duminică, 22 august 2010

O rabufnire ce trebuie consemnata

Cam asa s-ar rezuma cele intamplate vineri. 6 goluri consecutive inscrise de acelasi pinguin dupa ce pelicanii condusesera cu 2-0. Este destul de greu sa treci cu vederea asemenea intorsatura si sa nu evidentiezi pe autor chiar daca au existat niste circumstante mai mult sau mai putin valabile pe care pelicanii le-ar putea invoca. Ma gandesc la faptul ca pelicanii desi au avut un lot bun acesta nu a fost totusi omogen, cu fluctatii mari in calitatea jocului si lipsa unei coeziuni care sa mai poata permite intoarcerea rezultatul sau macar limitarea dezastrului. De asemenea terenul pe care s-a jucat a fost ca un suport pentru o bomba cu explozie intarziata de care pinguinul marcator a profitat din plin el avand multe meciuri pe astfel de suprafete netede si rapide. Faptul ca au condus destul de repede cu 2-0 le-a creat pelicanilor sentimentul ca pot castiga la pas, fara un efort prea mare. Extrem de mare greseala. Relaxarea care s-a insinuat in fiecare pelican nu a mai putut fi surmontata in vreun fel. Dar sa mergem mai departe si sa dam pinguinului marcator ce-i apartine de fapt si de drept. Numele lui este Vitezistul. Vi-l amintiti, cel care inaintea etapei trecute se incalzea la soare. N-ai fi spus ca poate da mai mult de maxim doua goluri intr-un meci, el fiind mai mult abonatul barelor fiind cotat de unii pasionati de statistici la 3, 4 bare pe meci. Noi credem ca el s-a straduit si isi dorea de mai mult timp sa aplice o lovitura individuala de genul celei despre care vorbim. Iacata ca acum i-a reusit. Dar totul i-a reusit. A dat si 3 bare (si-a reconfirmat media) , 3 goluri au fost printre inotatoarele pelicanilor din poarta (ar trebui sa consemnam doar o reusita pentru ca celalalte doua au fost incasate de Sortulet care vorba aia de aici si-a tras si apelativul) , a facut margele cu apararea pelicana depasind in slalom chiar viteza maxima admisa pe autostrada in conditiile in care el circula pe bulevardele noatre din ultima linie a redutei. In fine, inchei pentru ca este tarziu cand consemnez aceste randuri. Nu am amintit de nici un alt combatant, fie dintr-o tabara sau alta (Sortulet a fost pomenit doar ca element decorativ in peisajul partidei), pentru ca meciul a fost in intregime al lui. Daca nu ma insel, dupa terminarea partidei, pelicanii aproape tacuti l-au apreciat pe dl. Vitezist. Felicitari inca odata. Revine el Milito si iarba verde-galbioara dar ... naturala.

sâmbătă, 21 august 2010

Scrisoare intredeschisa catre o Zana Buna

"Zana mea cea buna, io sunt Gabitza, un copil manierat, delicat si ascultator. Mie-mi place foarte mult la scoala, mai ales clasa a patra, care acum o fac a doua oara, dar nu ma inteleg intotdeauna cu copiii, din care unii e rai si nu vrea sa se joace frumos.
Mese a zis ca ma bate daca nu-i dau de ciunga si bonibon, Traienel, il stii matale, de juca cu Decebal si Burebista, asteapta sa cad in fund si imi ia mingia (e drept ca si eu am baut atunci din damigeana cu visinata din camara, tare buna a fost), Vasilica da gol din stop si io nu pot, Gabi il iubeste mai mult pe nesuferitu' ala de Mitica, de Paulica mi-e asa frica de fac pisulica noaptea pe mine (da' sa stii ca ma spal pe maini...), lu' Motanu i-a intrat in cap ca e fotbalist, Popicu da cu zarele pe la outze si scoate numai duble de acolo, ca a trebuit s-o pacalesc pe bunica c-am pierdut banii de sifoane, Mihaita il pune pe Gigel sa nu dea gol si io mananc bataie. Ce sa fac? Promit ca daca ma ajuti, voi fi si mai cuminte, voi da din bomboanele mele la toti copiii (sper ca nu din cele cu par, nesimtit mic... (n.a.)), nu voi mai ciupi fetitele de fund si peste doi ani sigur ma vei gasi in clasa a cincea. Si vreau sa-ti mai spun, eu nu sunt paracios, da' Vaslica, Motanu si cu Sudoru' fumeaza, iar Mitica umbla dupa mirese si cade in gropi"

