Verdictul venea după un parcurs perfect al acestora în primele două luni ale anului care a şi consfinţit un bilanţ strălucitor, dar care a creat acestora şi senzaţia că nu prea mai au cu cine să joace, existând chiar opinii conform cărora gruparea solară ar trebuii să renunţe la pinguini şi să încerce cu alte formaţii. Cum asta nu se putea întâmpla deoarece pinguinii e prietenii pelicanilor rămânea ca soluţie decât autocondamnarea pentru pierderea partidei. Zis şi făcut, dar nu oricum. Aşadar meciul a început într-o notă de echilibru cu atacuri viguroase şi combinaţii rapide de ambele părţi şi a ţinut-o aşa cam o oră, pănă când Gigel, în stil propriu, a spart gheaţa cu un şut puternic şi bine plasat care a muşcat şi din bară. A urmat o uşoară descumpămire în tabăra pelicană de care au profitat ceilalţi care au marcat de încă 5(cinci) ori prin acelaşi Gigel încă 2buc, Găbiţă 2buc şi Mitică 1buc. Deci 6-0. Nici nu vă vine să credeţi ce importanţi se dădeau pinguinii. Numai că...maeştrii pelicani fac o mutare de nota 10. L-au trecut în poartă pe Popi, care sensibil cum îl ştim plângea în gura mare pe teren şi uda batistă după batistă cu lacrimi de crocodil, ... iar superCătă a trecut pe turaţia următoare, angrenându-i şi pe ceilalţi echipieri într-un joc pe cât de strălucitor pe atât de eficient. Astfel Milito spulberă prorocirea motanului că va marca doar în aprilie şi înscrie scurt şi precis anunţând parcă ce va urma (6-1). Cată face un joc de creaţie şi travaliu aproape de unul singur şi oferă celorlalţi posibilitatea de a juca şi marca goluri care aduc scorul în numai 10min. la 6-4. Şorţuleţ 2buc şi Virgil 1buc splendidă bifează pe lista marcatorilor. Din acest moment golurile alternează într-o poartă sau în alta.
7-4 , 7-5, 9-5, 9-7. Goluri frumoase semnate de acelaş terţet pinguin, de Cătă 2buc şi Şorţuleţ. La 9-7 Şorţuleţ a ratat incredibil (mingea a mers din bară-n bară şi a ieşit). În acest moment s-a auzit primul murmur cu accent pinguin "băi aşa luăm bătaie".Pe atacul următor scorul devenea 10-7, Mitică înscriind cu o lovitură de cap lobată un gol extraordinar de frumos şi de necesar echipei. Mucaliţii spun că de vină sunt răceala şi durerile de cap aduse de aceasta. Nu ştim dacă e chiar aşa, cert este că întreg capul îi era acoperit de batice protectoare(pe creştet şi urechi, pe gură şi nas, doar ochii de felină i se mai vedeau). După acest eveniment pelicanii turează jocul şi Şorţuleţ face 10-8. Imediat urmează o nouă fază de gol, Cătă ameţeşte doi fundaşi, pasează lateral dreapta aceluiaşi Şorţuleţ care trage puternic la rădăcina barei, dar Stelică scoate miraculos un gol care poate ar fi dus la un alt deznodământ al meciului. Undeva, acolo în teren, se aude al doilea murmur pinguin "băi aştia chiar ne bat". Aşa se face că pelicanii îşi aduc aminte că trebuie să piardă şi opresc motoarele. Scorul devine 12-8 şi toată lumea e fericită. Găbiţă a dat 3 din cele 4 goluri ale sale cu ajutorul barelor (în compensaţie pentru nenumăratele bare pline date în ultimile meciuri), Mitică cu cele 4buc(doua cu bara) revine oarecum în drepturi, iar pelicanii mulţumiţi că i-au ajutat pe prietenii lor să iasă din pasa depresivă a sfârşitului de iarnă. Doar Popi era nefericit. El joacă la victorie în orice situaţie, neţinând cont de hotărârile grupului aşa că , fluturând ultima batistă uscată îşi cerea singur demisia din echipa pelicană. Noroc că nu-l mai asculta nimeni. Şi uite aşa seara se lăsa, gaşca pleca şi la nea Nicu poposea, iar Găbiţă pronosticuri aduna şi pe laptop le consemna.

PS. O menţiune specială pentru Lucian care pinguin fiind şi acuzând nişte dureri urâte, a făcut o partidă foarte bună fiind extrem de util în toate compartimentele în care a evoluat.