Impresionata de suferinta micutului, Zana cea Buna puse mana pe mobil si suna la Lumea Copiilor, departamentul desene animate si alte personaje de basm, iar saptamana ce urma mare parte din dorinta tanarului Goe se indeplini. Mamitza Gabi si Tanti Mitza Mihai i-au dat mingea numai lui , Mamare Vasea nici nu s-a mai prezentat (ce-i drept, juca oricum la echipa adversa, putea sa dea trei-patru goluri si il demoraliza pe copil, asa mai bine a ramas sa puna muraturi)Unchiul Tom Bebe a venit special de peste mari si tari ca sa aiba grija de nepot, Setila Gigi si-a parcat (a)gabaritul la umbra, astfel ca gloria sa se rasfranga doar asupra lui Bulica. Spanu' Mese a cazut rapus de o rana in picior, Tom Degetel Lucica a adormit si el repede, Omul Negru Popicu s-a pastrat pentru prelungiri, Fat Frumos din lacrima Eugen a facut si el un cadou sau doua, taman in gura portii. Nu se stie cat de mult l-au ajutat Pinocchio si Motanu' Incaltat, gurile rele spun ca mai degraba nu, dar nici Gabitza nu s-a lasat mai prejos. I-a taiat sase capete balaurului Paulica, dintre care trei printre picioare, lasandu-i doar unul, pentru excursia in Bulgaria, un cap (singurul pe care l-a gasit...) balaurului mic Andrei si i-a completat garderoba lui Sortulet cu doua piese crosetate, de colectie.
Seara tarziu, dupa o zi plina de peripetii, cel mic a adormit fericit, cu un degetel in gura. C-o fi fost mijlociul sau degetul cel mare, deja conteaza mai putin...

Pinguini: Bebe, Gabi, Razvan, Mihai tenismanu', Mitica, Gigi, Gabita
Pelicani: Paul, Tavi, Andrei, Popicu, Mese, Eugen, Lucica.

na c-am uitat scorul...

luni, 16 august 2010

"Pelicanii sunt mai inteligenti ca pinguinii"

Din cate stiu, pe vremea cand soacra lui nevasta-mea umbla cu ghiozdanelul dupa ea, la scoala se studia mai degraba geografia Uniunii Sovietice (Vasea poate confirma...) decat fauna si flora spontana. Si totusi, vazand manopera fotografica a maestrului Tavi, prima ei reactie este descrisa in cuvintele din titlu.
Culmea, s-ar putea sa nu greseasca prea mult, de vreme ce un grup de baieti total netalentati (sa zicem, poate cu o exceptie si jumatate), obisnuiti mai mult cu prefixul 03, ura si la carciuma, a ajuns sa se distreze cu echipa-fanion de oldbois/and cows a nord-vestului din sud-estul Europei Centrale. Mai mult, golul de 1-0 al lui Virgil, total irepetabil, deloc imparabil, lui Luci si Razvan imputabil si cel de 2-0 al lui Mese candideaza de pe acum la "reusita anului", pe cand gasca pinguinilor gelati, certareti si aroganti nu s-a facut remarcata decat printr-o pseudo-filantropie de doi lei cu rest, executata in doi si data pe fata de un al treilea: la scorul de 1-2, Gica, la sugestia lui Mihai tenismanu', bate afara un penalti, dar nu intr-atat de afara incat sa dea impresia ca a ratat intentionat, "secretul" nu este dezvaluit adversilor, care, obtin la randul lor un penalti, il transforma si fac 4-1. Or, logica spune ca actele de caritate nu-si asteapta neaparat o rasplata si nu pot fi negociate in contrapartida, iar daca ai vrut sa fii domn nu te poti transforma in precupeata. Iata echipele:
Pinguinii: Luci, Razvan, Mihai tenismanu, Nicu III, Mitica, Gabi, Gabita, Gica
Pelicanii: Liviu, Tavi, Razvan V, Eugen, Virgil, Mese, Vasea, Popicu
De remarcat (si-ar dori ei...) revenirea lui Luci si a lui Mihai tenismanu'. Primul avea programare la coafor si s-a gandit ca are doua ore de pierdut, al doilea ne-a aratat din plin ca mosteneste talentul idolului sau, Hanescu. Si poate singura veste buna: Pinguinii sunt in tratative cu Paul, sanctionat de Pelicani pentru absente repetate si comportament extrasportiv inadecvat. Daca tot nu avem atacul lui Dinamo, macar apararea lui Dinamo s-o avem...

sâmbătă, 14 august 2010

duminică, 8 august 2010

4-2, poarta-n casa. Cu bataie...

Ce se mai bucurau micutii in urma cu o saptamana... Fiecare crescuse cu cel putin 10 centimetri, isi aminteau, brusc, cuvinte noi(!) din limba romana, erau exuberanti si veseli ca niste cintezoi. Urmarea a fost insa trista. Vasea s-a vazut deja erou de benzi animate si inca-si mai cauta pixul pentru autografe,in plus a mai facut si greseala de a-l aduce pe juniorul Razvan V, mult mai talentat si mai disciplinat tactic, pe Tavi l-a lovit fiorul liric (sa vedem cat l-o tine...), Animal X e cu gandul mai mult la nea Nicu si la insuratoare (pe de alta parte, daca idolul tau e Mo(r)ti de la Dinamo, mai bine te lasi), Mese a venit cu gandul mai mult la vorbeala (scuze pentru punerea la podea, chiar n-au fost intentii "cremenale"), lipsa lui Traian se vede, cert e ca in zece minute invatasera sa numere pana la 4 fara invatator.
Bunatatea noastra proverbiala i-a ajutat sa repete, in oglinda, scorul de vinerea trecuta, iar culmea coincidentei este ca Tavi (adversarul meu traditional) m-a copiat si a inscris golul inchiderii. Cu dreptul, evident, piciorul stang fiind la el doar o completare fericita a arcadei deschise in scopul culegerii de sortulete...
Un merit are si Mitica, mai mult in alcatuirea echipelor, ceea ce i-a si adus PATRU cotizatii in fondul "Mitica50", de aceasta data filantropii dorind sa ramana anonimi. In schimb, celalalt kopitan, Popicu, si-a aratat lipsa de forma (din nastere, de fapt...) si la sporturile de masa, de unde a plecat nudist. As avea insa curajul, daca soacra-mea este disponibila, sa joc table cu oricine, daca baiatu' de mai sus da cu zaru' si distinsa doamna le muta...

ps: Inteleg ca unul dintre fostii protagonisti, Claudiu, se afla printre cititori. De aceea, ii ofer, ca remember, caseta ultimului sau meci, datat 19 august 2005 si incheiat cu victoria primilor, 4-1.
Pinguinii: Paul, Razvan, Mitica, Luci, Virgil, Moise, Gigi
Pelicanii: Tavi, Claudiu, Nicu, Vasea, Dan Berbecaru, Gelu, Popicu.
Cum mai sunt doar cateva zile pana sa se implineasca 5 ani de la retragere (multa sanatate!), ne-ar onora sa-l avem printre noi, fie si "la saraci", iar daca are cumva placerea sa ne cinsteasca, voi incerca sa-i obtin un discount.

sâmbătă, 7 august 2010

Vineri 06.08.10-37grade-Cronica unui pelican vesel

A fost o etapa in care pelicanii au platit pentru ca au fost prea siguri de victorie. Veneau dupa un succes splendid cu o etapa in urma in care MilitoVasea, MS, Messi si TVRTudor facusera ravagii printre pinguini. Inainte de inceperea meciului Capitanul face prima miscare reusind sa-l transfere pentru o etapa pe TVRTudor aflat intr-o forma de zile mari. Daca va insista sa-i prelungeasca contractul se aude ca ar trebuii sa-si fereasca picioarele, adica sa stea in poarta.
Miscarea s-a dovedit inspirata pentru ca dupa vreo doua atacuri scorul era deja 4-0. Sortulet, Balaurul, Virgil, MS si juniorul Sorin nu prea intelegeau ce se intampla. Singurul care intelegea era Baba Popicul care ne "incuraja" de la distanta el fiind in vacanta, la odihna, adica in atac, de unde avea orizontul larg din apararea noastra. E posibil ca niciunul din fundasi sa nu-si amiteasca autorii golurilor. Sa fi fost toti de la ei ? In fine. In aceste momente dificile revirimentul vine de la cine altcineva decat Serghen-Popicu(s-a transformat din baba in jucator) si a facut rocada cu Sortulet, adica a trecut in aparare si Sortulet in atac, alaturi de Milito. In aceasta formula lucrurile s-au mai pus la punct. MS lanseaza vreo doua-trei trasoare care spre ghinionul lui si al nostru ocolesc tinta de putin. Totusi se inscriu doua goluri si scorul final ramane fixat la 2-4. Trebuie sa spunem ca si pinguinii tropicali (astia se comporta bine la soare) au mai avut si ei cateva bare , nu multe, vreo 3 sau 4, una mai frumoasa decat alta si toate la un loc decat golurile lor. Autor pinguinul vitezist Gabitza. Imi amintesc ca dupa meci s-au interesat cativa impresari de la Dinamo de portarul pinguinilor, debutant in echipa. Greu am aflat ca se numeste Liviu. Valoros baiat. Il concureaza pe Sorin. In buna parte si datorita lui scorul a ramas cel consemnat mai sus. RazvanMilito care a facut si el un joc bun in aparare, alaturi de mai experimentatii Razvan si Stelica, sa-l mai aduca si, impreuna sa imbunatateasca media de varsta indiferent in ce echipe vor juca. L-am lasat inadins la final pe Gigi. El nu s-a prea vazut in timpul meciului. Rar se intampla asa. A vazut ca echipa merge si fara el si s-a gandit sa-si conserve energia pentru meciul urmator. A... nu de fotbal, nu are el rabdare sa astepte atata ci pentru cel cu pulurile si cubuletele cu puncte negre. Victima parea sa-i fie Popicu. La inchiderea editiei meciul continua. Cam asta a fost . Abia astept vinerea viitoare.