miercuri, 9 martie 2011

Pelicani şi pinguini

Incerc sa fiu mai telegrafic cu textul şi poate ceva mai cuprinzător la capitolul informaţii şi idei.
- Bilanţul pe luna februarie : 2V-Pelicanii, 1V-Pinguinii, 1= ;
- Bilanţul pe primele două luni : 6V-Pelicanii, 2V-Pinguinii, 1= ;
- Primul meci pe luna martie jucat pe 04.03.11 : 5-4 pentru pelicani ,
Echipele aliniate,
- Pinguinii, Bebe, Cocorul, Lucian, Stelică, Motanu, Găbiţă, Gigel
- Pelicanii, Şorţuleţ, Balaurul, Virgil, Popi, CătăF16, MessiLuci şi Milito
- Autorii golurilor pentru învingători , SuperCătăF16-2buc, Popi-2buc+TVA şi Milito-1buc fenomenală
- Autorii golurilor pentru învinşi, Găbiţă-1(2)buc, Gigel-2(1) şi pelicanul filantrop MessiLuci-1buc. autogol, călăul pinguinilor din etapa precedentă ;
- Varianta jucată de pinguini : cea făra Mitică, rezultat negativ,
- Varianta jucată de pinguini acum 2 etape: cea fără Gigel, rezultat negativ,
- Varianta jucată de pinguini acum 3 etape : echipă completă, rezultat egal (discutabil),
- Varianta, cel din poartă apără cu mâna : kaput pinguini ,
- Varianta jucată acum 4 etape : cea fără Găbiţă, rezultat fără comentarii,
- Varianta de vinerea viitoare : Mitică la pelicani, Balaur+MessiLuci lipsă din prietenie pentru încurajarea celor slabi şi suferinzi, rezultat 1,x,2 .
- Pentru aducere aminte : Balaurul pleacă când vrea, d-aia e balaur, a ridicat el ancora şi la 5-0 pentru pinguini şi la 5-4 pentru pelicani, care e problema domnilor pinguini? Că de fiecare dată nu v-a ieşit aşa cum aţi fi vrut este pentru că el are 7 capete, e mai deştept decât noi toţi. Uite că acum a plecat şi a plecat departe să nu mai fie nici o şansă să se lase înduplecat de ai lui şi să vină în ultima clipă la teren. V-a lăsat doar cu noi aştia de aici, profitaţi că nu se ştie când se mai iveşte o aşa ocazie.
- Nu contează vârsta celor care joacă, ci respectul între noi, indiferent de vârstă. Principiu aplicabil şi pe blog .
- Ambiţie trebuie să existe în fiecare meci, fără aşa ceva ar lipsii gustul fructului pe care-l consumăm cu atâta poftă în fiecare vineri. Doar că ei , ca de altfel oricărui lucru, trebuie să-i aflii măsura.
PS- Mitică să ştii că nu este o glumă, vino şi joacă măcar o etapă la noi, e o experienţă şi o variantă în viziunea celor de mai sus, după cum ai văzut. Invitaţia o fac în cronică, la vedere, ca între bărbaţi puternici .

sâmbătă, 5 martie 2011

4-5, rămânem prieteni (părerea mea...)

N-a fost sa fie nici vineri Ziua pinguinilor, doborati inca o data din drumul spre glorie de echipa pasaroilor impaiati. Motive de mare suparare zic eu insa ca n-ar fi, din cel putin doua motive. Primul, si cel mai important, e ca, lasand la o parte adversitatile de pe teren, ceea ce prestam noi ramane un simplu joc (si acela practicat din placere...) si nu o disputa, iar al doilea tine de forma traversata de campioni, mult sub ceea ce au aratat sezonul trecut. Somnorila n-a prins cea mai buna zi, Motanu la fel, Bebe inca nu are meciuri in picioare, Cocoru a jucat pe un post nefamiliar intr-o formatie cu care nu este obisnuit, Gigel este in urma cu pregatirea fizica, Gabita a fost "vanat" de adversari cu coasa si de ghinionul barelor (in plus, de la un timp incoace este prea patimas, ceea ce ii scade randamentul) Mitica, bun-rau, a lipsit si s-a vazut la mijlocul terenului, singurul care intr-adevar s-a straduit sa se autodepaseasca, Stelica, neputand schimba soarta partidei.
Poate ca a fost si o urma de ghinion, cu primul gol primit mai mult din intamplare: Sile l-a facut clatita pe Motan, care i-a lasat, totusi, doar piciorul stang, cu care, din unghi, "magnificu" trimite o torpila obosita (expertii au incercat sa-i masoare viteza, dar aceasta se incadra sub limitele de toleranta ale aparatului), pe coltul scurt, in poarta unui visator, care uitase ca mana se poate folosi si la altceva decat scobitul in nas. Un sut al lui Catalin, de la distanta, si un gol frumos al lui Popicu (stop dupa o centrare lunga si minge plasata la colt, Somnorila si Motanu se invitau reciproc) au dus scorul la un rocambolesc 0-3, si chiar daca Animal Paulica, de altfel mare amator de aparat cu labutele, le face campionilor un cadou, jocul era aproape terminat. Doua goluri pe constiinta lui Cocoru, deja 1-5 si cu toate ca pinguinii fac o miscare inspirata in poarta, disputa era transata, stiut fiind ca hotomanii vor pleca in momentul in care diferenta se va micsora la un gol. Ceea ce s-a si intamplat, la 4-5, cand Paulica si-a amintit brusc ca ii este sete. Eu unul il iert, prietenul meu fiind si stiind ca manevra a invatat-o de la altii.

Mult mai important decat meciul in sine mi se pare un fapt demn de laudat: cu aceasta ocazie s-a consemnat un AN INTREG de cand meciurile se desfasoara vineri de vineri, fara intrerupere. Iar daca tinem cont si de faptul ca se joaca numai afara ne putem lauda si cu ceva vointa. La unii aceasta tine loc si de talent...

PS: cu echipele ramane dator Tavi, la mine compartimentul metafore e in revizie.