duminică, 1 august 2010

Vasilica pentru noi e Popicu number doi

O alta vinere trista. Mese nu a mai avut bani de bilet si a intrat la Pelicani, Bebe e dat disparut si adio fundas drepta, Mitica, Gabita si Razvan au fost lamentabili, Gigi a venit la stadion dupa ce a sarbatorit implinirea a 100 de kg. in viu, Stelica a confundat portile, cert este ca plangaciosii au mai castigat un meci. Iata echipele:
Pinguinii: Cocoru, Razvan, Stelica, Gabi, Paul-guvern, Mitica, Gigi, Gabita, Vasea
Pelicanii: Sorin, Paul, Tavi, Eugen, Tudor, Mese, Popicu, Virgil
Scorul final a fost 2-4, goluri Mese din lovitura libera pe langa zid (Cocoru isi aranja freza...), autogol Stelica (la vinclu!), doua goluri Vasea, trecut intre timp la ai lui, unul cu AN si ultimul Razvan. Probabil meciul s-ar fi terminat egal, insa, in dorinta de a-l transfera (adica sa-l dam afara...) pe Vasea, l-am chemat la teren pe presedintele clubului de divizie W Inter Adunatii-Copaceni, si dupa o scurta discutie inaintea partidei, am incercat sa-l scoatem cel mai bun de pe teren. Se pare ca am reusit, hartiile sunt la federatie, iar suma de transfer a constat in cate 50.000 de lei (evident, vechi...) platiti de fiecare dintre Pinguini catre Inter, plus un rand de sorturi pentru Pelicani, in culorile traditionale deja, galben in fata, maro in spate.
Pentru acei dintre dvs. care sunt eventual curiosi, iata fisa tehnica a lui Vasea in meciul de vineri:
- suturi: 23, dintre care 3 cu stangu'n dreptu', 2 cu dreptu'n stangu', 3 pe langa minge, 5 in aut lateral, 3 in corner (pentru echipa adversa...), 2 pe langa poarta, 3 pe deasupra portii (inaltimea maxima atinsa 32,5m.) si 2 goluri, primul de la 17,8cm de linia portii, al doilea un sut naprasnic de la 40,2cm. Totodata, dl. Vasea este asteptat sa-si ridice roadele materiale ale suturilor domniei-sale: trei nuci, doua corcoduse, o doza de bere (goala) si un pui de vrabie (saracu'...)
- pase: 37, toate reusite!!! Cu tot respectul, cred ca distinsul oaspete nu a observat ca Vasea a jucat la ambele echipe...
- stopuri: 7, dintre care 3 cu tibia, 2 cu peroneul, 1 (ma scuzati!) cu oul stang, 1 pe frunte. Mentionam ca dupa acest ultim stop s-a luat o pauza pentru reumflarea balonului.
- faulturi: 3 suferite, 13 comise, 3 autofaulturi.
- disciplina: cartonas galben pentru port ilegal de talent pe teren si vociferari.
- impresie generala: nota 6,28, adica dublu Pi pentru cunoscatori.
Sa-i uram succes in noua cariera!

ps: vineri si-a facut debutul la Pelicani tanarul Sorin, fiul stimatei tanti Geta si al lui nea Nicu, prietenii unora dintre noi. Este un copil cuminte, politicos si un pic firav, astfel incat va rog sa-l tratati cu tot respectul cuvenit iar cine se leaga in vreun fel de el va avea de-a face cu mine.